Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdravější, odolnější a hubenější? Stačí, když začnete den přesně tímhle!

...
13. dubna 2020 | 06:00

Věděli jste, že pravidelná ledová sprcha má hned několik výhod, že nahradí i lékaře? Pokud chcete být zdravější, hubenější a odolnější, začněte se každé ráno sprchovat studenou vodou. Uvidíte, že si to zamilujete!

Lidé na přínosy ledové sprchy přišli v podstatě z donucení. V historii byla teplá voda vždycky luxusem, a kdo nežil u přírodních horkých pramenů, měl smůlu – musela mu stačit ledová. Naštěstí si lidé všimli, že studené mytí je užitečné pro zdraví. A tak i když staří Řekové vynalezli ohřívače vody, koupali se ze zdravotních důvodů dále spíše ve studené. Ledový proud nepomáhal jen fyzickému, ale i duševnímu zdraví. Jak tedy studená sprcha prospěje?

Rozproudí krev

Po kontaktu těla se studenou vodou se prudce zužují cévy, zejména v periferních částech nohou a rukou. Krev tak musí začít proudit daleko rychleji. Tělo tak chrání činnost životně důležitých orgánů v hrudi a v krajině břišní a krev transportuje přednostně k nim, aby je udržela teplé a schopné funkce. V důsledku těchto změn se výrazně zlepšuje celý krevní oběh v těle. "Vlivem studené sprchy se stěny tepen a žil zpevňují, krevní zásobení jako celek se optimalizuje, zvyšuje se také celkový výkon kardiovaskulárního systému. Tím se zároveň posiluje kondice srdce, snižuje se krevní tlak a čistí se zablokované tepny," říká slavný americký odborník na přírodní terapie doktor Joseph Mercola. Zastánci studené sprchy také tvrdí, že stimulace oběhového systému udržuje zdravější a mladší vzhled. 

Posílí imunitu

Reakcí organismu na to, že ledová sprcha posílí metabolismus, je vyšší imunita. Dojde totiž k výrazně vyšší leukopoéze, tvorbě bílých krvinek. Stoupá tedy odolnost organismu vůči virům a bakteriím, vůči nachlazení a chřipkám i závažnějším onemocněním včetně rakoviny. Potvrdila to i studie prováděná v britském Výzkumném ústavu pro trombotická onemocnění. Na jejím základě vědci zjistili, že lidé, kteří se denně sprchovali studenou vodou, měli výrazně nižší počet viróz a celkově byli zdravější než ti, kteří se myli v teplé vodě. Studená voda také pomáhá zvyšovat v těle množství glutathionu, jakéhosi řídícího antioxidantu, který udržuje všechny ostatní antioxidanty na optimální úrovni, a tím tělo chrání před nemocemi a stresem. 

Pomáhá hubnout

Tělo vystavené chladu se snaží zahřát posílením metabolismu a spalováním tuků. Pokud se působení studené vody vystavujete pravidelně, metabolický proces se zrychlí celkově, to znamená nejen během sprchování a bezprostředně po něm. Vedle snižování hmotnosti tak posílíte schopnost regenerace všech tělesných tkání. Právě regenerování tkání vlivem studené vody sledoval výzkum profesora Paula Grundlicha z univerzity v Uppsale. Ukázalo se, že pouhým omýváním postižených tkání studenou vodou se buňky rychleji zotavují, množí a zlepšují stav postižených míst. 

Jaké další benefity přináší sprchování ledovou vodou a které celebrity tomuto trendu propadly, se dozvíte v dubnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6272959:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...