Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Máte krev ve stolici? Může se jednat o banální chorobu, ale i o vážný problém!

Co o vás prozradí vaše toaleta?
25. července 2019 | 06:00

Krev ve stolici každého vyděsí, přestože se nemusí vždy jednat o závažné onemocnění. Přesto by se tento problém neměl brát na lehkou váhu, a pokud se krev objevuje častěji, nic neodkládejte a zajděte za odborným lékařem. Jedině tak problém podchytíte a můžete předejít vážnému onemocnění. 

Důvodů, proč máte krev ve stolici, je hned několik. Odhalíte krev buď sami, a to nejčastěji na toaletním papíře, nebo ji objeví váš lékař při vyšetření. Pokud se objeví, jde vždy o příznak určitého onemocnění.

Lékaři dokážou podle barvy krve odhadnout, zda jde o natrávenou krev (tmavá, pochází z horní části trávicího ústrojí) nebo čerstvou (světlá, sytě červená, obvykle pochází ze střev), rozhodně to ale nechte na nich a nepokoušejte se diagnostikovat se sami.

Ve stolici můžete mít také krev, která je pouhým okem neviditelná – jde o takzvané okultní krvácení. To se dá odhalit pouze odborným vyšetřením a laboratorními testy a bohužel bývá znamením nádorových onemocnění. Proto se také test na okultní krvácení uplatňuje v prevenci.

Hemoroidy, záněty a salmonelóza

Nejčastějším důvodem nálezu krve je sice banální, ale obtěžující onemocnění – hemoroidy. Krev obsažená ve stolici je v tomto případě jasně červená a bez problému ji uvidíte na toaletním papíře. Podle statistik se s tímto problémem setkal každý druhý Čech nad 50 let. Zásadní rada zní: nebojte se, ale běžte k lékaři. Hemoroidy jsou sice obtěžující onemocnění, naštěstí ho ale lze řešit nekomplikovaným chirurgickým zákrokem. Více o léčbě hemoroidů čtěte ZDE.

Dalším důvodem problémů s krví ve stolici mohou být záněty střev, které se obvykle projevují akutními průjmy. Nejčastěji jsou to salmonelózakampylobakterióza nebo úplavice. Bývají doprovázeny zvýšenou teplotou a člověku při nich hrozí dehydratace. Proto je třeba konzultace s lékařem, když nezaberou běžné léky proti průjmu.

Střeva může postihnout také divertikulóza projevující se výchlipkami na tlustém střevě. Souvisí hlavně s nezdravým stravováním, protože střevo se nemůže správně očistit bez toho, že jím pravidelně prochází vláknina. Ve výchlipkách pak mohou vznikat záněty, můžou se poškodit a podobně. Obvykle se na tyto potíže přijde při kolonoskopii.

Další nemoci, na které může upozorňovat krev ve stolici, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Alžběta Javorková, Marie Bezděková
Video se připravuje ...