Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Žaludeční vředy vám mohou způsobit vážné problémy. Jaké jsou příznaky?

...
21. dubna 2020 | 06:00

Vředová choroba je onemocnění sliznice žaludku, které velmi často způsobují dlouhodobý stres a vyčerpání. Příčinou bývají i bakterie nebo špatná strava. Co všechno bychom o ní měli vědět?

Onemocnění žaludečním (nebo také peptickým) vředem postihne alespoň jednou během života každého desátého Čecha. Nejčastěji mezi čtyřicátým až padesátým rokem života. „Vředy jsou dnes velmi dobře léčitelné. Naopak jejich zanedbání může způsobit život ohrožující stav,“ říká gastroenterolog Marek Beneš z pražského IKEM. 

Co to vlastně vředová choroba je?

Vředová choroba – žaludeční vřed, gastroduodenální vřed, peptický vřed – je zánětlivé onemocnění, při kterém jsou stěny žaludku poškozeny působením kyseliny chlorovodíkové. Ta je součástí žaludečních šťáv a společně s enzymy slouží k trávení potravy. Zdravá sliznice žaludku je proti agresivní kyselině imunní díky silné vrstvě hlenu zvaného mucin. Když je mucin z nějakého důvodu narušen, začne kyselina žaludeční stěnu leptat, narušovat a tvoří se vřed. Bývá různé velikosti, od drobného až po několikacentimetrový. Do sliznice může zasahovat různě hluboko.

Jaké jsou jejich příznaky?

Jde především o bolesti v nadbřišku. Ty můžou mít různou intenzitu a u každého se trochu liší. Bolest se může projevovat různě, od nevýrazného tlaku až po ostré bolesti vystřelující pod žebra, do zad nebo až ke krku. Typické projevy má i stav, který vzniku vředů předchází: jde o neurčitý tlak a pobolívání horní části břicha, nevolnost, pocity plnosti žaludku i po menším množství jídla, nadýmání, říhání, někdy hubnutí bez zjevné příčiny. Nemocní nejednou signály přehlížejí, takže můžou přerůst do zvracení krve. Nebo se objeví černá dehtovitá stolice svědčící o krvácení v horní části žaludku. Černou stolici způsobuje natrávená krev. V takové situaci je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Hrozí akutní prasknutí vředu, sepse a smrt.

Jak se vředy léčí?

K dispozici jsou účinné moderní léky, například H2-blokátory nebo inhibitory protonové pumpy. V naprosté většině případů pomůžou vředy vyléčit bez operace. Omezují také tvorbu žaludečních kyselin, které narušují sliznici.

Další důležité informace o žaludečních vředech najdete v dubnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6272959:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...