Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co se stane, když si dáte před spaním lžičku medu? Budete se divit!

  • 10. února 2019 | 06:00

    Většina lidí ví, že med je skvělý pomocník při nachlazení a kašli. Spousta žen ho taky používá jako zkrášlující prostředek na pokožku. Ovšem med má řadu dalších super vlastností, o kterých jste možná ani neslyšeli. Odborníci došli k závěru, že konzumace jedné jediné lžičky medu před spaním dokáže s naším tělem tyhle divy!

    Med je jediná potravina na světě, která se nezkazí! Dokáže konzervovat i to, do čeho je přidán. A vedle toho obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek! Proč ho konzumovat a proč hlavně před spaním?

     

     

  • Budete lépe spát

    Autor: iStock

     

    Mnozí si určitě pamatují, že jim kdysi dávala maminka před spaním teplé mléko s medem, aby lépe usnuli. A nebyly to jen nesmyslné návyky. Med totiž obsahuje látku tryptofan, což je hormon, který dává tělu signál, že je čas jít spát. Ačkoli naše tělo potřebuje tuhle aminokyselinu, nevyrábí si ji přirozeně, ale musí ji získat prostřednictvím potravin. Třeba medu. Pokud se v noci často probouzíte, je to kvůli tomu, že mozek potřebuje během spánku glykogen, a pokud ho máte nedostatek, začnou se tvořit stresové hormony kortizol a adrenalin. Tahle kombinace vám pak nedovolí znova usnout. Právě med obsahuje glykogen, proto ho konzumujte před spaním.

     

  • Pomůže vám snížit tlak

    Autor: iStock

     

    Vysoký krevní tlak je faktorem, který přispívá k zvýšenému riziku vzniku srdečních onemocnění. Udržet si krevní tlak v normě by tedy mělo být vaším cílem. Med obsahuje antioxidační látky, u nichž bylo prokázáno, že snižují krevní tlak. Díky acetylcholinu působí pozitivně na prokrvení cév, posiluje srdce a snižuje tlak. Jedna lžíce medu před spaním by tedy měla účinně fungovat jako prevence.

  • Zlepšuje imunitu

    Autor: iStock

     

    Med je bohatý na antioxidanty a antibakteriální látky, které napomáhají posílení imunitního systému. Posilují tedy boj s infekcemi způsobenými bakteriemi, viry a houbami. Pokud budete pravidelně před spaním užívat med, můžete nemocem předcházet. Med je účinný zejména jako prevence před angínami, nachlazením, zánětem průdušek či rýmou. Díky látkám, které obsahuje (vitaminy A, C, B1, B2, B6, B12, D, K, E, vápník, draslík, fosfor, mateří kašička), posiluje imunitu.

     

     

  • Tělo začne rychleji spalovat tuky

    Autor: iStock

     

    Přestože je med skutečně hodně sladký, podle britských dietologů lžíce medu před spaním nastartuje organismus tak, že začne okamžitě spalovat tuky. Prý taky funguje jako prevence proti závislosti na sladkém. Nutriční poradce Mike McInnese tvrdí, že když před spaním sníte lžíci medu, aktivují se mechanismy v mozku, které vaši chuť na sladkosti zcela utlumí. Říká taky, že cukry v medu se chovají jinak než bílý cukr, navíc po konzumaci medu nedojde ke zvýšení hladiny glukózy v krvi, ale ke snížení. Když si tedy dáte lžíci medu před usnutím, mozek nezažívá stres a začne spalovat tuky.

  • Pomáhá proti stárnutí a depresi

    Autor: iStock

     

    Nejlepší způsob, jak zpomalit stárnutí, je konzumovat zdroje antioxidantů. A těch je med skutečně plný. Navíc má hydratační účinky, takže když si ho aplikujete na pokožku zejména před spaním, budete tak bojovat proti stárnutí – a velmi úspěšně. Vedle toho obsahuje med polyfenoly, což jsou látky, které působí jako antioxidanty zabraňující působení negativních důsledků stresu v lidském těle. Med je tedy mimo jiné výborný pomocník v boji s depresemi a úzkostí.

     

  • Zdravý životní styl si naplánujte!

    Náš tip:  Pokud to se změnou zdravotního stylu myslíte opravdu vážně, doporučujeme vám nový zápisník Můj (re)start, který vám to výrazně usnadní. Je nedatovaný, takže se zapisováním můžete  začít kdykoli. Zaznamenáte si do něj nejen jídelníček, ale také cvičení a své motivace a cíle. S tím vám pomůže výživový poradce Petr Havlíček, svými tipy, ale také dietními recepty. Zápisník právě teď v síti  knihkupectví a ve vybraných trafikách za 249 Kč.

    Autor: red

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...