Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Potřebujete povzbudit imunitu? Pomůže vám hudba i líbání

...
21. března 2019 | 06:00

Dobrá imunita se hodí vždycky, ale na konci zimy, kdy je náš organismus vyčerpaný nedostatkem světla, slunce a vitaminů, je toto téma ještě aktuálnější. Není žádným překvapením, že pro imunitu je důležitý životní styl, a pokud má vaše tělo fungovat správným způsobem, je potřeba zásobovat ho kvalitními potravinami, dostatečným množstvím vitaminů, dopřát mu přiměřené množství spánku, je potřeba hýbat se a nevystavovat se nadměrnému stresu.

Jenže existuje i spousta dalších způsobů, jak můžete svou imunitu povzbudit, ačkoli nejsou tolik známé. Dali jsme pro vás dohromady netradiční tipy na posílení imunity. Které to jsou?

Hudba

Tím nejjednodušším, co můžete pro svou imunitu udělat, je poslouchání pozitivní hudby. Podle výzkumu provedeného v Británii a Německu stačí poslouchat denně padesát minut hudbu a množství protilátek v těle významným způsobem vzroste. Navíc poslech hudby snižuje hladinu stresového hormonu, který imunitu oslabuje.

Stejný efekt má podle vědců i hra na hudební nástroje. Pokud by vás zajímalo, které písně na vás budou mít ten nejpozitivnější efekt, odpověď vám dá výzkum z roku 2015. Podle něj vítězí skupina Queen s písní Don´t Stop Me Now, následují ABBA s hitem Dancing Queen, Beach Boys s Good Vibration. Na dalších místech se pak umístily hity Uptown Girl (Billie Joel), Eye of the Tiger (Survivor), I’m a Believer (The Monkees) nebo třeba Girls Just Wanna Have Fun (Cyndi Lauper).

Sex, líbání, mazlení

Sex, líbání i mazlení budou mít pro vaši imunitu stejně blahodárný význam jako pořádná porce zeleniny. Odborníci z univerzity v Pensylvánii zjistili, že ti lidé, kteří se milují minimálně jednou nebo dvakrát týdně, mají mnohem lepší imunitu než ostatní.

Stejný účinek na vaši imunitu bude mít i líbání. Ačkoli to může znít poněkud nechutně, v ústech žije víc než sedm set druhů bakterií a tím, že se s někým líbáte, dostávají se do vašich úst nové bakterie, které váš imunitní systém zocelí. Holandská studie z roku 2014 zjistila, že během desetivteřinového francouzského polibku si se svým partnerem vyměníte víc než osmdesát milionů bakterií. A nezavrhujte ani mazlení, které zase snižuje hladinu stresového hormonu, a tudíž má na imunitu také pozitivní vliv.

Další překvapivé tipy, jak povzbudit imunitu, najdete na webu Mojezdravi.cz

 

 

Autor: Barbora Vajsejtlová
Video se připravuje ...