Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zázračné ostružiny! Proč si je dopřát? Podpoří imunitu, hubnutí i zdraví vašich kostí

Čím vás ostružiny překvapí? Podpoří imunitu i hubnutí
25. srpna 2022 | 06:00

Čerstvé z lesa nebo mražené! Ať je nasbíráte kdekoliv, ostružiny jsou dobré sladké i kyselé. Tyto černé bobule jsou sice malé, ale vitaminy a živinami jsou doslova nabité. 

Odborníky jsou ostružiny považovány za superpotravinu. Jsou plné živin a antioxidantů, zároveň ale nejsou tučné a obsahují málo sacharidů. Chutné jsou samotné, v ranním jogurtu nebo zapečené v koláči. Jejich blahodárné účinky jsou totiž až neuvěřitelné. 

Video se připravuje ...
Jak stres ničí imunitu • VIDEO: Prima ZOOM

Posílení imunity

Vedle toho, že mohou být ostružiny vynikající svačinkou, je to také skvělý způsob, jak posílit imunitní systém. Černé bobule obsahují hodně vitaminu C a jeden šálek ostružin obsahuje zhruba 34 % doporučovaného denního příjmu, což je pro tělo opravdu prospěšné. Zařazením ostružin do svého jídelníčku tak zabráníte některým respiračním onemocněním, vylepšíte pružnost své pokožky a uvolníte tělo od neustálého stresu. 

Redukce váhy 

Jak jsme již zmínili, ostružiny nejsou tučné a oproti ostatnímu ovoci obsahují poměrně nízké procento sacharidů. Také jsou perfektním zdrojem vlákniny, kterou tělo uvítá zejména během redukční diety. Nejsou ani příliš sladké, jsou tedy vhodné nejen pro osoby na dietách, ale také pro diagnostikované diabetiky. Tuhle ovocnou svačinku si můžete dát zkrátka zcela bez výčitek.

Zdraví kostí

S přibývajícím věkem je zdraví kostí stále důležitější. Ostružiny obsahují klíčové vitaminy, které mohou posílit stavbu kostí u mužů i žen. 80 % lidí, u kterých se rozvine osteoporóza, jsou ženy. To je částečně způsobeno hormonálními změnami, které ženy zažívají během přechodu do menopauzy. Pevnost kostí je důležitá ale i pro muže. Studie z roku 2014 ukázala, že ostružiny mohou snížit zánět a bojovat proti ztrátě kostní hmoty související s věkem.

Tajemstvím je vitamin K! Tento vitamin se vstřebává do kostí a tukových tkání těla. Vyskytuje se hojně právě v ostružinách a je prospěšný jak pro zdraví kostí, tak pro zdravou srážlivost krve. Pokud na toto zázračné ovoce tedy máte chuť, teď je ten pravý čas! Ostružiny dozrávají během druhé poloviny srpna a v září. Raději je ale konzumujte ihned, v lednici vám dlouho nevydrží. 

NÁŠ TIP: Podívejte se, jaké letní ovoce je ještě vhodné, pokud hubnete.

Autor: Adéla Ondroušková, inf
Video se připravuje ...