Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Exotické ovoce: Nejlepší posilovač imunity v zimní sezóně. Jak ho správně jíst?

  • Exotické ovoce je skvělým zdrojem vitaminů.
    16. prosince 2023 | 06:00

    Chytnete rýmu, jakmile na vás někdo jen prskne? Pak nutně potřebujete posílit imunitu. Toho pochopitelně docílíte správnou životosprávou, pohybem, odpočinkem a doplněním živin a vitamínů. S těmi je to ale v zimě složitější, protože v našich končinách nemáme tolik přirozených čerstvých zdrojů. Proto byste se v tomto období neměla vyhýbat exotickému ovoci, které je právě teď na pultech. Které druhy prospívají našemu zdraví a jak je jíst?

  • Nebojte se exotiky

    Autor: iStock.cz

    Kolik živin v jednotlivých druzích ovoce najdeme, závisí na podmínkách při pěstování, zralosti plodů, ale i stylu sklizně. I proto nám citrus vypěstovaný ve skleníku a sklízený nezralý nikdy nedodá tolik vitaminů jako pomeranč, který si utrhneme zralý na exotické dovolené. Přesto není na místě se konzumaci exotických plodů vyhýbat. O to víc v zimě, kdy je výběr lokálního ovoce na pultech omezený.

    „Není nutné exotické ovoce zavrhovat jen kvůli tomu, že nevyrostlo v našich podnebních podmínkách. Nové a méně známé druhy bychom ale měli konzumovat obezřetně a vždy nejprve vyzkoušet, zda u nás nevyvolají alergickou reakci. Tu může podpořit i chemická ochrana ovoce během dlouhého transportu,“ doplňuje Jaroslav Sklenský, specialista na ovoce a zeleninu z online supermarketu Košík.cz.

    VIDEO:Nebojte se mučenky, její chuť vás dostane!

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Adam Balažovič

  • Jak ho skladovat

    Autor: iStock.cz

    Ovoce rychle podléhá zkáze, proto dávejte při výběru pozor a nekupujte nahnilé nebo poškozené plody. Pokud zjistíte, že jste si domů donesli balení, kde už byl nějaký kus plesnivý, měli byste ho vyhodit celé – plíseň se rychle šíří. Respektujte, že každé ovoce má jiné požadavky na skladování, a pokud jste se rozhodli vyzkoušet nový druh, předem si zjistěte, zda ho máte uložit do lednice nebo do spíže. I tak ale čerstvé ovoce ideálně do tří dnů spotřebujte.

    „Doma nikdy nemůžeme napodobit skladovací podmínky v obchodech. Ovoce většinou obsahuje hodně vody, a z toho důvodu se rychle kazí. V ledničce zase mohou některé druhy ztratit chuť. Proto nikdy nekupujeme velké zásoby čerstvého ovoce, pokud ho nemůžeme sníst. Poslední záchranou pak je zmrazení, které ovšem část vitaminů ubere,“ dodává Jaroslav Sklenský z online supermarketu Košík.cz.

  • Ananas

    Autor: iStock.cz

    Ananas je výborným zdrojem vitaminu C a vitaminů skupiny B, obsahuje vlákninu, mangan, železo, vápník či sodík. Najdeme v něm hodně vody – až 85 % - a proto se hodí i při dietě. Ananas podporuje trávení a posiluje imunitu. Také pomáhá při zánětech, otocích, artritidě, infekci močových cest nebo při vysokém krevním tlaku či horečkách. Pozor si ovšem dávejte na zkažený ananas, který má vysoký obsah kyselin. Ty můžou poškodit zuby a žaludeční sliznici a také způsobují průjmy a zvracení.

    Čerstvý ananas má tuhou slupku s oky a uvnitř je žlutá dužina s tužším středem. Slupku je třeba oloupat. Nejprve odřízněte vrchní část slupky s listy, pak spodní část slupky, postavte a odkrajujte slupku. Očka vykrojte malým nožíkem jak u brambory. Pak ananas naporcujte na plátky nebo na kostky. Pokud vám nechutná dřevnatý střed, tak ho vykrojte. Takto připravený ananas vám v lednici vydrží dva až tři dny. Můžete ho jíst čerstvý nebo ho využít na sladké i slané recepty. Ananasovou šťávu pak můžete popíjet nebo využít na marinádu. Skvěle se hodí ke kuřecímu masu na kari.

  • Kiwi

    Autor: iStock.cz

    Obsahuje velké množství vitaminu C, ale také vitaminy A a E, železo či draslík. Díky obsahu rutinu posiluje cévní stěny a snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá trávení a omezuje poškození vlivem volných radikálů. Kiwi má v sobě také vyšší množství šťavelanů, které mohou ve větším množství způsobit zdravotní problémy. Osoby s onemocněním ledvin a žlučníku by pak neměly toto ovoce jíst.

    Nikdy nekupujte příliš měkké, scvrklé nebo poškozené plody. Tvrdé kiwi nechte několik dní dozrát při pokojové teplotě a poté je můžete skladovat v lednici. Nejlepší způsob, jak jíst kiwi, je rozpůlit a lžičkou vydlabat dužinu. Také můžete ovoce oloupat a sníst nakrájené nebo vcelku. Lze z něj připravit také kompoty, koláče, dezerty, marmelády, džus i koktejl.

    Autor: iStock.cz

    V obchodech jste možná narazila na žluté (zlaté) kiwi, které obsahuje více vitamínu C, folátu i cukrů, zato méně vlákniny než zelené kiwi. Slupku má také měkčí a má méně chloupků, takže jej můžete jíst i bez loupání. Barva dužiny je zlatavá s drobnými černými semínky. Chuť je pak medová, čímž připomíná spíš ananas než zelené kiwi.

  • Granátové jablko

    Autor: iStock.cz

    Pokud budete dostatečně trpěliví při loupání, můžete si v granátovém jablku dopřát porci vitaminů B, C a E, provitaminu A spolu s železem, draslíkem, fosforem či vápníkem. Má antioxidační účinky, působí protizánětlivě, podporuje imunitu, obnovuje střevní mikroflóru a pomáhá zlepšovat paměť.

    Slupka zralého plodu je lesklá, hladká a pevná. Rozhodně by neměla být plíseň kolem stopky. Doma granátové jablko uskladněte ve spíži nebo v lednici. Granátové jablko rozřízněte a lžičkou vydlabejte zrníčka. Můžete ho jíst čerstvé nebo odšťavnit. Zrnka vylepší dezerty, zákusky, zmrzliny a saláty. V teplé kuchyni se hodí zejména ke grilovaným rybám a zvěřině.

  • Kaki

    Autor: iStock.cz

    V kaki najdeme vitaminy A a C, ale také draslík, hořčík a fosfor. Je skvělým zdrojem antioxidantů, posiluje imunitní systém, pomáhá proti únavě, podporuje trávení, zlepšuje spánek, pomáhá při srdečních problémech a posiluje kosti. Příznivě působí také na kvalitu pleti a vlasů.

    Nezralé plody nechte dozrát několik dní v pokojové teplotě, po dozrání můžete skladovat při teplotách nad 8 °C. Kaki jezte bez slupky, kterou oloupejte. Nejjednodušší způsob je ale plod rozříznout na půlky a vydlabat dužinu lžičkou. Dužina se jí samotná nebo se přidává do smoothie, ovocných salátů a jogurtu. Připravit z něj lze i různé pečené dezerty a marmeláda.

  • Dračí ovoce (pitaya)

    Autor: iStock.cz

    Je to tropický druh kaktusu, který má kulatý tvar a červenou nebo bílou dužinu obalenou šupinatou červenou či žlutou slupkou. U nás je čím dál vyhledávanější díky sladké a mírně nakyslé chuti. Má ale i řadu zdravotních benefitů. Najdeme v něm velké množství vitaminu C, A a skupiny B, fosfor, železo či vápník a semínka navíc obsahují omega 3 a 6 mastných kyselin. Dračí ovoce obsahuje málo kalorií a díky antioxidantům podporuje imunitní systém. Také podporuje trávení a má pozitivní vliv na pokožku.

    Zralé plody mají jemnou slupku, ze které vyrůstají tuhé zelené listy, dužnina je masitá a pevná. Skladuje se při pokojové teplotě, v které vydrží 5 až 6 dnů. Plod rozřízněte na polovinu a dužinu vydlabejte. Přidat ji můžete do salátu nebo smoothie.

  • Maracuja (Mučenka jedlá)

    Autor: iStock.cz

    Plod je kulatý a má žlutou či tmavě fialovou barvu. Vnitřek je šťavnatý se spoustou tmavých semínek. Maracuja je nejen chutná, ale velmi zdravá. Obsahuje vitamin A, C, minerály, takže prospívá kostem a kůži. Podporuje imunitní systém a nervovou soustavu. Rozhodně to s tímto ovocem ale nepřehánějte. Při konzumaci nadměrného množství (více než 300 g za den) se mohou vyskytnout nežádoucí účinky jako průjem, nevolnost, vyrážka, svalová slabost či únava. Neměly by ho jíst ani ženy, které kojí nebo lidé, kteří mají alergii na latex (má podobnou strukturu proteinů).

    Maracuju určitě skladujte v lednici. Plod pak stačí po omytí rozkrojit napůl a vydlabat dužinu. Z ní můžete vymačkat šťávu a získáte tak výborný džus nebo můžete připravit alkoholický drink. Z dužiny lze vyrobit džem nebo ji jen přidat do jogurtu.

  • Liči

    Autor: iStock.cz

    Vypadá jako zvláštní malá načervenalá šištička, uvnitř ale skrývá opravdový poklad. Obsahuje vitamin C, B6, riboflavin, kyselinu listovou, niacin, spoustu minerálů, vlákninu a bílkoviny. Posiluje imunitu a příznivě působí na trávení a proti překyselení žaludku. Také zlepšuje fungování nervového systému a zpomaluje stárnutí pokožky.

    Liči stačí oloupat a vyndat pecku. Konzumuje se pouze bílá dužina, která je sladkokyselá a velmi šťavnatá. Můžete ji jíst samotnou nebo ji přidat do salátů, dezertů a koktejlů.

  • Nashi

    Autor: iStock.cz

    Nashi je exotická odrůda hrušky, která má dužinu bílou a sladkou. Je bohatá na vodu, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitaminy, cholin, minerální látky a také obsahuje antioxidanty, které prospívají našemu zraku. Také podporuje trávení, posiluje imunitu, zmírňuje kašel a snižuje účinky alkoholu.

    Konzumuje se a skladuje stejně jako hrušky a jediným rozdílem je, že po dozrání nezměknou.

  • Cherimoya

    Autor: iStock.cz

    Je to menší plod se zelenou šupinatou slupkou a bílou sladkou dužinou a připomíná jablko. Obsahuje třísloviny, minerály a celou škálu vitaminů. Podporuje trávení, zklidňuje překyselený žaludek, snižuje vysoký krevní tlak a nervové vypětí.

    Skladuje se při pokojové teplotě, nejlépe ve spíži. Z dužiny je třeba před konzumací vyndat semena, která jsou nejedlá. Hodí se do ovocných salátů, dezertů a smoothie.

  • Jackfruit

    Autor: iStock.cz

    Jackfruit neboli chlebovník je velký plod, z kterého se konzumuje pouze dužina, rozdělená do žlutých segmentů se semenem. Dužina je bohatá na vlákninu, antioxidanty a vitaminy C, A a B. Je výborným zdrojem hořčíku a vápníku. Trvanlivost vyloupaného jackfruitu je velmi krátká, proto ho skladujte v lednici a jezte co nejdříve.

  • Papája

    Autor: iStock.cz

    Toto exotické ovoce překvapí vysokým obsahem vitaminu C, najdeme v něm ale i vitamin E či antioxidant betakaroten. Posiluje imunitní systém a díky obsahu trávicího enzymu podporuje správnou činnost střev. V papáje je také enzym papain, který napomáhá trávení bílkovin. Kromě toho, že posiluje imunitu, tak chrání zrak a snižuje cholesterol.

    Po umytí se plod oloupe, rozkrojí na dvě poloviny a lžící se vyberou semínka. Dužina se pak nakrájí na kostičky nebo tenké plátky. Můžete jíst syrové nebo z nich připravit marmeládu, nápoje, zmrzliny a želé.

  • Kokos

    Autor: iStock.cz

    Kokosová dužnina je skvělým zdrojem vlákniny, obsahuje také bílkoviny a vysoký podíl tuků. Najdeme v ní zdraví prospěšné vitaminy skupiny B, vápník a hořčík. Kokosový olej má antibakteriální a antioxidační účinky.

    Jednu ze tří děr prorazte a kokosovou vodu vylijte a rovnou vypijte nebo skladujte v lednici. Vezměte si kladívko a ťukejte jím do kokosu po celém obvodu, dokud nepraskne. Pak už stačí jen bílou dužinu vyklopit nebo vyndat nožem.

  • Mango

    Autor: iStock.cz

    Mango je bohaté na vitamin C, A, E i na vitaminy skupiny B, obsahuje hořčík, draslík, železo a vápník. Příznivě ovlivňuje trávení i stabilní hodnotu krevního cukru. Posiluje imunitu a pozitivně působí i na stav pleti. Přestože je mango velmi zdravé, může vzácně vyvolat alergickou reakci kvůli přítomnosti profilinu. Na sušené mango by si zase kvůli siřičitanům měli dát pozor astmatici.

    Plod oloupejte, rozpulte a vyndejte pecku. Mango můžete jíst samotné nebo použít do sladkých receptů.

Autor: Štěpánka Bínová
Klíčová slova:  zdraví, exotické ovoce, ovoce, imunita, jídlo
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...