Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nemoci, které nejčastěji zkracují život: Rakovina to není!

  • ...
    6. února 2019 | 06:00

    Největší hrůzu v nás vzbuzuje rakovina. Ale předčasná úmrtí způsobují i jiné nemoci, na něž se tolik nemyslí. Jestli se těmto zabijákům chcete účinně bránit, měli byste vědět, kteří to vlastně jsou. 

    Věřte, nebo ne, naše tělo je poměrně křehké a sprovodit ze světa ho může spousta chorob. Leckoho asi jako ta nejstrašnější napadne rakovina. Onkologická onemocnění jsou ale ve skutečnosti až druhou nejčastější příčinou úmrtí lidí v Česku. Na první příčce sídlí kardiovaskulární choroby, tedy nemoci srdce a cév. A na třetím a dalších místech následují zástupy dalších diagnóz, které si na pažby svých zbraní dělají každoročně desetitisíce zářezů za úspěšně zlikvidované oběti. 

  • Kardiovaskulární choroby

    ...
    Autor: istock.com

    Hlavní příčinou onemocnění srdce a cév je ateroskleróza, tedy kornatění tepen způsobené ukládáním tukových látek do cévní stěny. Tohle se začíná dít od narození a u každého to postupuje jinou rychlostí. Záleží na dědičných dispozicích, které jsou těžko ovlivnitelné, a pak na rizikových faktorech, se kterými naopak leccos dělat lze. "Mezi nejdůležitější ovlivnitelné faktory patří zvýšená hladina krevních tuků, kouření, obezita, diabetes mellitus a vysoký krevní tlak. Většina velkých cévních příhod proběhne právě u lidí, kteří tato rizika neměli diagnostikována, a tedy ani léčena,“ říká lékařka Miluše Vostradovská. Lidé s rizikovými faktory by měli skládat svůj jídelníček tak, aby v něm převažovaly potraviny rostlinného původu, a jíst pravidelně, stačí třikrát denně. Důležité je hlídat si váhu a nezapomínat na pohyb. Správná léčba vysokého krevního tlaku je zásadní pro snížení rizika zdravotních komplikací. 

  • Cukrovka

    Autor: Shutterstock.com

    Nejde o jednu nemoc, ale o skupinu závažných chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů, neboli cukrů. Nejčastější jsou dva základní typy cukrovky, které vznikají důsledkem úplného nebo pouze relativního nedostatku inzulinu. "Obě dvě nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku. Při diabetu 1. typu jsou postupně vlastním imunitním systémem zničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin. Nemoc tedy patří mezi takzvané autoimunitní choroby. Diabetes mellitus 2. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu,“ vysvětluje Vostradovská. "Námi ovlivnitelný je zejména diabetes mellitus 2. typu, který se vyskytuje především u lidí s nadváhou a obezitou.“ Diabetes je zásadním rizikovým faktorem srdečněcévních onemocnění, protože se u pacientů urychlí ateroskleróza, a hrozí jim proto nebezpečí akutních cévních komplikací, jako jsou srdeční infarkt, či mozková příhoda. Léčba spočívá v úpravě životního stylu a v podávání účinných léků. 

  • Obezita

    ...
    Autor: istock.com

    Obezita je nemoc! Má i číslo své diagnózy: E66. Kvůli ní podstatně stoupá nemocnost a úmrtnost na srdečně cévní onemocnění, na metabolická onemocnění, jako je cukrovka 2. typu a na některé nádory, především na rakovinu prsu, dělohy a střeva. „Je tak po kouření druhou nejčastější a zároveň ovlivnitelnou příčinou smrti,“ říká doktorka Vostradovská. Základem léčby jsou vhodná dietní opatření. Často je nutná spolupráce s nutričním specialistou a psychologem. Pokud má pacient BMI větší než 35, měl by být odeslán na specializované pracoviště. V případě BMI nad 40 se využívá takzvaná bariatrická chirurgie. To jsou operační zákroky v oblasti trávicího traktu, které ovlivňují možnosti vstřebávání snězeného jídla. Je možná i terapie léky. 

  • Osteoporóza

    ...
    Autor: istock.com

    Osteoporóza je chronické onemocnění kostí, při němž postupně ubývá kostní hmota do té míry, že se kosti lámou již po velmi malém úrazu nebo i spontánně. Správna stavba kostí se zakládá již v dětství a pokračuje v dospívání. Základem je vždy dostatečný přísun vápníku, vitaminu D a hodně pohybu. Je třeba, aby lékař zvážil rizikové faktory, jako jsou přidružené choroby, kupříkladu celiakie, a také užívání rizikových léků, k nimž patří třeba kortikosteroidy a sledoval kvalitu kostí takových pacientů. V České republice bohužel každý rok lidé utrpí jednatřicet tisíc osteoporotických zlomenin. A osteoporóza je také z 90 % příčinou zlomeniny krčku stehenní kosti. Na komplikace po téhle zlomenině zemře u nás každý rok na patnáct tisíc lidí. 

  • Kouření

    ...
    Autor: istock.com

    Závislost na tabáku není jen zlozvyk ale i nemoc a dokonce má své jméno: Nikotinismus. "Nikotin je návykovější než heroin. Většina kuřáků začíná s cigaretami v dětském věku a v dospělosti toho lituje – sedm z deseti dospělých kuřáků by raději nekouřilo,“ vysvětluje Miluše Vostradovská. Cigarety jsou doslova zabijáci číslo jedna. Kouření je rizikovým faktorem řady nemocí, zvláště kardiovaskulárních, nádorových, chronické obstrukční plicní choroby, osteoporózy a mnoha dalších. Típnout svou poslední cigaretu ovšem není snadné. Bez jakékoliv podpory vydrží rok nekouřit jen tři až pět procent lidí. Po jednorázové poradě s lékařem či sestrou to zvládne kolem osm až deset procent a intenzivní léčba s farmakoterapií dovede k nekouření pětadvacet až pětatřicet procent lidí. 

    Návod, jak se otestovat, zda některou z chorob netrpíte, najdete v únorovém čísle Blesk zdraví

    5491495:gallery:true:true

Autor: Zdena Lacková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...