Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pecky z redakce: Boty, které zbořily internet, ohnivý vítěz nebo elixír lásky

13. února 2023 | 06:00

Přestože se tento týden nese v duchu zamilovaného Valentýna, ne všechny tipy, které přistály v redakci, se tohoto svátku dotýkají. Najdete tu opět pestrou škálu od výborného jídla přes kosmetické novinky až po hudbu či film a nezapomínáme ani na mazlíčky.

Galavečer na Draka 2023

Pátý ročník stylové akce s bohatým doprovodným programem je tady! Pojďte společně s námi vyrazit do boje proti vzácným onemocněním. Potřetí v Obecním domě v Praze za doprovodu předních českých a slovenských umělců. Ukažme všem, že benefiční akce nejsou jen strojené večery, ale dokáží nadchnout pozitivní energií a nadčasovou atmosférou. 11. 3. 2023 v Obecním domě v Praze. Těšit se můžete na No name, Pyroterra, Michealu Tomešovou, Mariana Vojtko, Karolínu Neuvirthovou, DJ Roxtara a další. KOMU POMÁHÁME? Pacientům se vzácnými onemocněními, konkrétně se Spinální muskulární atrofií (SMA). Nemoc patři do skupiny dědičných chorob postihujících periferní motorický nerv - tzv. motoneuron. V důsledku onemocnění jsou oslabeny svaly a postupem doby dochází i k úbytku svalových vláken - tzv. svalovým atrofiím. Toto onemocnění nepostihuje intelekt. SMA patří četností výskytu mezi vzácná onemocnění a dříve se řadila na přední místa příčin úmrtí v časném dětském věku.

Podívejte se na video....

Video se připravuje ...
Další Galavečer na Draka je tu • VIDEO: Galavečer na Draka

Elixír mládí

Suchý olej s himanthalií a jablečnými jadérky soustřeďuje díky spojení tří vzácných mořských a rostlinných olejů s vyživující silou bohatství bretaňských podmínek. Olejový macerát s himanthalií, mořské řasy jsou bohaté na vitaminy A, C a E, aminokyseliny, polysacharidy, minerály, mastné kyseliny atd. Vitaminy A a C jsou přírodní antioxidanty, které chrání pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály a oxidačním stresem, které mohou měnit prvky pokožky a přizpůsobovat její vzhled a strukturu. Olej z jablečných jadérek je bohatý na esenciální mastné kyseliny, má vysoký obsah kyseliny linolové (omega 6) a kyseliny olejové (omega 9), vitaminu E a fytosterolů s antioxidačními účinky, olej bojuje proti oxidačnímu stresu. Olej ze sladkých mandlí zjemňuje, je bohatý na omega-9 a vitaminy A a E. Tento elixír obohacený o esenciální mastné kyseliny a vitaminy vyživuje, zjemňuje a rozjasňuje pleť.

Horký zmrzlinový nápoj

Horká pistácie, vanilka, čokoláda, ale i karamel či káva. Horký nápoj z Crème de la Crème se skutečně vyrábí přímo ze zmrzliny. Smetanové se připravují s klasickým mlékem, veganské s rostlinným. Do sorbetů jako je mango, passion fruit nebo citron se přidává voda, jahoda, borůvka, lesní plody nebo malina chutná skvěle nejen s vodou, ale i s mlékem, záleží jen na vašich preferencích. Výběr je tedy zcela na vás, od smetanových přes veganské až po zmrzliny bez cukru či sorbety. Tedy až na výjimky, na tiramise, oreo a straciatelle si více pochutnáte ve studené verzi, v té horké by se totiž kousky čokolády rozpustily a piškoty rozmáčely. Jako již tradičně si pro vás Honza z Crème de la Crème připravil i specialitu měsíce: smetanovou zmrzlinu fior di latte. Italskou zmrzlinu vyrobenou pouze ze tří ingrediencí, mléka, smetany a cukru. Jednoduše řečeno: představte si příchuť nejmléčnějšího mléka. Speciální gelato je v Itálii tak oblíbené, že jde pravděpodobně o nejčastější příchuť mražené pochoutky, kterou italské dítě prvně ochutná. Novinka je lahodná nejen samotná, ale i s kusem koláče či dortu. V Crème de la Crème nezapomněli ani na svátek zamilovaných a připravili pro vás dvě sladké valentýnské speciality: jahodo-malina a malino-jahoda. Pozvěte svou drahou polovičku na lahodnou zmrzlinu s 50% slevou. U pokladny stačí sdělit tajné heslo, které se již brzy dozvíte z našich sociálních sítí.

Elektro z Norska

Norské elektronické duo Röyksopp vystoupí v prostorách pražského Fora Karlín 22. února 2023. Bude to první turné této legendární dvojice od roku 2017 a bude věnováno hlavně jejich aktuální trilogii Profound Mysteries. Tento zcela mimořádný projekt přinesli tito hudební průkopníci v roce 2022. Spolupracovali na něm s řadou globálních vizuálních a hudebních umělců včetně designéra Jonathana Zawady, filmového produkčního domu Bacon, Alsion Golfrapp, Susanne Sundfør, Pixx, Astrid S a mnoha dalšími. Projekt obsahuje celkem tři alba s třicítkou původních skladeb. 18. listopadu 2022 vyšlo třetí závěrečné, a stejně jako ta předchozí získalo vysoce hodnocené recenze v prestižních časopisech a na hudebních serverech. „Na True Electric Tour chceme přenést zážitek z našich studiových produkcí na živou scénu. To znamená syntezátory, samplery a sekvencery v představení, kde je hrdinou show samotná hudba. Očekávejte eklektický set, kde se energické beaty setkávají s rozsáhlými, přesahujícími zvukovými plochami,“ říkají o turné samotní Röyksopp. Svou živou show představili loni v létě na festivalech v Norsku, a podle nadšených ohlasů všem připomněli, proč jsou jedni z umělců, u kterých je dobré vidět jejich vystoupení naživo.

Design pro mazlíky

Při zařizování domova dbáme na každý detail. Chceme, aby nábytek i doplňky vyhovovaly našemu vkusu a ladily s celkovým designem. Teď může do vašeho osobitého interiéru zapadnout i miska domácího mazlíčka. Minimalistická a elegantní miska Eatee na vysoké noze je navržená z lásky a chuti rozmazlovat psy a kočky. Dopřejte svému čtyřnohému kamarádovi vylepšení z obyčejné misky na vyvýšenou krásku z kvalitního porcelánu Thun a bukového dřeva navrženou i vyrobenou v Česku. Její elegantní kruhový tvar hladce zapadne do současného interiéru a vašim mazlíčkům zpříjemní jejich nejoblíbenější činnost. Proč by váš pes nebo kočka nemohli jíst stylově a zažít pocit fine diningu. Misky na krmení a vodu pro naše mazlíčky totiž nemusí být jen kusy plastů nebo keramiky podle jedné šablony. V roce 2020 založil Tomáš s Jirkou firmu a celé dva roky věnovali společně s designérem Kristianem vývoji, ze kterého následně vznikla unikátní miska Eatee bowl. „Baví mě bytový design a protože máme doma psy, kteří jsou právoplatnými členy rodiny, chtěl jsem i jim, v rámci úpravy našeho interiéru, vytvořit krásné bydlení. S pelíšky jsme byli v celku spokojení, ale u misek byl velký prostor.” popisuje původní motivaci a nápad za Eatee Jiří Novák.

Saunuji, tedy jsem

Mistrovství České republiky v saunových ceremoniálech, účinkující z 10 zemí světa, rekordní počet českých a mezinárodních soutěžících v individuálních i týmových soutěžích, saunové divadlo či oblíbené metličkování a peelingové procedury. Zmíněné aktivity nabídne očekávaný festival zážitkového saunování SaunaFest 2023. Akce proběhne od 23. do 26. března v největším Saunovém světě Aquapalace Praha a zastřeší to nejlepší ze světa saunování pro všechny fanoušky pravidelného prohřívání. Letošní 11. ročník největšího evropského festivalu zážitkového saunování představí rekordní počet domácích, ale i zahraničních saunerů i přes více jak 100 saunových ceremoniálů, rituálů a programových ochutnávek netradičního a zážitkového saunování. Pro návštěvníky je připraven bohatý doprovodný program, který nabídne speciální vystoupení saunových mistrů v hlavní i panoramatické sauně, oblíbené metličkování a severské procedury v zemní banje. Bohatý a pestrý program letošního ročníku SaunaFestu 2023 bude také probíhat v saunovém stanu, v němž se budou odehrávat speciální ukázky ze světa beauty a herbal procedur, muzikorelaxace a peelingových procedur. Všichni návštěvnici se můžou těšit na každoroční soutěž Mistr ručníku – Windstorm master, ale také i na společenský večer a mnoho dalšího. Pozvání na největší evropský festival SaunaFest 2023 přijala kanadská vicemistryně v saunování Jade Coulombe, která se umístila na prvním místě prestižní mezinárodní soutěže The Battle of Gladiators – World Championships Freestyle.

Šmoulí vesnice

Šmoulové, postavičky z nejpopulárnějšího evropského komiksu, letos slaví 65 let od svého vzniku. Při té příležitosti vyroste na Výstavišti v Brně na ploše přes 3000 m2 kompletní šmoulí vesnice v nadživotní velikosti. Pořadatel akce společnost JVS Group ji doplní o stejně rozlehlý zábavně-vzdělávací park, který ponese příznačný název Magický svět. Brány šmoulí vesnice i zábavního parku se otevřou již 10. března 2023, navštívit je bude možné do 31. srpna 2023. Šmoulí vesnici v přízemí pavilonu C doplní ještě jedno patro, kde na dalších více než 3000 m2 návštěvníky čeká obrovská LEGO herna, dopravní hřiště, závody autíček či první a jediná dráha pro retro kolečkové brusle v Brně.

Barefooty, které zbořily HitHit

Brněnská firma Skinners, která se zaměřuje na výrobu tzv. „ponožkobot“, rozšiřuje své portfolio o nový produkt. Do prodeje míří elegantní barefoot model Skinners Walker, uzpůsobený pro každodenní chůzi ve městě. Edice Walker zaznamenala v létě obří úspěch na crowdfundingové platformě HitHit, kde vybrala 7,5 mil korun, což je 14x více, než byl původní cíl. V první fázi prodeje zamířil model Walker právě k zákazníkům HitHitu. Skinners Walker jsou od základu kompletně vyvinuty v České republice a ručně vyrobeny v Portugalsku. Za designem a vývojem stojí Petr Procházka a Eliška Otevřelová. Bota kombinuje italskou kůži s podšívkou z materiálu tencel, což jsou celulózová vlákna z eukalyptu, která mají dobré termoregulační schopnosti. Podešev bot je pak z přírodního kaučuku. Model Walker se díky elegantnímu designu hodí na pracovní schůzku i do divadla a zákazníkům nabízí výběr ze sedmi barevných kombinací. Boty je možné už nyní objednat na webu skinners.cc za cenu 3990 Kč.

V pohodlí domova

Vše, co potřebujete, máte doma – to je základní myšlenka domácího tréninkového plánu, který Petr Sedláček shrnul do praktického e-booku. K samotnému cvičení stejně jako pro případné zvyšování zátěže vám totiž stačí lahve naplněné vodou, které nahradí činky. „Pro začátek jsou vhodné lahve s objemem jednoho litru, určitě z nich ale během cvičení neupíjejte,“ říká Petr Sedláček, který jednoduché cviky rozdělil do tří sestav. Pokud je vaším cílem udržování se v kondici, stačí podle e-booku cvičit třikrát týdně. „Ideální je odcvičit všechny tři sestavy najednou, což vám zabere přibližně třicet minut. Jestliže ale spěcháte, trénink si můžete rozdělit a tři sestavy odcvičit postupně – například ráno, v poledne a v podvečer,“ radí fitness trenér a přidává ještě jednu povzbuzující zprávu: „I když při domácím cvičení většinou nespálíte tolik kalorií jako během tréninku ve ‚fitku‘, změny si určitě všimnete. V kombinaci se správnou stravou můžete začít krásně hubnout, vytvarovat si postavu nebo si prostě vyladit a udržet formu na léto.“ TIP: Dvojbalení lahví FUSE s objemem jeden litr můžete použít místo činek, díky štíhlému designu totiž skvěle padnou i do ženské ruky. Jsou vyrobené z bezpečného plastu a bez použití chemické látky BPA (Bisfenol A). Jsou k dostání na sodastream.cz za 299 Kč.

Síla ženy

Trafo Gallery připravila samostatnou výstavu slovenské autorky žijící ve Vídni, Silvie Krivošíkové (*1976), jejíž obrazy v sobě nesou zvláštní, magickou podmanivost. Vyvazují se z linearity neúprosného času, a i ty nejbanálnější okamžiky všedního dne povyšují na menší nebo větší zázraky. Název výstavy Die Kraft pak odkazuje na sílu, energii, na pud k jednání a přežití, který modeluje cestu vlastního směřování. Zázemím této „síly“ je schopnost, odhodlání a vůle jednat. Základním tématickým půdorysem malířského díla této autorky je naplňované ženství a mateřství. Silviin osud samoživitelky vychovávající dceru je prostřednictvím různých symbolik patrný i z jejích děl. Komentovaná prohlídka proběhne dne 14. února od 18.00 hod. K výstavě vychází stejnojmenná publikace, která byla pokřtěna na vernisáži.

Elixír lásky

Odhalte svou smyslnost s omamnou vůní, díky níž budete k nakousnutí. V Oriflame Love Potion Sensual Ruby sehrávají květiny milostnou serenádu spolu s kandovaným červeným ovocem, vše ještě korunují romantické akordy rubínových kakaových bobů. Nechte je naplno rozeznít, když obejmou vaše ženské křivky, jimiž je inspirován i flakon. V jeho barvě se odráží jemná ruby čokoláda a samotná láska. Každá kapka této vůně flirtuje s okolím i vašimi vlastními touhami, smysly zbystří a vydají se na cestu do ráje. Valentýn se blíží, tak si jej oslaďte. Obdarujte třeba samu sebe, vždyť je důležité mít se ráda. K dostání na e-shopu Oriflame za zvýhodněnou cenu 499,- Kč do 21. 3. 2023.

Květinová unie

Projekt s názvem Květinová unie představený a vystavený v rámci českého předsednictví EU se z Bruselu přesouvá do Narodní galerie v Praze. Jeho součástí jsou i oděvní textílie a kostýmy barevně a tvarově inspirované rozmanitou říší květin, které v rámci multidisciplinárního projektu vytvořily designérky z Overall Office - Karolína Juříková, Kristýna Nováková a Monika Krobová. Pohotový způsob výroby autorské textilie pohltil monotónní oděvy nošené v Evropském parlamentu, jako jsou košile, saka i kravaty, a proměnil je do podoby svéhlavých květů. Vysílají tak pozitivní zprávu v podobě skryté naděje pro životní prostředí, denně výrazně negativně ovlivněného právě výrobou nového oblečení ve fast fashion prostředí. Výstavu v Národní galerii je možné navštívit do 17.5. 2023.

Ohnivý vítěz

pecky z redakce
Autor: archiv firem

V soutěži, která je vyhlašována anglickým klubem Clifton Chilli Club, který je mimochodem největším chilli klubem v Anglii. Letos poprvé se mohli přihlásit i výrobci mimo Spojené kralovství. Český výrobce Zach's pesto & chilli využil příležitosti a přihlásil čtyři produkty. Produkty jsou v jednotlivých kategoriích hodnoceny tak, že se na jednotlivých místech může umístit i více výrobců, ale pouze jeden se může se svým produktem stát absolutním vítězem své kategorie. V Anglii tak české omáčky získaly, tři bronzové a jednu zlatou + absolutního vítěze v kategorii ovocných chilli omáček. Přivítejte tedy nového šampiona, kterým je omáčka MANDARINE. Chilli omáčka z celých chorvatských mandarinek bez chemického zásahu, s bylinkou fialová perila a s dokonalým poměrem lyofilizovaného chilli Bhut Jolokia Peach.

Romantické menu

pecky z redakce
Autor: archiv firem

Salabka neobvykle otevírá své dveře zákazníkům v úterý, a to proto, aby si mohli zamilovaní užít skvělé čtyřchodové Valentýnské degustační menu, párované s vínem. Šéfkuchař Petr Kunc je známý svými vynalézavými kombinacemi chutí a všechno, co se dostane k vám na talíř je hotové umělecké dílo, včetně toho talíře. Pokud máte někoho, s kým si chcete tenhle gurmánský zážitek vychutnat, potom neváhejte, menu vypadá dokonale. Restaurace Salabka patří mezi restaurace zařazené do průvodce Michelin. Kromě zajímavé restaurace a vinařství, disponuje Salabka šesti stylovými apartmány, kde můžete prožít i romantickou noc.

Zlaté saténové trenky Styx

Saténová kolekce trenýrek značky Styx představuje zlaté dámské trenky, nyní se tam můžete sladit s partnerem a pořídit si párovou výbavičku. Saténové trenky ocení nejen dámy jak pro jejich pohodlí, tak sexy střih a hebký materiál. Jsou tou správnou volbou na domácí nošení, na spaní, ale i pro jakoukoliv jinou příležitost. Chladivý efekt a jemnost materiálu potěší i ty nejnáročnější, stejně tak, jako kvalita provedení, která je u značky Styx nepsaným pravidlem. Saténové trenýrky Styx jsou baleny dle aktuální akce. Veškeré trenýrky Styx jsou navíc vyráběné v České republice.

Staňte se šampiónem

Největší a jedna z nejoblíbenějších lyžařských oblastí v údolí Zillertal je Zillertal Arena. Začíná ve středisku Zell am Ziller dvěma kabinovými lanovkami a lyžuje se do nadmořské výšky 2500 metrů. Tvoří ji čtyři střediska: Zell am Ziller, Gerlos, Königsleiten, Wald und Krimml.Lyžařský areál se táhne přes čtyři vrcholy, nabízí 147 kilometrů skvěle upravovaných sjezdovek a 52 lanovek a vleků v nadmořské výšce mezi 580 a 2500 metry nad mořem. Milovníci dlouhých sjezdů tu najdou nejdelší rakouskou sjezdovku do údolí s rekordním převýšením 1930 metrů. Jmenuje se Höhenfresser a nabízí obrovský lyžařský zážitek – a to v jednom kuse!  Navíc se není nutné vracet dolů do údolí kabinovou lanovkou, ale svištět z Übergangjochu  (2500 m) 8,4 km bez přestávky až k údolní stanici střediska Zell am Ziller. Kromě úžasné sjezdovky do údolí nabízí Zillertal Arena ještě jeden nezapomenutelný zážitek – Arena Champions. Každý návštěvník Zillertálské arény se může stát šampionem. Podmínkou je absolvovat nejméně šest z celkového počtu čtrnácti stanic Arena Champions s tratěmi s měřením rychlosti, snowparky a dalšími atrakcemi. Kdo tyto podmínky splní, dostane zdarma Champions Book – digitální fotoalbum s pěknými vzpomínkami. Všechny stanice jsou skvěle značeny, stačí se na webu zaregistrovat: skiline.cc/zillertalarena  a zadat číslo svého skipasu.