Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Užijte si masopust: Vyrazte za zábavou a dobrým jídlem!

Carnevale Praha zahájí masopust průvodem masek.
22. ledna 2024 | 08:00

Kam vyrazit s dětmi (případně i bez nich) na víkendový výlet? Využijte toho, že se blíží období masopustního veselí, a vyberte si už teď, kam se vydáte za zábavou a dobrým jídlem. Inspirujte se našimi tipy na fašankové průvody po celé republice.

Termíny masopustu 2024:
Kdy začal: den po Třech králích, tedy 7. ledna
Kdy končí: na masopustní úterý 13. února
Masopustní půst: 14. února (Popeleční středa) až 30. 3. (Bílá sobota)

Masopustní průvody v ČR

Ať už se na masopust vypravíte kamkoli, užijete si zabijačkové speciality, masopustní koblihy, vdolky, koláče, slivovici, svařák a mnoho dalších masopustních dobrot. A k tomu bohatý program. Na co se kde můžete těšit?

Jižní Čechy: Průvod Milevské maškary je v ČR největší

Kdy a kde: V sobotu 10. 2. 2024 od 9 do 16 hodin, hlavní program bude na milevském náměstí, průvod vyráží do ulic ve 14 hodin od domu kultury. V předvečer akce v pátek 9. února se od 19 hodin koná Bakusův průvod, který zve lidi na sobotní program.

Program: V největším českém masopustním průvodu, který je zapsaný v české knize rekordů a také v seznamu nehmotného dědictví, spatříte každoročně kolem tisícovky masek a také různé alegorické vozy. Letošní už 162. ročník má podtitul 840 let města Milevska, a proto bude v průvodu 840 masek. Poslechnete si dechovku, tradiční masopustní orchestr, jazz i skotskou a dudáckou muziku. Vystoupí bubeníci, šermíři, pro děti je připravena pohádka. A víte, jak to během závěrečného ceremoniálu dopadne s Bakusem, což je obtloustlá postavička, která symbolizuje opak půstu?

Vstupné: V předprodeji dospělí 60 Kč, děti 6 až 12 let 30 Kč, na místě 80 a 40 Kč, děti do 6 let zdarma

Náš tip: V Milevsku navštivte také unikátní Muzeum milevských maškar. Spatříte tu tradiční maškarní průvod včetně Dlouhána, u kterého můžete tipovat výšku.

Praha: Karlínský masopust se světelnou show

Kdy a kde: 27. 1. 2024 od 13 do 18.30 hodin. V jednu hodinu odstartuje program v Kaizlových sadech, masopustní průvod odtud vyráží ve 13.30 hod. Na Karlínském náměstí budou od 12 hodin stánky s masopustními dobrotami.

Program: Poslechnete si například Milana Peroutku s kapelou Perutě, bláznivou kapelu Mouchy, folklórní soubor Šarvanci nebo punk v podání kapely Kozy na útesu. Užijete si i bubenickou show, irské tance nebo světelnou show. Pro děti jsou připraveny pohádky, kouzelník, dílničky a další aktivity.

Vstupné je zdarma.

Střední Čechy: Nymburk i s kolotočem


Kdy a kde: 24. 2. 2024 od 10 do 17 hodin. V deset hodin předá na náměstí Přemyslovců starosta město masopustnímu reji a průvod maškar vyráží na obchůzku historickým centrem a skončí Na Rejdišti, kde bude hlavní kulturní program.

Program: Kromě průvodu se těšte na porážení kobyly, pálení basy a spousty masopustní legrace. Milovníci masa si užijí zabijačkové hody, pro děti je připravena pohádka a kolotoč.

Vstupné je zdarma.

Severní Čechy: V Litoměřicích vás naučí, jak si vyrobit jitrnici

Kdy a kde: 3. února 2024 od 13 do 18 hodin na Mírovém náměstí. Masopustní průvod okolo rynku vyráží v 15 hodin.

Program: Ovar s křenem a další masopustní dobroty se budou po celý den vařit v pravé vojenské kuchyni, náměstím budou znít staročeské písničky a masky do průvodu si vyrobíte přímo na místě. Zúčastnit se můžete i workshopu Vyrob si svou jitrnici nebo si můžete poslechnout, jak správně naporcovat vepříka. Děti se mohou těšit na karneval i soutěž o nejlepší masopustní masku.

Vstupné je zdarma.

Východní Čechy: Masopust na Veselém Kopci u Hlinska je v UNESCO

Kdy a kde: 27. 1. 2024 od 10 do 15.30 v Muzeu v přírodě na Veselém Kopci.

Program: Ve skanzenu spatříte tradiční obyčej z Hlinecka, který je na seznamu UNESCO. Na programu bude ceremoniál udělení povolení k obchůzce a následovat bude průvod všech tradičních masek, jako jsou Laufr, Žena, Slaměný, Turci, Ras s kobylou a další. Po průvodu spatříte závěrečný obřad se symbolickou porážkou kobyly. Užijete si samozřejmě tradiční tance masek a připravte se i na různé masopustní žertíky.

Vstupné: Dospělí 180 Kč, studenti (15–26 let) a senioři 160 Kč, žáci (6–15 let) 100 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí a max. 4 děti 6–15 let) 380 Kč.

Západní Čechy: C. k. masopust se Švejkem v Kadani

Kdy a kde: 10. 2. 2024 od 10 hodin, Mírové náměstí v Kadani. Ve 13.15 jsou na programu příchod průvodu masek, příjezd Švejka a soud s Moranou.

Program: Kadaňským masopustem každoročně provází Švejk, což slibuje spoustu zábavy a žertíků. Zahrají kapely Motovidlo a Brass Band. Nepropásněte ani maškarní průvod, který je spojený s tradicí odsouzení a poté topení Morany.

Vstupné je zdarma.

Bláznovy dny na statku v Plzni-Bolevci

Kdy a kde: 10. 2. 2024 od 10 do 16 hodin, Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci a Boleveská náves. V 10 hodin proběhne na statku slavnostní povolení masopustu a poté na náves vyrazí průvod maškar. Pohřbení Bakuse bude v 15 hodin opět na statku.

Program: Bujarý masopust má zde svou tradici, bolevecká kronika o něm mluví jako o tzv. bláznových dnech. Na Bolevecké návsi zažijete atmosféru pravého vesnického masopustu tak, jak ho slavili naši předci. Užijete si spoustu folklorní hudby a další pestrý program pro děti i dospělé.

Vstupné je zdarma.

Morava: Olomouc se žonglérskou a ohnivou show

Kdy a kde: 27. 1. 2024 od 9 do 16 hodin na Horním náměstí

Program: Kromě masopustního průvodu, vystoupení folklórních souborů a flašinetáře nebo ukázek masopustních zvyků se můžete těšit i na žonglérskou a ohnivou show, kterou předvede spolek Cascabel. Děti si pohladí telátko a další zvířátka z farmy, která tu pro ně budou. A nadchne je určitě i vyzdobený kočár s koňmi, kterým se můžou povozit.

Vstupné je zdarma.

Rožnov pod Radhoštěm: Řezníci si zasoutěží

Kdy a kde: 3. 2. 2024 od 9 do 16 hodin v Dřevěném městečku ve Valašském muzeu v přírodě. Masopustní obchůzky budou v 10.20 a 13.10, v 15 hodin sledujte pochovávání basy.

Program: Ve skanzenu se seznámíte s masopustními zvyky a ochutnáte masopustní dobroty, zahraje např. dechová hudba Galička, soubor písní a tanců Javořina předvede Hru o svaté Dorotě. Kromě toho se těšte na velké řeznické klání. Mistři tohoto řemesla budou soutěžit v kategoriích o nejlepší valašskou klobásku, o nejlepší valašskou tlačenku a o nejlepší řeznický stánek.

Vstupné (on-line prodej): Dospělí 180 Kč,  studenti a senioři 140 Kč, žáci 80 Kč, rodinné vstupné 360 Kč.


Další tipy na masopustní akce najdete zde:



 

Autor: taj, inf
Video se připravuje ...