Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sandy ze Šťastně až na věky: Naše děti trpí naším volným vztahem a stylem života

Video se připravuje ...
VIDEO: videohub
24. února 2023 | 06:00

Alexander Budka alias Sandy je jedním z aktérů nového časosběrného dokumentu Jany Počtové Šťastně až na věky. Ve filmu zaměřeném na vztahy jednadvacátého století je zástupcem volného vztahu. Po zhlédnutí filmu jsem potřebovala vysvětlit pár věcí ohledně toho, jak to tedy funguje, koho a jak to ovlivňuje. Pokud jste zvědaví, poslechněte si náš rozhovor.

Nejdříve jsem potřebovala vysvětlit, jaký je vlastně rozdíl mezi volným vztahem a polyamorií. „No, já si osobně myslím, že není, že to je trošku umělé škatulkování, protože jak jsem se o polyamorii zajímal, tak polyamorních vztahů je obrovská škála, můžou mít velmi různorodou podobu. A my jsme v podstatě jedním z typů polyamorního vztahu. Ale myslím si, že to Jana pojmenovala správně, protože my se skutečně moc s tou polyamorní subkulturou neidentifikujeme. Možná i kvůli tomu, že jsme se tak nějak přirozeně do toho vyvinuli se Šárkou až po dlouhých letech, až když už jsme v tom žili, tak jsme zjistili, že se to vůbec nějak jmenuje. Že se tomu říká polyamorie, že o tom existuje spousta knih a webových stránek, že existují nějaké skupiny lidí, které se takhle identifikují a setkávají. A pro nás to není ideologie ani subkultura. My moc nemáme potřebu se stýkat s jinými polyamoristy a neškatulkujeme lidi na polyamoristy a monogamisty, takže tohle není pro nás téma. Proto svobodný vztah, to je přesnější,“ objasnil mi Sandy.

Pokud jste Šťastně až na věky ještě neviděli, potom vám film vřele doporučuji. Je opravdu dobře udělaný, nudit se rozhodně nebudete a Sandy je výrazným charakterem, jenž se nebojí otevřeně mluvit o všem. To je mimochodem zřejmé i z našeho rozhovoru.

Video se připravuje ...