Sladké recepty ze švestek:
1. Rychlé jogurtové koláčky
2. Tvarohové knedlíky
3. Kynuté posvícenské koláče
4. Křehký páj
5. Obrácené dortíky
6. Smetanová zmrzlina
7. Nekynutý koláč
8. Koláč s mandlemi
Jogurtové koláčky
POTŘEBUJETE (NA 3 KOLÁČKY):
- 1 kelímek bílého jogurtu (200 g)
- 1 kelímek od jogurtu polohrubé mouky
- ½ kelímku krupicového cukru
- ½ kelímku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
- švestky podle chuti
POSTUP:
Tři menší koláčové formy (nebo jednu o průměru 22 cm) vymažte tukem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte všechny suroviny a umíchejte hladké těsto. Nalijte ho do forem a poklaďte rozpůlenými švestkami. Pečte asi 20 minut.
DOBA PŘÍPRAVY: 20 minut
DOBA PEČENÍ: 20 minut
Švestkové knedlíky
Jistě oceníte i klasiku, švestkové knedlíky z tvarohového těsta. Celý postup najdete ve videu.
Posvícenské koláče
POTŘEBUJETE (NA 15 KOLÁČŮ):
- 250 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 1 kostku droždí
- 500 g polohrubé mouky
- špetku soli
- 2 žloutky
- kůru z 1 citronu
- 100 g tuku (máslo, hera)
NA NÁPLŇ:
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 50 g cukru
- 1 lžičku vanilkového pudinku nebo maizeny
- kůru z ½ citronu
- švestky
- drobenku
POSTUP:
1. Do vlažného mléka se lžící cukru rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte sypké suroviny, přidejte vzešlý kvásek a rozpuštěný, vlažný tuk. Promíchejte a hněťte, dokud se nezačnou tvořit bubliny. Těsto má být polotuhé, je-li řídké, přidejte trochu hladké mouky. Jestli je naopak příliš tuhé, přilijte lžíci mléka.
2. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto v teple 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto nakrájejte na 15–18 kousků, ze kterých udělejte kuličky. Dejte je na tukem potřený plech a pomocí skleničky mačkejte koláčky. Naneste na ně tvarohovou náplň, poklaďte švestkami a posypte drobenkou. Nechte ještě 15 minut kynout, vložte do dobře rozehřáté trouby a při 180 °C pečte asi 20 minut.
DOBA PŘÍPRAVY: 2 hodiny
DOBY KYNUTÍ: 2 hodiny a 15 minut
DOBA PEČENÍ: 20 minut
Křehký páj
POTŘEBUJETE (NA 1 PÁJ):
- 500 g švestek
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 300 g polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- 100 g moučkového cukru
- 150 g rostlinného tuku
- 2 žloutky
- mléko podle potřeby
POSTUP:
Švestky vypeckujte a rozdělte na poloviny. Promíchejte je s pudinkovým práškem. Do prosáté mouky přidejte kypřicí prášek a cukr. Rozdrobte tuk a pomocí žloutků a mléka vypracujte vláčné těsto. Rozdělte je na dvě části a rozválejte na pláty. Jeden dejte do tukem vymazané formy a poklaďte švestkami. Z druhého plátu rádýlkem nakrájejte pásky a vytvořte spirálu. Páj pečte při 180 °C dorůžova.
DOBA PŘÍPRAVY: 20 minut
DOBA PEČENÍ: 20 minut
Obrácené dortíky
POTŘEBUJETE (NA 12 DORTÍKŮ):
- 500 g švestek
- 1 lžičku skořice
- 4 vejce
- tolik, kolik váží vejce, dejte krupicového cukru a polohrubé mouky
POSTUP:
Vypeckované švestky rozkrájejte na čtvrtiny ve tvaru půlměsíčků. Rozložte je do tukem vymazaných forem na minidortíky nebo na muffiny a posypte skořicí. Celá vejce šlehejte s cukrem asi 15 minut, pak vmíchejte prosátou mouku. Těsto nalijte na na švestky. V mírně vyhřáté troubě upečte dozlatova. Nechte krátce vychladnout a vyklopte na mřížku.
DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
DOBA PEČENÍ: 20 minut
Zmrzlina
POTŘEBUJETE (NA 8–10 KOPEČKŮ):
- 4 vejce
- 120 g vanilkového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání
- 150 ml povidel nebo rozmixovaných švestek
POSTUP:
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky důkladně utřete. Ve velké míse ušlehejte z bílků tuhý sníh. Po lžících vešlehejte cukr. V jiné nádobě ušlehejte smetanu. Pomocí metličky do ní vmíchejte sníh a žloutky. Pak přidejte povidla naředěná vodou nebo rozmixované švestky. Směs promíchejte, dejte do vhodné nádoby a nechte přes noc v mrazáku.
DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut
DOBA MRAŽENÍ: 12 hodin
Koláč bez kynutí
POTŘEBUJETE (NA 1 VELKÝ PLECH):
- 2 kg švestek
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 lžic oleje
- 100 g másla
- 2 vejce
- špetku soli
- 250 ml mléka
NA DROBENKU:
- 250 g hrubé mouky
- 150 g másla
- 3 lžíce vanilkového cukru
- 100 g krupicového cukru
POSTUP:
Omyté švestky vypekujte a rozdělte na poloviny. V míse smíchejte polovinu mouky, sušené droždí, cukry, olej, máslo, vejce, špetku soli a vlažné mléko. Postupně přidejte zbylou mouku a zpracujte hladké těsto. Rozložte je na plech s pečicím papírem. Poklaďte je švestkami a posypejte drobenkou. Koláč pečte v v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.
DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
DOBA PEČENÍ: 30 minut
Koláče s mandlemi
POTŘEBUJETE (NA 2 KOLÁČE):
- 150 ml mléka
- 3 lžíce hnědého cukru
- ½ kostky droždí
- 1 vanilkový cukr
- 300 g hladké mouky
- na špičku nože soli
- 2 žloutky
- 1 lžičku citronové kůry
- 100 g másla
- 1 kg švestek
- 100 g mandlových plátků
NA POTŘENÍ:
- trochu mléka
- 1 lžíci medu
POSTUP:
Ve vlažném mléce se lžící cukru nechte vzejít droždí. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, žloutky, cukry a citronovou kůru. Promíchejte, přilijte kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto a pod utěrkou nechte alespoň hodinu kynout. Potom je prsty rozprostřete do vymazané formy nebo na plech. Nahoru rozložte omyté vypeckované švestky a posypejte je plátky mandlí. Okraje potřete troškou mléka s medem. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35 minut.
DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
DOBA KYNUTÍ: 1 hodina
DOBA PEČENÍ: 35 minut