Čtvrtek 30. března 2023
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Zataženo 8°C

Švestkové vábení: Vychutnejte si ty nejlepší recepty, kterými ohromíte celou rodinu

29. srpna 2022 | 06:00

Slívy, slivky, švestky, kadlátka… Na koláčích jsou výborné, ať už jim říkáte jakkoli.  

Jogurtové koláčky

POTŘEBUJETE (NA 3 KOLÁČKY):

  • 1 kelímek bílého jogurtu (200 g)
  • 1 kelímek od jogurtu polohrubé mouky
  • ½ kelímku krupicového cukru
  • ½ kelímku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • švestky podle chuti

POSTUP:

Tři menší koláčové formy (nebo jednu o průměru 22 cm) vymažte tukem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte všechny suroviny a umíchejte hladké těsto. Nalijte ho do forem a poklaďte rozpůlenými švestkami. Pečte asi 20 minut.

DOBA PŘÍPRAVY: 20 minut

DOBA PEČENÍ: 20 minut  

Jistě oceníte i klasiku, švestkové knedlíky z tvarohového těsta >>>

Video se připravuje ...
Švestkové knedlíky z tvarohového těsta • VIDEO: Videohub/recepty

Posvícenské koláče

POTŘEBUJETE (NA 15 KOLÁČŮ):

  • 250 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 kostku droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 2 žloutky
  • kůru z 1 citronu
  • 100 g tuku (máslo, hera)

NA NÁPLŇ:

Autor: iStock.com

  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g cukru
  • 1 lžičku vanilkového pudinku nebo maizeny
  • kůru z ½ citronu
  • švestky
  • drobenku

POSTUP:

Do vlažného mléka se lžící cukru rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte sypké suroviny, přidejte vzešlý kvásek a rozpuštěný, vlažný tuk. Promíchejte a hněťte, dokud se nezačnou tvořit bubliny. Těsto má být polotuhé, je-li řídké, přidejte trochu hladké mouky. Jestli je naopak příliš tuhé, přilijte lžíci mléka. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto v teple 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto nakrájejte na 15–18 kousků, ze kterých udělejte kuličky. Dejte je na tukem potřený plech a pomocí skleničky mačkejte koláčky. Naneste na ně tvarohovou náplň, poklaďte švestkami a posypte drobenkou. Nechte ještě 15 minut kynout, vložte do dobře rozehřáté trouby a při 180 °C pečte asi 20 minut.

DOBA PŘÍPRAVY: 2 hodiny

DOBY KYNUTÍ: 2 hodiny a 15 minut

DOBA PEČENÍ: 20 minut 

Křehký páj

POTŘEBUJETE (NA 1 PÁJ):

  • 500 g švestek
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 300 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g rostlinného tuku
  • 2 žloutky
  • mléko podle potřeby

POSTUP:

Švestky vypeckujte a rozdělte na poloviny. Promíchejte je s pudinkovým práškem. Do prosáté mouky přidejte kypřicí prášek a cukr. Rozdrobte tuk a pomocí žloutků a mléka vypracujte vláčné těsto. Rozdělte je na dvě části a rozválejte na pláty. Jeden dejte do tukem vymazané formy a poklaďte švestkami. Z druhého plátu rádýlkem nakrájejte pásky a vytvořte spirálu. Páj pečte při 180 °C dorůžova.

DOBA PŘÍPRAVY: 20 minut

DOBA PEČENÍ: 20 minut  

Obrácené dortíky

POTŘEBUJETE (NA 12 DORTÍKŮ):

  • 500 g švestek
  • 1 lžičku skořice
  • 4 vejce
  • tolik, kolik váží vejce krupicového cukru a polohrubé mouky

POSTUP:

Vypeckované švestky rozkrájejte na čtvrtiny ve tvaru půlměsíčků. Rozložte je do tukem vymazaných forem na minidortíky nebo na muffiny a posypte skořicí. Celá vejce šlehejte s cukrem asi 15 minut, pak vmíchejte prosátou mouku. Těsto nalijte na na švestky. V mírně vyhřáté troubě upečte dozlatova. Nechte krátce vychladnout a vyklopte na mřížku.

DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut

DOBA PEČENÍ: 20 minut  

Zmrzlina

POTŘEBUJETE (NA 8–10 KOPEČKŮ):

Autor: iStock.com

  • 4 vejce
  • 120 g vanilkového cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 150 ml povidel nebo rozmixovaných švestek

POSTUP:

Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky důkladně utřete. Ve velké míse ušlehejte z bílků tuhý sníh. Po lžících vešlehejte cukr. V jiné nádobě ušlehejte smetanu. Pomocí metličky do ní vmíchejte sníh a žloutky. Pak přidejte povidla naředěná vodou nebo rozmixované švestky. Směs promíchejte, dejte do vhodné nádoby a nechte přes noc v mrazáku. 

DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut

DOBA MRAŽENÍ: 12 hodin

Koláč bez kynutí

POTŘEBUJETE (NA 1 VELKÝ PLECH):

Autor: iStock.com

  • 2 kg švestek
  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 lžic oleje
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • 250 ml mléka

NA DROBENKU:

  • 250 g hrubé mouky
  • 150 g másla
  • 3 lžíce vanilkového cukru
  • 100 g krupicového cukru

POSTUP:

Omyté švestky vypekujte a rozdělte na poloviny. V míse smíchejte polovinu mouky, sušené droždí, cukry, olej, máslo, vejce, špetku soli a vlažné mléko. Postupně přidejte zbylou mouku a zpracujte hladké těsto. Rozložte je na plech s pečicím papírem. Poklaďte je švestkami a posypejte drobenkou. Pečte v v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.

DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut

DOBA PEČENÍ: 30 minut  

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bpž
Video se připravuje ...