Ingredience
- 500 g švestek
- 500 g vařených brambor
- 225 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 60 g mletého máku
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- sůl
Dokonalé švestkové knedlíky
Autor: Cuketka
Postup
- Na sporáku si připravte hrnec s vroucí vodou. Švestky očistěte a vypeckujte. Lžíci másla odeberte, zbytek rozpusťte v rendlíku. Uvařené brambory prolisujte v lisu na brambory (můžete je také nastrouhat na struhadle).
- Do mísy dejte brambory, hrubou mouku, špetku soli, lžíci másla a vejce. Postupně vypracujte soudržné bramborové těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky navíc.
- Těsto vytvarujte a rozválejte do válečku, ze kterého postupně ukrajujte menší dílky. Každý dílek si můžete obalit v trošce mouky a vytvarujte na malou placku, do které zabalíte švestku. Okraje těsta dobře utěsněte a v dlani vyválejte do tvaru kulatého knedlíku.
- Připravené knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 10 minut. Uvařené knedlíky vylovte, nechte okapat a rovnou servírujte. Zalijte rozpuštěným máslem. Zasypte cukrem a mákem. Pokud chcete, můžete knedlíky před podáváním rozkrojit na polovinu.