Úterý 5. března 2024
Svátek slaví Kazimír, zítra Miroslav
Oblačno, déšť 10°C

Jednoduché švestkové knedlíky. Luxusní česká klasika, která nemá v létě konkurenci

6. srpna 2022 | 10:40

Existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Pan Cuketka vás o tom přesvědčí. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní sváteční jídlo.

Ingredience

  • 500 g švestek
  • 500 g vařených brambor
  • 225 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 60 g mletého máku
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • sůl

Dokonalé švestkové knedlíky
Autor: Cuketka

Postup

  1. Na sporáku si připravte hrnec s vroucí vodou. Švestky očistěte a vypeckujte. Lžíci másla odeberte, zbytek rozpusťte v rendlíku. Uvařené brambory prolisujte v lisu na brambory (můžete je také nastrouhat na struhadle).
  2. Do mísy dejte brambory, hrubou mouku, špetku soli, lžíci másla a vejce. Postupně vypracujte soudržné bramborové těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky navíc.
  3. Těsto vytvarujte a rozválejte do válečku, ze kterého postupně ukrajujte menší dílky. Každý dílek si můžete obalit v trošce mouky a vytvarujte na malou placku, do které zabalíte švestku. Okraje těsta dobře utěsněte a v dlani vyválejte do tvaru kulatého knedlíku.
  4. Připravené knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 10 minut. Uvařené knedlíky vylovte, nechte okapat a rovnou servírujte. Zalijte rozpuštěným máslem. Zasypte cukrem a mákem. Pokud chcete, můžete knedlíky před podáváním rozkrojit na polovinu.

Autor: Cuketka, Martina Miláčková