Sladké i slané muffiny: Skvělá snídaně za pár minut!
Čerstvé nadýchané muffiny v papírových košíčcích vypadají neodolatelně. Navíc jsou až směšně snadné a rychlé a milují je dospělí i děti. Připravit si je můžete na snídani i svačinu a buďte si jistí, že se po nich jen zapráší. A co je na nich nejbáječnější? Že jsou připravit opravdu jakkoliv - na sladko i na slano a s jakoukoliv příchutí!
Klasické muffiny s kousky čokolády
muffinyAutor: Shutterstock.com- 280g hladké mouky
- 1 lžíci prášku do pečiva
- špetku soli
- 100g moučkového cukru
- 175g nasekané čokolády
- 2 vejce
- 250ml mléka
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 1 vanilkový cukr
Postup:
Troubu předehřejte na 200°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte cukr, vanilkový cukr a kousky čokolády.
Ve větším hrnku rozšlehejte vejce, vmíchejte do nich mléko a olej a vylijte do mísy k sypkým surovinám. Opatrně promíchejte, aby se všechny složky spojily, ale nemíchejte příliš intenzivně!
Těsto naplňte lžící do připravených formiček a pečte v předehřáté troubě 20 minut, dokud nenabudou a povrch muffinů není zlatohnědý a pevný na dotek. Vytáhněte muffiny z trouby a nechte je ve formě ještě 5 minut odpočinout. Poté je podávejte teplé, nebo vyjměte na mřížku a nechte vychladnout.
Muffiny s rajčaty a bazalkou
muffinyAutor: Shutterstock.com- 280g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
- špetka pepře
- 75g sušených rajčat v oleji (scezených a nadrobno nakrájených)
- 2 vejce
- 250ml podmáslí
- 6 lžic oleje
- 4 lžíce jemně nasekané bazalky
- 1 utřený stroužek česneku
- 10g strouhaného parmazánu
Postup:
Troubu předehřejte na 200°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř. Vmíchejte sušená rajčata.
Ve větším hrnku rozšlehejte vejce, vmíchejte do nich podmáslí, olej bazalku a česnek a vylijte do mísy k sypkým surovinám. Opatrně promíchejte, aby se všechny složky spojily, ale nemíchejte příliš intenzivně!
Těsto naplňte lžící do připravených formiček, posypte strouhaným parmazánem a pečte v předehřáté troubě 20 minut, dokud nenabudou a povrch muffinů není zlatohnědý a pevný na dotek. Vytáhněte muffiny z trouby a nechte je ve formě ještě 5 minut odpočinout. Poté je podávejte teplé, nebo vyjměte na mřížku a nechte vychladnout.
Citronové muffiny s mákem
muffinyAutor: Shutterstock.com- 280g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce máku
- 100g moučkového cukru
- 2 vejce
- 250ml mléka
- 6 lžic oleje
- jemně nastrouhaná kůra ze 2 citronů
Postup:
Troubu předehřejte na 200°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte cukr a mák.
Ve větším hrnku rozšlehejte vejce, vmíchejte do nich mléko, olej a citronovou kůru a vylijte do mísy k sypkým surovinám. Opatrně promíchejte, aby se všechny složky spojily, ale nemíchejte příliš intenzivně!
Těsto naplňte lžící do připravených formiček a pečte v předehřáté troubě 20 minut, dokud nenabudou a povrch muffinů není zlatohnědý a pevný na dotek. Vytáhněte muffiny z trouby a nechte je ve formě ještě 5 minut odpočinout. Poté je podávejte teplé, nebo vyjměte na mřížku a nechte vychladnout.
Muffiny se šunkou a sýrem
muffinyAutor: Shutterstock.com- 280g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
- špetka pepře
- 100g nadrobno nakrájené šunky
- 140g najemno nastrouhaného ementálu
- 2 vejce
- 250ml mléka
- 6 lžic oleje
Postup:
Troubu předehřejte na 200°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř. Vmíchejte šunku a 100g sýru.
Ve větším hrnku rozšlehejte vejce, vmíchejte do nich mléko a olej a vylijte do mísy k sypkým surovinám. Opatrně promíchejte, aby se všechny složky spojily, ale nemíchejte příliš intenzivně!
Těsto naplňte lžící do připravených formiček, posypte zbývajícím sýrem a pečte v předehřáté troubě 20 minut, dokud nenabudou a povrch muffinů není zlatohnědý a pevný na dotek. Vytáhněte muffiny z trouby a nechte je ve formě ještě 5 minut odpočinout. Poté je podávejte teplé, nebo vyjměte na mřížku a nechte vychladnout.
Borůvkové muffiny
muffinyAutor: Shutterstock.com- 280g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 100g třtinového cukru
- 150g čerstvých nebo mražených borůvek
- 2 vejce
- 250ml mléka
- 6 lžic oleje
- jemně nastrouhaná kůra ze 1 citronu
Postup:
Troubu předehřejte na 200°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte cukr, vanilkový cukr a borůvky.
Ve větším hrnku rozšlehejte vejce, vmíchejte do nich mléko, olej a citronovou kůru a vylijte do mísy k sypkým surovinám. Opatrně promíchejte, aby se všechny složky spojily, ale nemíchejte příliš intenzivně!
Těsto naplňte lžící do připravených formiček a pečte v předehřáté troubě 20 minut, dokud nenabudou a povrch muffinů není zlatohnědý a pevný na dotek. Vytáhněte muffiny z trouby a nechte je ve formě ještě 5 minut odpočinout. Poté je podávejte teplé, nebo vyjměte na mřížku a nechte vychladnout.
Muffiny s tuňákem a olivami
muffinyAutor: Shutterstock.com- 280g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
- špetka pepře
- 90g vypeckovaných černých oliv
- 400g tuňáka v oleji (scezeného a překrájeného)
- 2 vejce
- 250ml podmáslí
- 6 lžic slunečnicového oleje
Postup:
Troubu předehřejte na 200°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř. Vmíchejte nakrájené olivy.
Ve větším hrnku rozšlehejte vejce, vmíchejte do nich podmáslí a olej a vylijte do mísy k sypkým surovinám. Nyní přidejte tuňáka, opatrně promíchejte, aby se všechny složky spojily, ale nemíchejte příliš intenzivně!
Těsto naplňte lžící do připravených formiček a pečte v předehřáté troubě 20 minut, dokud nenabudou a povrch muffinů není zlatohnědý a pevný na dotek. Vytáhněte muffiny z trouby a nechte je ve formě ještě 5 minut odpočinout. Poté je podávejte teplé, nebo vyjměte na mřížku a nechte vychladnout.
Hříšně čokoládové muffiny
muffinyAutor: Shutterstock.com- 225g hladké mouky
- 55g kakaového prášku
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
- 100g třtinového cukru
- 2 vejce
- 250ml smetany na vaření (12% tuku)
- 6 lžic oleje
- 85g hořké čokolády
- 250ml smetany na šlehání (min 33% tuku)
- kakao na posypání
Postup:
Troubu předehřejte na 200°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Do velké mísy prosejte mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte cukr.
Ve větším hrnku rozšlehejte vejce, vmíchejte do nich mléko, olej a vylijte do mísy k sypkým surovinám. Opatrně promíchejte, aby se všechny složky spojily, ale nemíchejte příliš intenzivně!
Tabulku čokolády rozlámejte na 12 stejných částí. Těstem naplňte formičky do poloviny. Potom doprostřed každého muffinu přidejte kousek čokolády a doplňte zbývajícím těstem. Pečte v předehřáté troubě 20 minut, dokud nenabudou a povrch muffinů není zlatohnědý a pevný na dotek.
Vytáhněte muffiny z trouby a nechte je ve formě ještě 5 minut odpočinout. Poté je podávejte vyjměte na mřížku a nechte vychladnout. Mezi tím si v míse ušlehejte smetanu. Servírujte muffiny ozdobené pořádným kopečkem šlehačky a lehce posypané kakaem.