Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Houbařské žně v plném proudu: Víme, jak využít i tu nejmenší houbičku

Nasbírejte si houby do zásoby
1. srpna 2022 | 06:00

Rostou a hodně! Nezapomeňte si proto vzít do lesa dostatečně velký košík. Poradíme vám, co dělat s houbami, které vám zbudou.

Po deštích se vyklubaly hříbky i babky ve velkém množství na různých místech Česka, proto se nemusíte bát, že přijdete domů s prázdnou. Kromě smaženice si je můžete také nasušit, zamrazit, naložit nebo zavařit. Při sběru se ale řiďte hlavním houbařským pravidlem: „Houby, které neznám, nesbírám.“

Ideální lokality v ČR na houbaření >>>

Video se připravuje ...
Ideální lokality v ČR na houbaření

Do mrazáku

Je to ten nejjednodušší a nejrychlejší způsob. Očištěné houby nejprve opláchněte studenou vodou a nechte oschnout. Menší kousky můžete nechat v celku, ty větší nakrájet. Houby pak stačí dát do misek nebo mikrotenových sáčků a vložit do mrazáku. Takto uchované houby neztratí chuť ani tvar a jsou použitelné na jakékoli tepelné zpracování. Spotřebujte je ale do roka.

Nasušte je

Sušení je sice pracnější, zato vydrží v dobrém stavu nejdéle. Očištěné tvrdé houby neomývejte a rovnou je nakrájejte na tenké plátky. Ty rozložte na papírem (ne novinami) vyložený tác a dejte do průvanu, kde by měly vyschnout do 2 dnů. Při delším sušení pak už ztrácejí barvu. Můžete je ale samozřejmě sušit také v sušičce na ovoce. Jestli jsou správně usušené, poznáte podle toho, že jsou křehké a „chrastí“. Poté už je stačí jen uložit do plátěných sáčků nebo sklenice s uzávěrem. Sušené houby jsou nejlepší do polévek a omáček.

Extra tip

Houby můžete usušit i na niti. Budete potřebovat režnou nit a při navlékání plátků dělejte mezi nimi uzlíky, aby se neposouvaly. Houby navlečené na niti zavěste nejlépe do průvanu.

Namelte je

Rozlámaly se vám některé houbové plátky při sušení? Rozmixujte je nebo nadrťte na prášek. Ten smíchejte s mletým pepřem, který je ochrání před škůdci, a používejte jako koření do jídel.

Naložené v soli

I pro nakládání do soli se hodí tvrdší druhy hub, jako jsou hřiby nebo křemenáče. Nejprve je očistěte, nakrájejte na plátky a rozložte na tácu, kde je nechte na slunci trochu zvadnout. V míse je pak promíchejte se solí. Na 1 kg hub použijte 150–200 g soli. Poté houby napěchujte do sklenic, vršek zasypte ještě vrstvou soli a uzavřete víčkem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová