Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Oblačno 4°C

Nejlepší koláče se švestkami: Hrnkový se skořicí, švestkový makovník nebo linecké tartaletky

15. srpna 2024 | 06:00

Zahrady a sady už se modrají, obchody jsou plné přepravek se švestkami, takže teď je ta pravá chvíle upéct si šťavnatý koláč nebo buchtu. Vyzkoušejte třeba makový koláč se švestkam a drobenkou, linecké tartaletky a další domácí recepty.

Recepty na vynikající švestkové koláče:
1. Makovník se švestkami
2. Drobenková buchta
3. Linecké tartaletky
4. Hrnkový švestkový koláč

Švestkový makovník

Autor: Profimedia

Budeme potřebovat (na 12 kousků):

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g máku
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 ml mléka
  • 140 g rozpuštěné Hery
  • 3 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g vypeckovaných švestek
  • tuk
  • hrubou mouku na formu

Na drobenku:

  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g hrubé mouky
  • 120 g změklého másla
  • špetku mleté skořice

Postup:
1. Všechny přísady na těsto smícháme v míse a nalijeme do pekáče vymazaného tukem a vysypaného moukou a pak na těsto rozložíme půlky švestek.

2. V jiné misce smícháme moučkový cukr, hrubou mouku, změklé máslo a skořici na sypkou drobenku a posypeme jí makovník.

3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, až drobenka lehce zezlátne.

Drobenková buchta

Autor: shutterstock.com

Budeme potřebovat (na 15 kousků):

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 60 g Hery  
  • 1 balíček droždí
  • 240 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 250 g švestek
  • 1 lžičku perníkového koření

Na drobenku:

  • 60 g Hery
  • 120 g moučkového cukru 
  • 130 g hrubé mouky

Postup:
1. V hrnku smícháme rozdrobené droždí s troškou teplého mléka, přidáme 2 lžíce cukru a 2 lžíce mouky a necháme v teple vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přilijeme kvásek, přidáme vejce, žloutky, rozpuštěný tuk a promícháme.

2. Pak do směsi vmícháme zbývající teplé mléko s třtinovým a vanilkovým cukrem, zpracujeme a dáme do tepla vykynout. Pak těsto rozložíme do vysokého pekáče vymazaného tukem a vysypaného strouhankou, poklademe půlkami švestek a posypeme drobenkou.

3. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut. Špejlí zkusíme, zda je koláč propečený.

Linecké tartaletky

Autor: shutterstock.com

Budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 150 g změklého másla
  • špetku skořice
  • 250 g rozvařených švestek s cukrem
  • hladkou mouku na vál
  • tuk na formičky
  • moučkový cukr s vanilkou na posypání

Postup:

1. Z mouky, moučkového cukru, vejce, prášku do pečiva, másla a skořice vypracujeme tužší těsto, které necháme 30 minut odležet v chladu.

2. Pak od něj oddělíme jednu třetinu, zbytek vyválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím vymazané formičky tak, aby měly vyšší boční okraje. Těsto naplníme švestkami, vršek ozdobíme mřížkou ze zbytku těsta.

3. Formičky rozložíme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Před podáváním moučník pocukrujeme. 

Hrnkový koláč se skořicí

Autor: shutterstock.com

Budeme potřebovat (na 15 kousků):

  • 3 hrnky polohrubé mouky (hrnek o objemu zhruba 180 ml)
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 Heru
  • 3 žloutky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 1 sáček mleté skořice
  • 3 lžíce hnědého třtinového cukru

Postup:

1. V misce vyšleháme změklý tuk a moučkový cukr do pěny, pak přidáme žloutky a rozmícháme. Do směsi postupně přisypáváme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme tužší těsto, rozválíme ho na plát a vyložíme jím středně velkou kulatou formu na pečení tak, aby zůstaly boční okraje, zbytek těsta odřízneme.

2. Na plát rozložíme půlky švestek, posypeme třtinovým cukrem a skořicí. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 40 minut dozlatova.

NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.

Autor: Olga Trešlová, inf