Recepty na vynikající švestkové koláče:
1. Makovník se švestkami
2. Drobenková buchta
3. Linecké tartaletky
4. Hrnkový švestkový koláč
Švestkový makovník
Budeme potřebovat (na 12 kousků):
- 300 g hladké mouky
- 150 g máku
- 150 g moučkového cukru
- 150 ml mléka
- 140 g rozpuštěné Hery
- 3 vejce
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 200 g vypeckovaných švestek
- tuk
- hrubou mouku na formu
Na drobenku:
- 80 g moučkového cukru
- 80 g hrubé mouky
- 120 g změklého másla
- špetku mleté skořice
Postup:
1. Všechny přísady na těsto smícháme v míse a nalijeme do pekáče vymazaného tukem a vysypaného moukou a pak na těsto rozložíme půlky švestek.
2. V jiné misce smícháme moučkový cukr, hrubou mouku, změklé máslo a skořici na sypkou drobenku a posypeme jí makovník.
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, až drobenka lehce zezlátne.
Drobenková buchta
Budeme potřebovat (na 15 kousků):
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 60 g Hery
- 1 balíček droždí
- 240 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 250 g švestek
- 1 lžičku perníkového koření
Na drobenku:
- 60 g Hery
- 120 g moučkového cukru
- 130 g hrubé mouky
Postup:
1. V hrnku smícháme rozdrobené droždí s troškou teplého mléka, přidáme 2 lžíce cukru a 2 lžíce mouky a necháme v teple vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přilijeme kvásek, přidáme vejce, žloutky, rozpuštěný tuk a promícháme.
2. Pak do směsi vmícháme zbývající teplé mléko s třtinovým a vanilkovým cukrem, zpracujeme a dáme do tepla vykynout. Pak těsto rozložíme do vysokého pekáče vymazaného tukem a vysypaného strouhankou, poklademe půlkami švestek a posypeme drobenkou.
3. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut. Špejlí zkusíme, zda je koláč propečený.
Linecké tartaletky
Budeme potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 150 g změklého másla
- špetku skořice
- 250 g rozvařených švestek s cukrem
- hladkou mouku na vál
- tuk na formičky
- moučkový cukr s vanilkou na posypání
Postup:
1. Z mouky, moučkového cukru, vejce, prášku do pečiva, másla a skořice vypracujeme tužší těsto, které necháme 30 minut odležet v chladu.
2. Pak od něj oddělíme jednu třetinu, zbytek vyválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím vymazané formičky tak, aby měly vyšší boční okraje. Těsto naplníme švestkami, vršek ozdobíme mřížkou ze zbytku těsta.
3. Formičky rozložíme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Před podáváním moučník pocukrujeme.
Hrnkový koláč se skořicí
Budeme potřebovat (na 15 kousků):
- 3 hrnky polohrubé mouky (hrnek o objemu zhruba 180 ml)
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 Heru
- 3 žloutky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 kg vypeckovaných švestek
- 1 sáček mleté skořice
- 3 lžíce hnědého třtinového cukru
Postup:
1. V misce vyšleháme změklý tuk a moučkový cukr do pěny, pak přidáme žloutky a rozmícháme. Do směsi postupně přisypáváme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme tužší těsto, rozválíme ho na plát a vyložíme jím středně velkou kulatou formu na pečení tak, aby zůstaly boční okraje, zbytek těsta odřízneme.
2. Na plát rozložíme půlky švestek, posypeme třtinovým cukrem a skořicí. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 40 minut dozlatova.
NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.