Čištění roštů je celkem pochopitelně ta nejméně oblíbená část celého grilování. Proto ji často odkládáte a někdy dokonce tak dlouho, že to neuděláte vůbec a příště jídlo připravujete na tom samém roštu. Jenže tak riskujete například to, že se jídlo mnohem rychleji připálí. Na zbytky jídla připečeného od minula se bude přichytávat další maso a v případě grilování ryb bude docházet k trhání jejich kůže. Co s tím, aby neutrpěla vaše pověst skvělého kuchaře? Radí Mauricio Espinosa z Isokor Bohemia, výrobce ekologické drogerie a kosmetiky Cleanee.
Nevíte, co se žhavými uhlíky? Odpověď najdete ve videu >>>
Čistěte často
Přestože většině z nás se do čištění nikdy nechce, práci si paradoxně nejvíce ulehčíte tím, že budete gril čistit pravidelně. Nejen po každém grilování, ale i mezi jednotlivými pokrmy – díky tomu nebude závěrečný úklid tak náročný, a každý chod se vám povede na jedničku. Gril se navíc nejlépe čistí, dokud je mřížka ještě teplá.
Fungují noviny a kartáč
Základem je kartáč na gril, kterým můžete gril snadno čistit během grilování i po něm. Doporučujeme zakoupit kartáč, který má pevné mosazné štětiny a škrabku. V případě většího znečištění se bude hodit také čisticí sprej na gril, ale dobře funguje i saponát a soda. Dále si připravte kbelík s vodou a hadr. Pokud nemáte kartáč po ruce, můžete zkusit také zmačkaný alobal, dobře fungují i navlhčené zmačkané noviny (ideálně černobílé bez barevného inkoustu).
Před grilováním olejujte
Zvykněte si také před přípravou každého chodu potřít rošt olejem, díky čemuž zůstanete ušetřeni pracného škrábání připečených zbytků. Čistěte ještě teplé, nebo najděte správného pomocníka.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.