Švestky, kam se podíváš. Vyzkoušejte 5 netradičních receptů!
Pokud už nevíte, co s úrodou švestek, a chcete vyzkoušet něco jiného než kynuté knedlíky a povidla, nechte se inspirovat. Co třeba domácí bonbóny bez chemie, muffiny nebo horký drobenkový koláč se zmrzlinou?
- Netradiční bonbóny připravené z čerstvých švestek a bez umělých dochucovadel a konzervantů si zamilujte vy i vaše děti. Je to snazší, než si myslíte.
Švestkové želé bonbony
Švestkové želé bonbónyAutor: ShutterstockPotřebujete:
- 1 kg švestek, bez pecek a stonků
- 2/3 hrnku bílého vína, ideálně chardonnay
- 1 čajovou lžičku práškové želatiny nejlépe přírodního citrusového pektinu
- 1/2 hrnku sypkého cukru krystal
- 1 hrnek sypkého cukru krupice
Postup:
1. Nejdříve si připravte plech vyložený pečícím papírem, který lehce potřete běžným rostlinným olejem. Pak v hrnci přiveďte k varu pokrájené švestky a víno, zakryjte poklicí a za občasného míchání nechte na mírném ohni vařit cca 15-20 minut, dokud nebude ovoce měkké. Propasírujte např. přes hustý cedník, nebo můžete použít kuchyňský mlýnek. Propasírované ovoce přelijte do čistého kastrolu.2. Ve vedlejší misce smíchejte želatinu či pektin s cukrem krystal a nechte odstát. Mezi tím pomalu na mírném ohni redukujte švestkové pyré až bude trošku lepkavé. Přibližně 15 minut. Odstavte z ohně a pomocí šlehací metličky vmíchejte směs cukru a želatiny či pektinu.
3. Směs dejte znovu na oheň a na mírném plameni vařte přibližně dvě minuty dokud se cukr úplně nerozpustí, po té ji přiveďte k varu a vlijte do připraveného plechu. Ten nechte nezakrytý na chladném místě 24 hodin odstát.
4. Druhý den posypte pečící papír velikosti plechu v němž máte želé cukrem krupicí, nožem opatrně uvolněte okraje želé z plechu a vyklopte na pečící papír s cukrem. Nechte opět 24 hodin odležet na chladném místě. V této podobě, kdy je želé z obou stran v pečícím papíru ho můžete skladovat v igelitové folii v lednici i tři týdny.
5. Před servírováním opatrně odstraňte pečící papír, želé krájejte na kostičky, ale také můžete použít vánoční vykrajovátka. Každý kousek pak ještě obalte v misce s cukrem krupice.
- Tento dezert v anglosaských zemích nazývaný „crumbble“ oceníte hlavně v chladnějších dnech. Krásně voní a zahřeje. Navíc v něm je jen minimum mouky.
Horké švestkové pyré s krustou
Švestkový crumbbleAutor: ShutterstockPotřebujete:
- 200 g bílého cukru (krupice nebo krystal)
- Cca 4 hrnky velkých zralých švestek, bez pecek a stonků, pokrájených na kousky
- 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky soli
- 50 g másla
- 1/4 hrnku mléka
- 1 vejce
Postup:
1. Troubu předehřejte na 175°C a vyndejte máslo z lednice, aby trochu povolilo. Ve velké míse smíchejte většinu cukru (nechte si stranou cca 2 polévkové lžíce), švestky, kukuřičný škrob a skořici a vložte do zapékací misky.
2. V další míse smíchejte zbývající ingredience – cukr, mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte máslo nakrájené na kostičky a rukama vytvořte drobenku. Vmíchejte mléko a vejce a směs nalijte na ovoce do zapékací misky.
3. Pečte na 175°C cca 35 minut, až bude krusta do zlatova. Servírujte teplé se šlehačkou či zdravěji se zakysanou smetanou.
- Populární francouzský koláč z listového těsta si vás získá svou jednoduchou přípravou a svěží chutí.
Švestková gallete s vlašskými ořechy
Galette se švestkami a vlašskými ořechyAutor: Shutterstock- 160 g hladké mouky
- 75 g studeného másla
- 3/4 šálku moučkového cukru
- 1 malé vejce
- sůl
- 1-2 polévkové lžíce studené vody
- 500 g švestek
- 2-3 polévkové lžíce cukru krupice
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 100g vlašských ořechů
Postup:
1. Nejprve si připravíte těsto. Rukama zpracujte v míse mouku a studené máslo, přidejte moučkový cukr, sůl, vejce a studenou vodu a rychle vypracujte těsto. Pokud je stále příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
2. Bochník těsta nechte odpočinout 1,5 hodiny v lednici. Samozřejmě můžete listové těsto koupit, čímž si dost usnadníte práci a ušetříte čas.
3. Mezi tím vypeckujte švestky, v nové míse smíchejte s cukrem krupice a zastříkněte citronovou šťávou. Odleželé těsto vyválejte do kruhu, do jeho středu navršte ovoce, posypte nahrubo nasekanými ořechy a okraje těsta (cca 3 cm) přehněte přes náplň ke středu koláče.
4. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem na 190 °C asi 25 minut, dokud nebude dozlatova hnědý.
- Jogurt dodává těstu svěžest a švestky zase plnou chuť. Můžete je samozřejmě zaměnit za jakékoli vhodné ovoce . Záleží na sezóně.
Švestkové muffiny s jogurtem
Švestkové jogurtové muffinyAutor: ShutterstockPotřebujete:
- 200g hladké mouky
- 75g polohrubé mouky
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 100g cukru krupice
- 2 vejce
- 100ml olivového oleje (méně výrazné chuti)
- 250ml bílého jogurtu (s obsahem kolem 3,5 % tuku)
- 320g švestek
- 2 polévkové lžíce hnědého cukru
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Švestky vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a cukr.
V druhé míse promíchejte olej, vejce a jogurt a přidejte k předešlé směsi. Pomalu zlehka míchejte, až se úplně spojí, ale ve směsi by měl zůstat vzduch, aby nebyly muffiny tuhé. Opatrně přimíchejte švestky a směs naplňte do formiček na muffiny vyložených pečícím papírem. Měla by podle velikosti formiček vyjít na 8-10 muffinů. Na povrchu je ještě jemně poprašte hnědým cukrem a pečte zhruba 15 minut.
Švestkové clafoutis
Francouzská obdoba naší bublaniny, ale jak by se dalo čekat, jemnější a lákavější.Potřebujete:
Švestkové clafoutisAutor: Shutterstock- 20 g másla (na vymazání zapékací nádoby)
- 600 g švestek, bez pecek a stonků
- 55 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 55 g cukru krupice
- 3 vejce
- 290 ml mléka
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce cukru krupice a ½ čajové lžičky mleté skořice
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací nádobu zhruba o objemu 0,5 litru vymažte máslem a rovnoměrně do ní rozmístěte švestky.
V míse smíchejte mouku a sůl a přidejte cukr. Ve další míse vyšlehejte vejce s mlékem, olejem a vanilkovým extraktem a přimíchejte k mouce. Výsledná konzistence těsta by se měla podobat husté smetaně. Směsí zalijte ovoce v zapékací nádobě a pečte pomalu cca hodinu, dokud není koláč nadýchaný a zlatavý. Servírujte se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.