Středa 23. září 2020
Svátek slaví Berta, zítra Jaromír
Oblačno, déšť 22°C

Švestky, kam se podíváš. Vyzkoušejte 5 netradičních receptů!

  • Nevíte si rady se švestkami? Máme rpo vás originální recepty.
    24. srpna 2014 | 06:00

    Letošní úroda švestek se vydařila. A tak pokud už nevíte, co s nimi, a chcete vyzkoušet něco jiného než kynuté knedlíky, drobenkový koláč a povidla, nechte se inspirovat. Co třeba domácí bonbóny bez chemie, muffiny nebo horký drobenkový koláč se zmrzlinou?

  • Švestkové želé bonbony

    Netradiční bonbóny připravené z čerstvých švestek a bez umělých dochucovadel a konzervantů si zamilujte vy i vaše děti. Je to snazší, než si myslíte.

    Švestkové želé bonbóny


    Potřebujete:

    • 1 kg švestek, bez pecek a stonků
    • 2/3 hrnku bílého vína, ideálně chardonnay
    • 1 čajovou lžičku práškové želatiny nejlépe přírodního citrusového pektinu
    • 1/2 hrnku sypkého cukru krystal
    • 1 hrnek sypkého cukru krupice

    Postup:

    Nejdříve si připravte plech vyložený pečícím papírem, který lehce potřete běžným rostlinným olejem. Pak v hrnci přiveďte k varu pokrájené švestky a víno, zakryjte poklicí a za občasného míchání nechte na mírném ohni vařit cca 15-20 minut, dokud nebude ovoce měkké. Propasírujte např. přes hustý cedník, nebo můžete použít kuchyňský mlýnek. Propasírované ovoce přelijte do čistého kastrolu. Ve vedlejší misce smíchejte želatinu či pektin s cukrem krystal a nechte odstát. Mezi tím pomalu na mírném ohni redukujte švestkové pyré až bude trošku lepkavé. Přibližně 15 minut. Odstavte z ohně a pomocí šlehací metličky vmíchejte směs cukru a želatiny či pektinu. Směs dejte znovu na oheň a na mírném plameni vařte přibližně dvě minuty dokud se cukr úplně nerozpustí, po té ji přiveďte k varu a vlijte do připraveného plechu. Ten nechte nezakrytý na chladném místě 24 hodin odstát.
    Druhý den posypte pečící papír velikosti plechu v němž máte želé cukrem krupicí, nožem opatrně uvolněte okraje želé z plechu a vyklopte na pečící papír s cukrem. Nechte opět 24 hodin odležet na chladném místě. V této podobě, kdy je želé z obou stran v pečícím papíru ho můžete skladovat v igelitové folii v lednici i tři týdny.
    Před servírováním opatrně odstraňte pečící papír, želé krájejte na kostičky, ale také můžete použít vánoční vykrajovátka. Každý kousek pak ještě obalte v misce s cukrem krupice.

  • Horké švestkové pyré s krustou

    Tento dezert v anglosaských zemích nazývaný „crumbble“ oceníte hlavně v chladnějších dnech. Krásně voní a zahřeje. Navíc v něm je jen minimum mouky.

    Švestkový crumbble


    Potřebujete:

    • 200 g bílého cukru (krupice nebo krystal)
    • Cca 4 hrnky velkých zralých švestek, bez pecek a stonků, pokrájených na kousky
    • 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu
    • 1/4 čajové lžičky mleté skořice
    • 1 hrnek polohrubé mouky
    • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
    • 1/4 čajové lžičky soli
    • 50 g másla
    • 1/4 hrnku mléka
    • 1 vejce

    Postup:

    Troubu předehřejte na 175°C a vyndejte máslo z lednice, aby trochu povolilo. Ve velké míse smíchejte většinu cukru (nechte si stranou cca 2 polévkové lžíce), švestky, kukuřičný škrob a skořici a vložte do zapékací misky. V další míse smíchejte zbývající ingredience – cukr, mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte máslo nakrájené na kostičky a rukama vytvořte drobenku. Vmíchejte mléko a vejce a směs nalijte na ovoce do zapékací misky. Pečte na 175°C cca 35 minut, až bude krusta do zlatova. Servírujte teplé se šlehačkou či zdravěji se zakysanou smetanou.

  • Švestková gallete s vlašskými ořechy

    Populární francouzský koláč z listového těsta si vás získá svou jednoduchou přípravou a svěží chutí.

    Galette se švestkami a vlašskými ořechy
    Potřebujete:

    • 160 g hladké mouky
    • 75 g studeného másla
    • 3/4 šálku moučkového cukru
    • 1 malé vejce
    • sůl
    • 1-2 polévkové lžíce studené vody
    • 500 g švestek
    • 2-3 polévkové lžíce cukru krupice
    • 1 polévková lžíce citronové šťávy
    • 100g vlašských ořechů

    Postup: 

    Nejprve si připravíte těsto. Rukama zpracujte v míse mouku a studené máslo, přidejte moučkový cukr, sůl, vejce a studenou vodu a rychle vypracujte těsto. Pokud je stále příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Bochník těsta nechte odpočinout 1,5 hodiny v lednici. Samozřejmě můžete listové těsto koupit, čímž si dost usnadníte práci a ušetříte čas.

    Mezi tím vypeckujte švestky, v nové míse smíchejte s cukrem krupice a zastříkněte citronovou šťávou. Odleželé těsto vyválejte do kruhu, do jeho středu navršte ovoce, posypte nahrubo nasekanými ořechy a okraje těsta (cca 3 cm) přehněte přes náplň ke středu koláče. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem na 190 °C asi 25 minut dokud nebude dozlatova hnědý.

  • Švestkové muffiny s jogurtem

    Jogurt dodává těstu svěžest a švestky zase plnou chuť. Můžete je samozřejmě zaměnit za jakékoli vhodné ovoce . Záleží na sezóně.

    Švestkové jogurtové muffiny


    Potřebujete:

    • 200g hladké mouky
    • 75g polohrubé mouky
    • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
    • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
    • 100g cukru krupice
    • 2 vejce
    • 100ml olivového oleje (méně výrazné chuti)
    • 250ml bílého jogurtu (s obsahem kolem 3,5 % tuku)
    • 320g švestek
    • 2 polévkové lžíce hnědého cukru

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 °C. Švestky vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a cukr.

    V druhé míse promíchejte olej, vejce a jogurt a přidejte k předešlé směsi. Pomalu zlehka míchejte, až se úplně spojí, ale ve směsi by měl zůstat vzduch, aby nebyly muffiny tuhé. Opatrně přimíchejte švestky a směs naplňte do formiček na muffiny vyložených pečícím papírem. Měla by podle velikosti formiček vyjít na 8-10 muffinů. Na povrchu je ještě jemně poprašte hnědým cukrem a pečte zhruba 15 minut.

  • Švestkové clafoutis


    Francouzská obdoba naší bublaniny, ale jak by se dalo čekat, jemnější a lákavější.

    Potřebujete:

    Švestkové clafoutis

    • 20 g másla (na vymazání zapékací nádoby)
    • 600 g švestek, bez pecek a stonků
    • 55 g hladké mouky
    • 1 špetka soli
    • 55 g cukru krupice
    • 3 vejce
    • 290 ml mléka 
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje 
    • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
    • 1 polévková lžíce cukru krupice a ½ čajové lžičky mleté skořice

    Postup:

    Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací nádobu zhruba o objemu 0,5 litru vymažte máslem a rovnoměrně do ní rozmístěte švestky.

    V míse smíchejte mouku a sůl a přidejte cukr. Ve další míse vyšlehejte vejce s mlékem, olejem a vanilkovým extraktem a přimíchejte k mouce. Výsledná konzistence těsta by se měla podobat husté smetaně. Směsí zalijte ovoce v zapékací nádobě a pečte pomalu cca hodinu, dokud není koláč nadýchaný a zlatavý. Servírujte se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.

Diskuse ke článku
.