Švestky, kam se podíváš. Vyzkoušejte 5 netradičních receptů!
Pokud už nevíte, co s úrodou švestek, a chcete vyzkoušet něco jiného než kynuté knedlíky a povidla, nechte se inspirovat. Co třeba domácí bonbony bez chemie, muffiny nebo horký drobenkový koláč se zmrzlinou?
- Netradiční bonbony připravené z čerstvých švestek a bez umělých dochucovadel a konzervantů si zamilujte vy i vaše děti. Je to snazší, než si myslíte.
Švestkové želé bonbony
Švestkové želé bonbónyAutor: ShutterstockPotřebujete:
- 1 kg švestek, bez pecek a stonků
- 2/3 hrnku bílého vína, ideálně chardonnay
- 1 čajovou lžičku práškové želatiny nejlépe přírodního citrusového pektinu
- 1/2 hrnku sypkého cukru krystal
- 1 hrnek sypkého cukru krupice
Postup:
1. Nejdříve si připravte plech vyložený pečicím papírem, který lehce potřete běžným rostlinným olejem. Pak v hrnci přiveďte k varu pokrájené švestky a víno, zakryjte poklicí a za občasného míchání nechte na mírném ohni vařit asi 15–20 minut, dokud nebude ovoce měkké. Propasírujte např. přes hustý cedník, nebo můžete použít kuchyňský mlýnek. Propasírované ovoce přelijte do čistého kastrolu.2. Ve vedlejší misce smíchejte želatinu či pektin s cukrem krystal a nechte odstát. Mezi tím pomalu na mírném ohni redukujte švestkové pyré, až bude trošku lepkavé. Přibližně 15 minut. Odstavte z ohně a pomocí šlehací metličky vmíchejte směs cukru a želatiny či pektinu.
3. Směs dejte znovu na oheň a na mírném plameni vařte přibližně dvě minuty, dokud se cukr úplně nerozpustí, poté ji přiveďte k varu a vlijte do připraveného plechu. Ten nechte nezakrytý na chladném místě 24 hodin odstát.
4. Druhý den posypte pečicí papír velikosti plechu, v němž máte želé, cukrem krupicí, nožem opatrně uvolněte okraje želé z plechu a vyklopte na pečicí papír s cukrem. Nechte opět 24 hodin odležet na chladném místě. V této podobě, kdy je želé z obou stran v pečicím papíru, ho můžete skladovat v igelitové fólii v ledničce i tři týdny.
5. Před servírováním opatrně odstraňte pečicí papír, želé krájejte na kostičky, ale také můžete použít vánoční vykrajovátka. Každý kousek pak ještě obalte v misce s cukrem krupice.
- Tento dezert v anglosaských zemích nazývaný „crumble“ oceníte hlavně v chladnějších dnech. Krásně voní a zahřeje. Navíc v něm je jen minimum mouky.
Horké švestkové pyré s krustou
Švestkový crumbbleAutor: ShutterstockPotřebujete:
- 200 g bílého cukru (krupice nebo krystal)
- Asi 4 hrnky velkých zralých švestek, bez pecek a stonků, pokrájených na kousky
- 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky soli
- 50 g másla
- 1/4 hrnku mléka
- 1 vejce
Postup:
1. Troubu předehřejte na 175 °C a vyndejte máslo z ledničky, aby trochu povolilo. Ve velké míse smíchejte většinu cukru (nechte si stranou asi 2 polévkové lžíce), švestky, kukuřičný škrob a skořici a vložte do zapékací misky.
2. V další míse smíchejte zbývající ingredience – cukr, mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte máslo nakrájené na kostičky a rukama vytvořte drobenku. Vmíchejte mléko a vejce a směs nalijte na ovoce do zapékací misky.
3. Pečte na 175 °C asi 35 minut, až bude krusta dozlatova. Servírujte teplé se šlehačkou či zdravěji se zakysanou smetanou.
- Populární francouzský koláč z listového těsta si vás získá svou jednoduchou přípravou a svěží chutí.
Švestková gallete s vlašskými ořechy
Potřebujete:
Galette se švestkami a vlašskými ořechyAutor: Shutterstock- 160 g hladké mouky
- 75 g studeného másla
- 3/4 šálku moučkového cukru
- 1 malé vejce
- sůl
- 1–2 polévkové lžíce studené vody
- 500 g švestek
- 2–3 polévkové lžíce cukru krupice
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 100 g vlašských ořechů
Postup:
1. Nejprve si připravíte těsto. Rukama zpracujte v míse mouku a studené máslo, přidejte moučkový cukr, sůl, vejce a studenou vodu a rychle vypracujte těsto. Pokud je stále příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
2. Bochník těsta nechte odpočinout 1,5 hodiny v ledničce. Samozřejmě můžete listové těsto koupit, čímž si dost usnadníte práci a ušetříte čas.
3. Mezi tím vypeckujte švestky, v nové míse smíchejte s cukrem krupice a zastříkněte citronovou šťávou. Odleželé těsto vyválejte do kruhu, do jeho středu navršte ovoce, posypte nahrubo nasekanými ořechy a okraje těsta (asi 3 cm) přehněte přes náplň ke středu koláče.
4. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem na 190 °C asi 25 minut, dokud nebude upečený dozlatova.
- Jogurt dodává těstu svěžest a švestky zase plnou chuť. Můžete je samozřejmě zaměnit za jakékoli vhodné ovoce . Záleží na sezoně.
Švestkové muffiny s jogurtem
Švestkové jogurtové muffinyAutor: ShutterstockPotřebujete:
- 200 g hladké mouky
- 75 g polohrubé mouky
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 100 ml olivového oleje (méně výrazné chuti)
- 250 ml bílého jogurtu (s obsahem kolem 3,5 % tuku)
- 320 g švestek
- 2 polévkové lžíce hnědého cukru
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Švestky vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a cukr.
V druhé míse promíchejte olej, vejce a jogurt a přidejte k předešlé směsi. Pomalu zlehka míchejte, až se úplně spojí, ale ve směsi by měl zůstat vzduch, aby nebyly muffiny tuhé. Opatrně přimíchejte švestky a směs naplňte do formiček na muffiny, vyložených pečicím papírem. Měla by podle velikosti formiček vyjít na 8–10 muffinů. Na povrchu je ještě jemně poprašte hnědým cukrem a pečte zhruba 15 minut.
Švestkové clafoutis
Francouzská obdoba naší bublaniny, ale jak by se dalo čekat, jemnější a lákavější.Potřebujete:
Švestkové clafoutisAutor: Shutterstock- 20 g másla (na vymazání zapékací nádoby)
- 600 g švestek, bez pecek a stonků
- 55 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 55 g cukru krupice
- 3 vejce
- 290 ml mléka
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce cukru krupice a ½ čajové lžičky mleté skořice
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací nádobu zhruba o objemu 0,5 litru vymažte máslem a rovnoměrně do ní rozmístěte švestky.
V míse smíchejte mouku a sůl a přidejte cukr. V další míse vyšlehejte vejce s mlékem, olejem a vanilkovým extraktem a přimíchejte k mouce. Výsledná konzistence těsta by se měla podobat husté smetaně. Směsí zalijte ovoce v zapékací nádobě a pečte pomalu asi hodinu, dokud není koláč nadýchaný a zlatavý. Servírujte se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.
