Středa 18. prosince 2024
Svátek slaví Miloslav, zítra Ester
Oblačno, déšť 9°C

Šťavnatě dobrá rebarbora: Upečte jogurtovou bublaninu nebo mřížkový koláč

8. května 2024 | 06:00

Její sláva trvá krátce, proto využijte období, kdy je k sehnání, a pečte, pečte, pečte. Rebarbora má nenahraditelnou chuť, je zdravá a ať už ji nakombinujete s jahodami, borůvkami nebo třeba jablky, po koláčích se jen zapráší.

Vyberte si recept:

1. Mřížkový rebarborový koláč s jahodami
2. Jogurtová bublanina s rebarborou a jablky
3. Křehké koláčky s rebarborovou náplní
4. Celozrnné rebarborovo-borůvkové koláčky
5. Drobenkový koláč s rebarborou a jahodami

Mřížkový rebarborový koláč s jahodami

Autor: Shutterstock.com

Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

Na těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžičky octa
  • 2 lžíce vody

Na náplň:

  • 140 g krystalového cukru
  • 2 lžíce kukuřičné mouky
  • šťávu a kůru z 1 citronu
  • 400 g rebarbory
  • 200 g jahod

Postup:

V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte na kostky nakrájené máslo a pomocí rukou vytvořte drobenku. Přidejte vejce, ocet a vodu a vypracujte hladké těsto, to dejte na půl hodinky do chladu. V míse smíchejte cukr, kukuřičnou mouku, citronovou kůru a šťávu. Přidejte nakrájenou rebarboru a jahody. Promíchejte tak, aby se rebarbora i jahody obalily. Ze dvou třetin vyválejte plát. Těsto dejte do formy tak, aby vznikly okraje, a dejte ho do chladu. Ze zbytku těsta vyválejte druhý plát a nakrájejte ho na proužky. Jahody s rebarborou dejte do vychladlé formy, z těsta vytvořte mřížku a koláč dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut

Jogurtová bublanina s rebarborou a jablky

Autor: iStock

Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

Na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 400 g bílého jogurtu

Na dohotovení:

  • 300 g rebarbory
  • 200 g jablek
  • 1 vanilkový cukr

Postup:
Máslo ušlehejte s cukry a žloutky do pěny. Přidejte jogurt a postupně zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. V míse smíchejte na kousky nakrájenou rebarboru a jablka s vanilkovým cukrem. Navrch těsta naskládejte ovoce a koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C.

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 až 40 minut

Křehké koláčky s rebarborovou náplní

Autor: Shutterstock.com

Budete potřebovat (na 4 kusy):

Na těsto:

  • 70 g změklého másla
  • 3 žloutky
  • 170 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • špetku soli a kardamomu
  • 2 až 3 lžíce vody

Na náplň:

  • 400 g rebarbory
  • 3 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 ml zakysané smetany
  • špetku kardamomu

Postup:
Máslo ušlehejte do pěny, postupně zapracujte žloutky, kardamom, špetku soli, vodu a mouku. Vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a nechte asi hodinku v chladu. Pak z těsta vyválejte placku, přeneste ji do formy vyložené pečicím papírem, na těsto dejte také pečicí papír a nasypejte na něj fazole. Korpus dejte na 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak ho vyjměte, odstraňte papír s fazolemi a na těsto nalijte krém připravený smícháním cukru, vajec, zakysané smetany a kardamomu. Na krém navrstvěte na kousky nakrájenou rebarboru a nakonec koláče posypejte drobenkou připravenou z mouky, cukru a másla. Koláč dejte péct do trouby na dalších 20 minut.

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 35 minut

Celozrnné rebarborovo-borůvkové koláčky

Autor: Shutterstock.com

Budete potřebovat (na 4 kusy):

  • 400 g rebarbory
  • 150 g borůvek
  • 100 g hladké mouky
  • 80 g celozrnné mouky
  • 1 lžičku cukru
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g změklého másla
  • 4 až 8 lžic vody (podle potřeby)

Postup:
Z másla, mouky, cukru, vejce, špetky soli a pár lžic vody vypracujte hladké těsto, to zabalte do fólie a nechte v chladu asi hodinku. Pak ho rozdělte na 4 dílky a vyválejte z nich placky. Rebarboru nakrájejte na kostičky a smíchejte s borůvkami a vanilkovým cukrem. Na každou placku dejte hromádku směsi a okraje zvedněte nahoru a těsto k sobě přimáčkněte. Koláčky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je pocukrujte.

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 15 až 20 minut

Drobenkový koláč s rebarborou a jahodami

Upečte si jednoduchý a úžasně křehky crumble neboli drobenkový koláč s ovocem bez spodní vrstvy těsta. Postup najdete v našem videoreceptu. 

 

Autor: pil