Vyberte si recept:
1. Mřížkový rebarborový koláč s jahodami
2. Jogurtová bublanina s rebarborou a jablky
3. Křehké koláčky s rebarborovou náplní
4. Celozrnné rebarborovo-borůvkové koláčky
5. Drobenkový koláč s rebarborou a jahodami
Mřížkový rebarborový koláč s jahodami
Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):
Na těsto:
- 280 g hladké mouky
- špetku soli
- 250 g másla
- 1 vejce
- 2 lžičky octa
- 2 lžíce vody
Na náplň:
- 140 g krystalového cukru
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- šťávu a kůru z 1 citronu
- 400 g rebarbory
- 200 g jahod
Postup:
V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte na kostky nakrájené máslo a pomocí rukou vytvořte drobenku. Přidejte vejce, ocet a vodu a vypracujte hladké těsto, to dejte na půl hodinky do chladu. V míse smíchejte cukr, kukuřičnou mouku, citronovou kůru a šťávu. Přidejte nakrájenou rebarboru a jahody. Promíchejte tak, aby se rebarbora i jahody obalily. Ze dvou třetin vyválejte plát. Těsto dejte do formy tak, aby vznikly okraje, a dejte ho do chladu. Ze zbytku těsta vyválejte druhý plát a nakrájejte ho na proužky. Jahody s rebarborou dejte do vychladlé formy, z těsta vytvořte mřížku a koláč dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Jogurtová bublanina s rebarborou a jablky
Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):
Na těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 400 g bílého jogurtu
Na dohotovení:
- 300 g rebarbory
- 200 g jablek
- 1 vanilkový cukr
Postup:
Máslo ušlehejte s cukry a žloutky do pěny. Přidejte jogurt a postupně zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. V míse smíchejte na kousky nakrájenou rebarboru a jablka s vanilkovým cukrem. Navrch těsta naskládejte ovoce a koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 až 40 minut
Křehké koláčky s rebarborovou náplní
Budete potřebovat (na 4 kusy):
Na těsto:
- 70 g změklého másla
- 3 žloutky
- 170 g hladké mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- špetku soli a kardamomu
- 2 až 3 lžíce vody
Na náplň:
- 400 g rebarbory
- 3 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 250 ml zakysané smetany
- špetku kardamomu
Postup:
Máslo ušlehejte do pěny, postupně zapracujte žloutky, kardamom, špetku soli, vodu a mouku. Vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a nechte asi hodinku v chladu. Pak z těsta vyválejte placku, přeneste ji do formy vyložené pečicím papírem, na těsto dejte také pečicí papír a nasypejte na něj fazole. Korpus dejte na 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak ho vyjměte, odstraňte papír s fazolemi a na těsto nalijte krém připravený smícháním cukru, vajec, zakysané smetany a kardamomu. Na krém navrstvěte na kousky nakrájenou rebarboru a nakonec koláče posypejte drobenkou připravenou z mouky, cukru a másla. Koláč dejte péct do trouby na dalších 20 minut.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 35 minut
Celozrnné rebarborovo-borůvkové koláčky
Budete potřebovat (na 4 kusy):
- 400 g rebarbory
- 150 g borůvek
- 100 g hladké mouky
- 80 g celozrnné mouky
- 1 lžičku cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 120 g změklého másla
- 4 až 8 lžic vody (podle potřeby)
Postup:
Z másla, mouky, cukru, vejce, špetky soli a pár lžic vody vypracujte hladké těsto, to zabalte do fólie a nechte v chladu asi hodinku. Pak ho rozdělte na 4 dílky a vyválejte z nich placky. Rebarboru nakrájejte na kostičky a smíchejte s borůvkami a vanilkovým cukrem. Na každou placku dejte hromádku směsi a okraje zvedněte nahoru a těsto k sobě přimáčkněte. Koláčky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je pocukrujte.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 15 až 20 minut
Drobenkový koláč s rebarborou a jahodami
Upečte si jednoduchý a úžasně křehky crumble neboli drobenkový koláč s ovocem bez spodní vrstvy těsta. Postup najdete v našem videoreceptu.