Šťavnatě dobrá rebarbora: Upečte jogurtovou bublaninu nebo mřížkový koláč | Pro ženy | Blesk.cz

Šťavnatě dobrá rebarbora: Upečte jogurtovou bublaninu nebo mřížkový koláč

  • Mřížkový rebarborový koláč s jahodami
    8. května 2014 | 06:00

    Její sláva trvá krátce, proto využijte období, kdy je k sehnání a pečte, pečte, pečte. Má nenahraditelnou chuť, je zdravá a po koláčích se jen zapráší...

  • Mřížkový rebarborový koláč s jahodami


    Mřížkový rebarborový koláč s jahodami
    Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):


    Na těsto:

     

    • 280 g hladké mouky
    • špetku soli
    • 250 g másla
    • 1 vejce
    • 2 lžičky octa
    • 2 lžíce vody

    Na náplň:

     

    • 140 g krystalového cukru
    • 2 lžíce kukuřičné mouky
    • šťávu a kůru z 1 citronu
    • 400 g rebarbory
    • 200 g jahod

    Postup:
    V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte na kostky nakrájené máslo a pomocí rukou vytvořte drobenku. Přidejte vejce, ocet a vodu a vypracujte hladké těsto, které dejte na půl hodinky do chladu. V míse smíchejte cukru, kukuřičnou mouku, citronovou kůru a šťávu. Přidejte nakrájenou rebarboru a jahody. Promíchejte, tak aby se rebarbora i jahody obalily. Ze dvou třetin vyválejte plát. Těsto dejte do formy tak, aby vznikly okraje a dejte ho do chladu. Ze zbytku těsta vyválejte druhý plát a nakrájejte na proužky. Jahody s rebarborou dejte do vychladlé formy, z těsta vytvořte mřížku a koláč dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 40 minut

  • Jogurtová bublanina s rebarborou a jablky


    Koláče s rebarborou
    Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):


    Na těsto:

     

    • 200 g polohrubé mouky
    • 1 prášek do pečiva
    • 100 g másla
    • 150 g moučkového
    • cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 4 vejce
    • 400 g bílého jogurtu

     

    Na dohotovení:

    • 300 g rebarbory
    • 200 g jablek
    • 1 vanilkový cukr


    Postup:
    Máslo ušlehejte s cukry a žloutky do pěny. Přidejte jogurt a postupně zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalejte do formy vyložené pečicím papírem. V míse smíchejte na kousky nakrájenou rebarboru a jablka s vanilkovým cukrem. Navrch těsta naskládejte ovoce a koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C.

     

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 30 až 40 minut

  • Křehké koláčky s rebarborovou náplní

    Koláče s rebarborou
    Budete potřebovat (na 4 kusy):


    Na těsto:

     

    • 70 g změklého másla
    • 3 žloutky
    • 170 g hladké mouky
    • 30 g kukuřičného škrobu
    • špetku soli a kardamomu
    • 2 až 3 lžíce vody


    Na náplň:

     

    • 400 g rebarbory
    • 3 vejce
    • 200 g moučkového cukru
    • 250 ml zakysané smetany
    • špetku kardamomu


    Postup:
    Máslo ušlehejte do pěny, postupně zapracujte žloutky, kardamom, špetku soli, vodu a mouku. vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a nechte asi hodinku v chladu. Pak z těsta vyválejte placku, přeneste ji do formy vyložené pečicím papírem, na dno těsta dejte také pečicí papír a nasypejte na něj fazole. Korpus dejte na 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak vyjměte, odstraňte papír s fazolemi a na těsto nalejte krém připravený smícháním cukru, vajec, zakysané smetany a kardamomu. Na krém navrstvěte na kousky nakrájenou rebarboru a nakonec koláčky posypejte drobenkou připravenou z mouky, cukru a másla. Koláč dejte péct do trouby na dalších 20 minut.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 35 minut

  • Celozrnné rebarborovo-borůvkové koláčky

    Koláče s rebarborou
    Budete potřebovat (na 4 kusy):

    • 400 g rebarbory
    • 150 g borůvek
    • 100 g hladké mouky
    • 80 g celozrnné mouky
    • 1 lžičku cukru
    • 1 vejce
    • 1 vanilkový cukr
    • 120 g změklého másla
    • 4 až 8 lžic vody (podle potřeby)

    Postup:
    Z másla, mouky, cukru, vejce, špetky soli a pár lžic vody vypracujte hladké těsto, které zabalte do folie a nechte v chladu asi hodinku. Pak ho rozdělte na 4 dílky a vyválejte z nich placky. Rebarboru nakrájejte na kostičky a smíchejte s borůvkami a vanilkovým cukrem. Na každou placku dejte hromádku směsi a okraje zvedněte nahoru a těsto k sobě přimáčkněte. Koláčky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je pocukrujte.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 15 až 20 minut

     

Autor: pil
Klíčová slova: recepty, rebarbora, koláče, pečení
Diskuse ke článku
.