Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

10 překvapivých využití pro jablečný ocet! Vybělí zuby, odstraní bradavice a zažene pach cigaret

Jablečný ocet poslouží jako úklidový prostředek i kosmetika.
13. února 2015 | 06:00

Je levný a snadno dostupný. Pokud ho ale používáte jen na salát, děláte velkou chybu. Tenhle efektivní pomocník toho totiž dokáže mnohem víc než jen ochutit zálivku. Pomůže vám v péči o tělo a i v domácnosti má široké uplatnění. Nevěříte?

Dodá lesk vašim vlasům

Trápí vás slabé vlasy bez lesku? Pak vyzkoušejte jablečný ocet, který je posílí. Stačí, když je po umytí běžným šamponem ještě opláchnete octovým roztokem. Ten si připravte do prázdné lahvičky od šamponu tak, že smícháte 1/2 lžíce jablečného octa a šálek studené vody. Pro viditelné výsledky  používejte tento přírodní přípravek několikrát týdně.

Vybělí zuby

Jablečný ocet velmi účinně odstraňuje odolné skvrny na zubech, a to hlavně z kávy a nikotinu. Funguje to skvěle, ale musíte být trpěliví. Trvá to nejméně měsíc nepřetržitého každodenního provádění, než uvidíte výsledky. Buďte ale opatrní, obsahuje totiž přírodní kyseliny, které mohou narušit oslabenou sklovinu, proto je vždy potřeba po čištění dobře vypláchnout ústa čistou vodou a pak si ještě zuby vyčistit zubní pastou, nejlépe bez fluoridu.

Nahradí pleťovou vodu

Jablečná pleťová voda je vhodná především pro mastnou pleť se sklonem k tvorbě pupínků a rozšířeným pórům. Připravíte si ji snadno. Do dvou dílů převařené vody přidejte jeden díl jablečného octa a zamíchejte. Navlhčete tampon a potírejte jím předem důkladně očištěnou pleť. Použijte večer a ráno před nanesením krému. Pokud vás trápí jizvičky po akné nebo pigmentové "stařecké" skvrny, aplikujte tamponem neředěný jablečný ocet lokálně.

Zatočí s bradavicemi

Pokud nechcete zbytečně navštěvovat chirurgii nebo laserové centrum, zkuste jablečný ocet. Namočte do něj vatový tampon, přiložte ho na bradavici, přelepte náplastí a nechte ho tam celou noc. Po týdnu byste měli vidět výsledky a bradavice by měla odpadnout. Přesto doporučujeme ještě několik dní poté pokračovat v léčbě, abyste měli jistotu, že se bradavice znovu neobjeví.

Zbaví vás pálení žáhy

Možná vám to přijde divné, ale opravdu je to tak. Jablečný ocet, i když je kyselý, odstraňuje pálení žáhy. Pomáhá totiž urychlit trávení potravy. Produkce kyseliny se totiž zvyšuje tak dlouho, dokud je jídlo v žaludku. Jakmile žaludek opustí a vstoupí do střeva, hladina kyseliny klesne a současně odezní i pálení žáhy. Navíc jablečný ocet také pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy.

Zlepší náladu a dodá energii

Jablečný ocet před jídlem pomáhá rozkládat bílkoviny na aminokyseliny. Ty jsou potřebné pro tvorbu tryptofanu, který hraje důležitou roli při uvolňování hormonu štěstí serotoninu. Pokud vypijete malou sklenici vody s jablečným octem před každým jídlem, budete nejen mnohem šťastnější, ale také plni energie. Obsahuje totiž enzymy, které pomáhají předcházet vyčerpání.

Detoxikuje váš domov

Možná jste netušili, že jablečný ocet je také neocenitelný přírodní netoxický čisticí prostředek. Kyselina octová, kterou obsahuje, dokonale zabíjí mikroby, bakterie i jejich zárodky, brzdí růst plísní. Už naše babičky ho využívaly také jako dezinfekci, přidávaly ho do vody na vytírání, mytí oken nebo jím zbavovaly ledničku bakterií a pachů. Skvěle dokáže odstranit mastnotu a zbytky mýdel, rozpustit usazený vodní kámen.

Zbaví byt nežádoucích pachů

Jablečný ocet má ještě jednu neocenitelnou vlastnost – váže na sebe pachy. Proto působí skvěle také jako likvidátor zápachu z cigaret. Do zakouřené místnosti stačí postavit nádobu s octem a po pár hodinách ocet pach absorbuje. A uplatní se i jako "lapač" pachu v lednicích. Také zápach cibule a česneku z rukou odstraníte, když je zlehka potřete octem.

Funguje jako aviváž

Pokud chcete mít oblečení jemné i bez použití převoněných chemických prostředků, přidejte do pračky místo aviváže půl šálku jablečného octa – prádlo bude dokonale čisté a krásně měkoučké. Nemusíte se bát, že bude cítit po octu. Jemný pach vyvane dříve, než věci sundáte ze sušáku.

Vyžene blechy z domácích mazlíčků

Přinesl si váš pejsek – nebo kočička – z procházky nevítané bleší kamarády? Smíchejte jeden díl jablečného octa s jedním dílem vody a roztok nastříkejte svému mazlíčkovi na srst a důkladně mu ho také vetřete do kůže. Opakujte několik dnů až týden. Uvidíte, že všechny blechy budou pryč.

Video se připravuje ...