Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dieta s jablečným octem

Zhubněte pomocí jablečného octa!
16. ledna 2009 | 15:13

Jablečný ocet je malým zázrakem na hubnutí. Nejenže dodává tělu mnoho výživných látek, ale především potlačuje chuť na sladkosti a zároveň podporuje spalování tuků.

Jablečný ocet
Obsahuje více než 90 různých látek, z toho 20 minerálů, stopových prvků a vitaminů. Všechny aktivují látkovou výměnu v organismu. Je bohatý na vápník, fosfor, sodík, hořčík a draslík - látky, které se starají o odvodňování. Dodá vám vitaminy A, B1, B2, C a E, které posilují imunitní systém. Je i zázračným prostředkem, který potlačuje chuť na sladké.

Archív
Autor: Archív

SNÍDANĚ

ITALSKÝ CHLEBÍČEK

Dejte 30 g mozzarelly na 1 krajíc lněného chleba a doplňte 1 rajčetem nakrájeným na plátky. Mírně osolte, opepřete a ozdobte lístky bazalky.

VITAMINOVÝ NÁPOJ

Smíchejte šťávu ze 2 pomerančů s 1 oloupaným kiwi, 1 lžící medu a 1 lžící jablečného octa. Dolijte minerální vodou a rozmixujte.

9. Dodržujte během týdne jeden den půstu – pijte pouze zeleninové nebo ovocné šťávy ředěné 2:2 vodou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv redakce

MANDARINKOVÉ MÜSLI

Oloupejte 2 mandarinky, smíchejte se 150 g jogurtu a 1 lžičkou medu. Přidejte 2 lžíce ovesných vloček.

PIKANTNÍ PEČIVO

Potřete jeden krajíc celozrnného chleba 80 g sýra cottage a posypejte pórkem, dochuťte kořením gyros.

1. DEN

TUŇÁKOVÝ SALÁT (1 260 kJ)

Nakrájejte na čtvrtky 2 rajčata, 1 žlutou papriku na proužky a 1 cibuli na plátky. Smíchejte s 50 g hlávkového salátu a 50 g tuňáka ve vlastní šťávě. Ze 2 lžic jablečného octa, soli, pepře, 1 lžičky bylinkového koření na salát a 1 lžičky olivového oleje připravte marinádu, kterou salát zalijte.

KRŮTÍ GULÁŠ (1 680 kJ)

Uvařte 50 g dlouhozrnné rýže. Nakrájejte na kostky 125 g krůtích prsíček, na plátky 1 cuketu (200 g) a 50 g pórku. Utřete se solí 1 stroužek česneku. Na pánvi rozehřejte jednu lžíci olivového oleje a všechny suroviny osmahněte dohněda (asi 5 min). Ochuťte solí, pepřem a tymiánem. Smíchejte 2 dl zeleninového vývaru se 2 lžičkami rajčatového protlaku a přidejte na pánev. Duste 5 minut a podávejte s rýží nebo salátem.

2. DEN

ČESNEKOVÉ BRAMBORY (1 680 kJ)

Uvařte 300 g brambor, nechte vychladnout, oloupejte na nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte 1 lžičku oleje a opečte na ní brambory. Ochuťte je solí, pepřem a utřeným česnekem podle chuti. Podávejte se 2 rajčaty a 200 g sterilovaných okurek.

Bramborovo-houbová polévka
Autor: Dušan Křístek

BRAMBOROVÁ POLÉVKA (1 680 kJ)

Nakrájejte na čtvrtky 350 g oloupaných brambor, očistěte a nakrájejte na malé kousky 200 g mrkve, 150 g zeleniny, 100 g pórku, 1 šalotku. Zeleninu vložte do hrnce a chvíli duste s 1 lžící vody. Přidejte 1 bobkový list, sůl, pepř, muškátový oříšek a zalijte 500 ml zeleninového vývaru. Vařte 15 minut. Pak vyberte bobkový list a polévku rozmixujte. Půl svazku petrželové nati nasekejte a přidejte do hotové polévky.

3. DEN

JABLEČNÝ SALÁT (1 260 kJ)

Nastrouhejte na středním struhadle 200 g kadeřavého salátu a 200 g zázvoru. Velké jablko oloupejte, nastrouhejte a smíchejte se zelím a zázvorem. Smíchejte 2 lžíce jablečného octa, 1 lžičku medu, sůl, nové koření a 1 lžíci slunečnicového oleje - marinádou polijte salát. Servírujte se dvěma malými krajíci černého chleba.

TRESKA S ČÍNSKÝM ZELÍM (1 680 kJ)

Nakrájejte na proužky 200 g čínského zelí, na kolečka 1 červenou papriku, 50 g pórku. Potřete citronovou šťávou 200 g filet z tresky, osolte, opepřete. Na pánvi opečte na 1 lžíci olivového oleje z každé strany asi 2 minuty. Potom rybu vyjměte a udržujte ji teplou. Na pánvi poduste připravenou zeleninu, zalijte 100 ml zeleninového vývaru a 5 minut duste. Posypejte solí, pepřem a podávejte s rybou.

4. DEN

ZELNÉ BRAMBORY (1 680 kJ)

Nakrájejte na kostky 1 velkou cibuli a bramboru. Krátce je poduste na 1 lžičce oleje, přidejte 1 bobkový list, 100 ml zeleninového vývaru a nechte přejít varem. Nakrájejte na menší kousky 300 g kysaného zelí a přidejte do vývaru. Duste 15 minut. Krátce před podáváním nakrájejte 50 g šunky na tenké proužky, smíchejte je se zelím a bramborami, osolte, posypejte novým kořením.

Dozlatova upečené a křupavé – tak je máme nejraději. Nikdy se nám nepřejí a můžeme je kombinovat s nejrůznějšími přísadami.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

SALÁMOVÁ HOUSKA (1 260 kJ)

Rozkrojte a potřete hořčicí 1 celozrnnou housku. Obložte ji 100 g kysaného zelí a 50 g drůbeží šunky. Můžete přikusovat malé jablko.

5. DEN

SÝROVÝ SENDVIČ (1 260 kJ)

Potřete nízkotučným rostlinným máslem 1 krajíc lněného chleba. Obložte plátkem (30 g) nízkotučného sýra. Jednu tvrdou hrušku nakrájejte na menší kostky a podávejte se sendvičem.

SALÁTOVÝ TALÍŘ (1 260 kJ)

Umelte se solí a pepřem 75 g vařeného masa, přidejte 1 lžičku hořčice, 1 lžičku rajčatového protlaku a 1 lžíci nízkotučného tvarohu. Ze směsi vytvarujte kuličky, které opečte na pánvi. Nakrájejte na plátky 200 g salátové okurky, 1 rajče a na kolečka nakrájejte červenou cibuli. Zeleninu poklaďte na talíř. Z poloviny stroužku utřeného česneku, půlky svazečku petrželové natě, 2 lžic olivového oleje připravte marinádu na salát. Na zeleninu dejte opečené kuličky.

Zeštíhlující nápoj

Před každým jídlem nezapomeňte vypít tento nápoj: zalijte 1 sáček ibiškového čaje 200 ml vroucí vody, nechte 7 minut louhovat. Potom do něj přidejte šťávu z 1 mandarinky, 2 až 3 lžíce jablečného octa a půl lžičky medu. Chutná teplý i studený.

Zhubněte pomocí jablečného octa!
Autor: PROFIMEDIA.CZ, MICHAL PROTIVANSKÝ, archiv

Autor: připravila: oli