Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

A zase ty blechy! Jak ulevit domácím zvířatům pomocí přírody

  • Psi mohou chytit blechy nejen od ostatních psů, ale také od ježků během venčení v přírodě
    29. května 2015 | 06:00

    Jako by to s parazity bylo rok od roku horší. Kvůli mírným zimám přibývá klíšťat, zatímco celý rok útočí blechy – podle veterinářů jich poslední rok je více i mezi zvířaty chovanými doma. Co s tím? 

  • 1. Základem je prevence

    Podle amerických vědců pusinkování od psů pomáhá našemu zdraví.
    Autor: profimedia.cz
    O prevenci, likvidaci a asanaci bych mohla sepsat za roky své praxe už celou knihu. Takže se pokusím shrnout jen pár základních opatření. Co se veškerých parazitů týče, každý majitel psa by se měl v první řadě zaměřit na prevenci! Je-li prevence, není třeba se obávat nekonečného boje o likvidaci těchto nechtěných domácích hostů.

    V případě již napadeného zvířete a asanace prostředí jsem nemilosrdně pro chemii, neboť v takovém případě je opravdu potřeba radikálně zasáhnout a provést likvidaci účinně a rychle. Což jde s pomocí přírody také, nicméně je to proces trvající mnohonásobně delší dobu, a v případě zvířete, které je například alergické na bleší kousnutí, jde o to, zbavit ho trápení co nejdříve!

  • 2. Pozor na ježky

    Ježek a pes
    Autor: Jaroslav Volný

    Zaměříme se především na to, jak můžete zabránit tomu, abyste si z procházky přinesli blechy, a jak to jde i mírnějším způsobem než jen pomocí klasických komerčních preparátů typu spot-on, obojku či antiperspirativních sprejů. Ať chceme, nebo ne, celoživotní každoměsíční aplikace chemických přípravků si zcela jistě vyžádá nějakou zdravotní daň!

    Na úplném začátku chci říct, že blešky si můžete přinést, i když se s žádným psím kamarádem nepotkáte. Blechy roznášejí ve velkém především ježci, takže na ně můžete narazit i v místech, kde se hojně vyskytují. Mnoho lidí se mylně domnívá, že blechy přeskočí pouze ze psa na psa. Je to sice nejčastější forma přenosu, nicméně ne jediná.

  • 3. Vyzkoušejte vitamin B

    a
    Autor: profimedia.cz

    Léty osvědčený tip je podávání vitaminu B. Údajně největší vliv má vitamin B6. Řada lidí ho podává ve formě pivovarských kvasnic, které mají navíc spoustu dalších příznivých účinků. Jsou skvělé například na trávení a srst – jejich dlouhodobé podávání má na srst dokonce velký vliv. Musíte však počítat s tím, že nástup účinku je pozvolný. Nečekejte, že ochrana nastoupí druhý den po podání.

  • 4. Pomáhá i levandule

    ...
    Autor: Shutterstock

    Dalším přírodním pomocníkem mohou být česnekové tablety. Na někoho zabírá vtírání levandulového oleje do ušních boltců. Zpočátku je nutné vtírání oleje opakovat denně, později jednou týdně.

    Repelentního účinku můžete docílit širokým spektrem bylin a éterických olejů, které můžete zakoupit již hotové jako ryze aromaterapeutické hydrofilní oleje, které obsahují směsici různých bylin pro odpuzení parazitů. Nebo si můžete vytvořit i svou domácí směs. Účinnými přírodními repelenty jsou například nejznámější tea tree, ale také levandule, eukalyptus, geranium či například nimba a rozmarýn.

  • 5. Skvělý domácí repelent

    Celou cestu nezapomínejte sledovat tempo vašeho psa. Jakmile začne zaostávat, přizpůsobte se jeho rychlosti, případně udělejte pauzu.
    Autor: Shutterstock.com

    Jablečný ocet – 1 panák, voda – 100 ml + cca 25 kapek esenciálních olejů v libovolné kombinaci (můžete použít i jeden druh). Někdo míchá například tea tree + rozmarýn + levanduli. Tímto sprejem můžete ošetřit jak sebe (v létě proti otravným komárům či klíšťatům), tak psa. Sprej je nutné aplikovat před každou procházkou.

  • 6. Bachovky a homeopatika? Ano!

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Homeopatie nám v případě blech pomáhá především v léčbě následných štípanců.

    Mé tipy:

    • Ledum palustre v ředění 9 CH – na bodnutí hmyzem (hlavně komáry). Podávejte jednou denně od začátku hmyzí sezony, je to dobrá prevence proti napadení komáry a klíšťaty.
    • V případě alergické reakce na bleší kousnutí použijte Poumon histamine v ředění 30. Je vhodný zejména jako první pomoc při alergických reakcích dýchacího ústrojí, ale i kůže, které jsou provázeny otokem. Podle závažnosti podávejte 3krát až 6krát denně.
    • Pakliže se pes po poštípání zuřivě drbe a kouše, můžeme pro zklidnění aplikovat i Bachovy květy, konkrétně Rescue esenci na zklidnění a Plané jablko, které pomůže s očistou kůže.

    Článek byl připraven ve spolupráci s webem Svět homeopatie

Autor: Petra Sumeráková, Svět homeopatie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...