Víte, jak správně skladovat chleba? Zapomeňte na mikroten!
Chcete mít doma dobrý a měkký chleba stále po ruce? Pak je potřeba vědět, do čeho a jak ho uložit. Když pečivo necháte jen tak povalovat v mikrotenovém sáčku, ve kterém jste ho přinesli z obchodu, nenaříkejte pak nad jeho kvalitou.
Do utěrky
„Já bych se držel toho, co dělaly naše babičky, které balily chléb do čisté utěrky. Myslím, že toto pravidlo funguje i nyní lépe než cokoli jiného,“ radí Jaroslav Pomp z pekáren United Bakeries. Je to rada odborníka, je spolehlivá, a navíc ověřená generacemi.
Domácí křupavý chlébAutor: Shutterstock.comDo papíru
Variantou na tip našich babiček (tedy balení do utěrky nebo plátna) je balení pečiva do papíru, samozřejmě čistého a nepoužitého. Pokud tedy mají v obchodě na výběr sáčky papírové a igelitové, volte raději ty první.
Chutná vám chleba, který jíte? Jestli ne, víme, kde je chyba!Autor: profimedia.czDo chlebníku
Pečivo můžeme uložit i do chlebníku. V něm je snadno dostupné a zároveň chráněné před vlhkem i vzduchem. Můžete s ním i zajímavě doplnit interiér kuchyně. Na výběr máte celou řadu modelů: závěsných nebo volně stojících, dřevěných nebo kovových, s různými způsoby otevírání a v mnoha velikostech.
„Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy,“ napsal Josef ČapekAutor: ArchívDo speciální zásuvky
Starosti s uchováváním pečiva za vás částečně vyřešili i výrobci kuchyní. Někdy je součástí linky speciální hluboká zásuvka s plastovým vnitřkem, který můžete snadno vyndat a umýt. Výhodou těchto zásuvek je hlavně to, že výborně těsní, a proto v nich pečivo neosychá.
Nejlepší je bochník zabalit do čisté utěrky nebo plátna.Autor: Shutterstock.comMrazák a mikrovlnka = ideální kombinace
Když budete dodržovat správný postup, můžete chleba i zmrazit. Přijde vhod – třeba když se vrátíte z dovolené a nestihnete nakoupit čerstvé pečivo. V takovém případě je dobré chléb rozkrájet na krajíce (se zmrzlým bochníkem žádný zázrak nenaděláte) a jednotlivé plátky proložit papírem na pečení a vložit do mikrotenového sáčku. Pak můžete z mrazničky vyndat jen potřebné množství. Až budete chleba rozmrazovat, sáček pootevřete, aby se odpařila voda. Pečivo můžete také krátce rozpéct v troubě. Pak bude krásně křupavé a čerstvé. Ale musíte ho hned sníst, protože brzy ztvrdne.
Z celozrnné moukyAutor: Michal Protivanský
Klíčová slova:
praktická žena, jak skladovat, chléb, domácnost
Diskuse ke článku
.
