Jablečný ocet: Pomáhá spalovat tuky a zbaví vás mlsné

Jablečný ocet: Pomáhá spalovat tuky a zbaví vás mlsné
11. června  2015 
 06:00

Už máte doma alespoň jedno balení jablečného octa? Pokud ne, zajděte pro něj co nedříve, protože je skvělý nejen do zálivek na zeleninové saláty, ale i do marinád. Pokud si jím zakápnete svůj život, pomůže vám rychleji zhubnout, aniž byste museli strašlivě snižovat svůj denní energetický příjem. Pomáhá totiž rychlejšímu spalování tuků. 

Triků a tipů na to, jak co nejrychleji zhubnout, je nespočet a všechny slibují to samé – za málo peněz hodně muziky. Jenže výsledkem těchto triků je většinou pouze jojo efekt. To ale neplatí u jablečného octa. Není tím myšleno, že máte pít pouze jej a nic jiného, ale pokud si ho zařadíte do běžného jídelníčku, pomůže vám zbavit se nadbytečných kil postupně.

 

Nemusíte jím ale pouze ochucovat pokrmy. Abyste nemuseli veškeré stravování podřizovat chuti jablečného octa, můžete ho i pít. Jen to s ním příliš nepřehánějte. "Optimální denní dávka je jedna až dvě sklenice vody s jednou lžičkou octa," doporučuje Carol Johnstonová pro webový magazín WebMD.

Autor: Shutterstock.com

 

Jestliže ale trpíte žaludečními problémy, nemuselo by vám kyselé udělat dobře. Také pokud budete pít čistý ocet, což naštěstí příliš dobře nejde, mohli byste si poškodit zubní sklovinu. Pokud ale budete k jablečnému octu přistupovat obezřetně, může se vám stát dobrým sluhou. 

 

Budete se cítit syti

 

Samotná jablka obsahují vlákninu zvanou pektin, která dodává pocit sytosti. A jablečný ocet jej obsahuje také, takže je jasné, že pokud si ho zařadíte do jídelníčku, budete se po jídle cítit mnohem plnější. Zdá se, že by tedy stačilo jíst pouhá jablka a účinek by byl stejný. Ale konzumací octa efekt ještě umocníte. 

 

V magazínu European Journal of Clinical Nutrition tuto skutečnost dokládá pokus. Jedna skupina lidí vypila sklenici vody s octem a poté měla sníst kus chleba. Druhá skupina měla zkonzumovat stejné množství pečiva a ocet nepila. Jedinci, kteří před jídlem vypili ocet, se cítili mnohem plnější než ti druzí.

 

Vláknina také podporuje dobré trávení, takže pokud vás trápí zácpa, pravidelná konzumace octa by vám od ní měla pomoct. 

 

Udrží mlsání na uzdě
Podívejte se, co prozradí chutě o vašem zdraví!
Autor: Shutterstock.com

 

Je toho ale mnohem více, proč pomáhá jablečný ocet při hubnutí. Dokáže zkrotit cukr v krvi, takže vám nelítá nahoru dolů jako na horské dráze, ale drží jej v jedné hladině. Škroby štěpí mnohem pomaleji, takže se do krve uvolňují postupně. Člověk se zbaví neodbytných chutí mlsat mezi jídly. Právě rozkolísaná hladina glukózy může za to, že toho člověk sní více, než kolik vlastně potřebuje.

 

Organické kyseliny a enzymy, které jsou v tomto malém zázraku obsaženy, dokážou stimulovat metabolismus tak, že jej donutí k rychlejšímu spalování tuků. Ve spalování tuků se ale nesmíte spoléhat pouze na konzumaci octa. Hubnutí jde vždy ruku v ruce se zdravým životním stylem a pohybem. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji