Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Octová dieta celebrit funguje: Zhubnete už za dva týdny

Jablečný ocet je tajnou zbraní proti špíčkům!
1. listopadu 2014 | 06:00

Dieta založená na dvoutýdenní hojné konzumaci jablečného octa bývala odborníky označována za nesmyslnou. Vědci však prokázali, že jablečný ocet skutečně snižuje množství uložených tuků a to o 10%.

Prokázalo se totiž, že kyselina octová aktivuje geny zodpovědné za spalování tukové tkáně. Ocet podporuje látkovou výměnu, zajistí lepší trávení a omezuje hnilobné a kvasné procesy ve střevech. Dietologové potvrzují, že užívání jablečného octa snižuje tělesný tuk a to tím, že v těle vyrovná hladinu sodíky a draslíku.

Dieta slavných

Ostatně už naše babičky, když potřebovali shodit pár kil, nedaly na octový nápoj dopustit. Octovou dietu prý před důležitými akcemi jako je focení pro časopisy a podobně drží třeba VictoriaBeckham či MeganFox. Nutno však podotknout, že obě zmíněné dámy pravidelně cvičí a zdravě se stravují i normálně. Ani octová dieta totiž bez úpravy jídelníčku nefunguje. Její výhodou je, že spalování tuků urychlí.

...
Autor: Shutterstock.com
Zhubly i myši

Ve zmíněné studii publikované v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry  byla laboratorním myším do žaludku aplikována buďto kyselina octová nebo voda. Všechny myši byly krmeny stejnou stravou a které k ní dostávaly kyselinou octovou nabraly o 10% méně tělesného tuku než myši, které dostávaly pouhou vodu.

Jak na to?

Pokud dokážete pozřít jednu polévkovou lžíci jablečného pocta před každým jídlem, máte vyhráno. Většina z nás, však dá nejspíš přednost této dávce rozpuštěné ve sklenici vody.  Dietu byste neměla držet déle než dva týdny, jinak vám hrozí zažívací potíže. Po dvou týdnech je doporučována sedmi denní pauza s běžným jídelníčkem. V běžném stravovacím režimu pak pomůže, když si dáte ke každému jídlu salát s octovou zálivkou. A nemusíte se omezovat jen na zeleninové. Lžička octa dodá šmrnc i salátu s vařenými bramborami, těstovinami, luštěninami či pečenou zeleninou. Ocet prý jako dietní stimulátor funguje nejlépe v kombinaci s olivovým olejem.

Bez omezení jídelníčku to nejde

Pro zdárný výsledek diety je jako u většiny ostatních třeba omezit kalorický příjem a omezit především tuky a sacharidy. Vynechat musíte též sladkosti, slazené nápoje, alkohol, kávu i černý čaj. Pitný režim je však velmi důležitý. Denně byste měla vypít 2-3 litry čisté vody nebo bylinného čaje.