Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejlepší svařák z červeného vína: Tenhle trik z něj udělá božský nápoj

23. listopadu 2023 | 06:00

Nádherně voní, báječně chutná a navíc skvěle zahřeje. A to nejen na těle, ale i na duši. Svařák, tedy svařené červené víno, stejně jako grog, k zimnímu období prostě patří. Jenže není svařák jako svařák. Aby se ten váš stal vyhlášený, máme pro vás pár osvědčených tipů a triků, jak ho vylepšit a dovést k dokonalosti.

Co vás nejvíc zajímá?
- jaké víno na svařák  
- trik pro vylepšení  
- jaké koření  
- největší chyba při přípravě  
kolik cukru  
- recept na svařené víno ze sirupu

Jak připravit nejlepší svařené víno

Každý chutná jinak, a není to zdaleka jen použitým vínem, i když správný výběr vinného moku je samozřejmě také velmi důležitý. Záleží ale také na způsobu přípravy. Pokud na to jdete špatně, nezachrání vás ani to sebelepší víno. Chyb, které můžete při přípravě svařáku udělat, je hned několik. Ať už je to zmíněný špatný výběr vína, malé nebo naopak přehnané množství koření, přemíra cukru a špatná příprava. Díky našim radám se jich ale už příště vyvarujete.

Nejlepší víno na svařák

Jestli si chcete na svařeném vínu pochutnat, rozhodně v obchodě nesahejte po nejlevnějším vínu. Důvod je zcela triviální, z nekvalitního a podivně chutnajícího vína prostě dobrý svařák neuděláte. Rozhodně ale ani nemusíte kupovat vína drahá, jako jsou ta jakostní, s přívlastkem nebo třeba kabinetní. Držte se rčení "Zlatá střední cesta". Na vynikající svařák vám bude úplně stačit víno zemské, tedy to, které má na láhvi vyznačený původ. A pokud nebude zbytí, vystačíte si i s kvalitním vínem stolním, pokud ovšem máte nějaké osvědčené.

Milovníci "ostřejších" chutí sáhnou po suchém vínu, ten, kdo to rád sladší, zvolí polosuché. Velmi vhodná jsou červená vína jako např. Rulandské modré (Pinot Noir), Modrý Portugal, Frankovku, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah nebo třeba Tempranillo. A pokud rádi experimentujete a testujete nové chutě, vyzkoušejte někdy třeba i kvalitní vína ovocná, kterých už je na trhu velký výběr.

Koření do svařáku

Bez koření by nebylo svařáku. Jenže jak se správně říká, čeho je moc, toho je příliš. Opravdu neplatí, že čím víc koření do vína přidáte, tím lepší svařák bude. Základem dobrého svařeného vína je celá skořice, hřebíček a badyán neboli hvězdicový anýz. Na klasickou láhev vína, což je 0,7 litru, vám bude stačit 1-2 svitky skořice, 5-7 hřebíčků a malá hvězdička badyánu. Toto množství koření svařák provoní, ale nepřebije chuť vína. Pokud ale máte raději voňavější verzi, přidejte si koření podle své chuti.

A jestli rádi experimentujete, můžete si s vychucováním vašeho svařáku vyhrát. Kromě zmiňovaných základních tří druhů koření se do červeného svařeného vína přidává například nové koření, kardamom, strouhaný muškátový oříšek, zázvor, růžový pepř, vanilkový lusk, anýz, koriandr, fenykl nebo třeba jalovec. Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na citrónovou nebo pomerančovou kůru z chemicky neošetřených citrusů. Lahodný svěží nádech přidá čerstvý citrón nebo pomeranč nakrájený na kolečka.

Náš tip: Všechno koření dejte do hrnce, zalijte opravdu malým množstvím vody a pod pokličkou vařte cca 10-15 minut, abyste získaly všechnu jeho vůni a chuť. Následně pokličku odstraňte a do získaného výluhu přilijte víno a společně vše jen ohřejte.

S cukrem to nepřehánějte

Nejen, že není nejzdravější, ale co je mnohem důležitější, pokud ho do svařáku přidáte moc, přebije chuť vína. Na sedmičku vína přidejte asi 30 gramů cukru, což jsou v případě nejčastěji používaného krupicového cukru přibližně tři vrchovaté kávové lžičky. Kdo si chce osladit život, může si svařák dosladit v hrnečku. Pokud ale použijete větší množství koření, cukr přidejte, jinak vám svařené víno zhořkne. Sáhnout můžete i po alternativních náhražkách, ty by ale neměly být chuťově nijak výrazné. Vhodný je například med nebo agávový sirup. Pozor si ale dejte na stévii, která má lehce nahořklou chuť.

Největší chyba aneb Pozor na vysokou teplotu

Asi největší chybou, kterou řada z nás dělá, je vaření svařáku. Pokud ho totiž v domnění, že se do něj koření lépe vyluhuje, necháte na sporáku klokotat ve varu, přijdete rychle o veškerý alkohol. Výsledkem bude teplý vinný mošt. Ohlídat si teplotu nápoje v hrnci je tak opravdu důležité. Neměla by totiž přesáhnout 70-80 stupňů Celsia. Aby v něm bylo použité koření cítit, nechte ho v něm louhovat alespoň 10-15 minut.

Podívejte se na rychlý video recept na domácí svařák: 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Recept na svařené víno ze sirupu

"Lenoši" ocení předem připravený kořeněný sirup, který už stačí jen přidat do ohřátého vína a "instantní" svařák je hotový.

Suroviny

500 g krystalového nebo krupicového cukru
500 ml vody
3 svitky skořice
2 tobolky kardamomu
10 g badyánu
10 g hřebíčku
5 g nového koření
citrónová a pomerančová kůra
dle chuti můžete přidat rozinky nebo sušené brusinky

Postup

Cukr nechte na velké pánvi při střední teplotě zkaramelizovat do měděné barvy. Pozor, abyste ho nepřepálili! Pak ho rychle, ale opatrně, zalijte vodou, přidejte koření a citrusovou kůru.

Vše asi pět minut povařte, pak odstavte a nechte do druhého dne v chladu odležet. Hotový sirup přeceďte, slijte do čistých uzavíratelných lahví a skladujte v chladu a temnu. Do hrnečku ohřátého vína přidejte dvě polévkové lžíce sirupu a voňavý svařák je hotový.

Trik s rozinkami a mandlemi: Inspirujte se ve Švédsku

Pokud rádi poznáváte nové chutě, poradíme vám, jak již tak dokonalý svařák povýšit na naprostou delikatesu. Inspirací je tradiční švédský nápoj glögg, který si získal popularitu nejen ve své rodné zemi, ale i po celé Skandinávii a v mnoha zemích Evropy. 

Tou vychytávkou je hustý sirup s rozinkami v alkoholu a nasekanými mandlemi. Jak ho připravit?

1. Rozinky nejlépe několik dní předem naložíte do tmavého rumu, ať už toho voňavého tuzemského nebo nějakého jiného, do bourbonu, koňaku nebo brandy.

2. Do kastrolku nalijte asi 2 dcl vody, přidejte 40 dkg cukru (nejlepší je přírodní hnědý třtinový cukr Muscovado) a za stálého míchání vzniklý cukerný roztok přiveďte k varu. Přidejte nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citrónu nebo pomeranče, kandovanou citrusovou kůru a vařte asi 10-12 minut až do úplného zhoustnutí sirupu. Kdo má rád pikantní chutě, může přidat i špetku chilli. Případnou pěnu, která se bude tvořit na povrchu, lžící odstraňujte. Hustý sirup odstavte, vmíchejte do něj dostatečné množství na plátky nasekaných mandlí.

3. Až trochu vystydne, vmíchejte také rozinky naložené v alkoholu, samozřejmě i s ním. Vše dobře zamíchejte, nandejte do menších čistých zavařovacích skleniček a skladujte v chladu a temnu. Na dno hrnečku pak dejte 2-3 čajové lžičky této směsi a zalijte horkým neslazeným svařákem.