Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Když si nemoc nevybírá: Koho kromě Sinéad O’Connor postihla bipolární porucha?

  • Když si nemoc nevybírá: Koho kromě Sinéad O’Connor postihla bipolární porucha?
    27. července 2023 | 11:52

    Světem obletěla zdrcující zpráva o úmrtí zpěvačky Sinéad O’Connor, která skonala ve věku 56 let. Irská ikona neměla záviděníhodné dětství, v němž byla týrána svou vlastní matkou, a to nebylo jediným děsem v jejím životě. Během jejího života ji sužovala bipolární porucha, závažné psychické onemocnění, o kterém několikrát veřejně promluvila. Které další slavné osobnosti tato nemoc postihla?

  • Prudké změny kontrastujících nálad i nemoc kreativců

    Bipolární porucha je závažné psychické onemocnění, které bylo dříve známé jako maniodepresivní psychóza. Z názvu tedy vyplývá hlavní podstata nemoci, která se vyznačuje prudkými výkyvy nálad. Konkrétně stavy depresí, které přinášejí pocity bezcennosti, ztrátu energie, úzkosti i nejrůznější strachy, kontrastují s manickou fází – fází čiré euforie, nekonečného sebevědomí i rychlých myšlenkových pochodů.

    A právě myšlenkové toky jedinců označil psychiatr Pavel Doubek v nedávném rozhovoru pro Blesk zprávy za jisté výhody této zákeřné nemoci. „Některé studie se snažily prozkoumat, že pacienti s touto nemocí bývají často kreativní. Protože v určité části, když se nálada zrychluje z té normální k té manické, dochází k tzv. hypománii – kdy povznesení nálady ještě není úplně destruktivní pro pacienta ani pro nápady, které má. Tehdy mohou přijít na něco zajímavého. Spousta kreativních osobností v historii trpěla bipolární poruchou.“

    Co dalšího sdělil psychiatr Pavel Doubek pro Blesk zprávy o této nemoci? Na to se podívejte v následujícím videu:

  • Životní děsy Sinéad O’Connor

    Ač rodina irské zpěvačky neuvedla příčinu jejího úmrtí, bipolární porucha značně ovlivnila její život. Jak se v roce 2007 nechala slyšet v show Oprah Winfrey, 4 roky před diagnózou zažívala myšlenky na sebevraždu i zdrcující strach. „Je to jako kbelík s dírami. Z každého otvoru jen tečou slzy,“ sdělila tehdy a dodala, že brala léky na stabilizaci nálady, které jí sice pomáhaly, ale které označila za „nedokončenou práci“.

    V minulosti se tak pokusila několikrát o sebevraždu, hospitalizována byla naposledy loňský rok poté, co její syn ve svých 17 letech ukončil svůj život.

    Jak výše potvrdil psychiatr Pavel Doubek, nemoc ovlivňuje řadu kreativních a slavných osobností. Koho dalšího postihla tato nemoc?

  • Kanye West

    Známý rapper a návrhář se netají s tím, že trpí touto závažnou nemocí, avšak brání se její léčbě. O tom, že ho sužuje bipolární porucha, se nechala slyšet v roce 2020 i jeho již bývalá žena Kim Kardashian poté, co Westovo chování ve společnosti vzbudilo nebývalou pozornost. Rapper totiž kromě dalších vrtochů chtěl kandidovat v amerických prezidentských volbách.

    Jeho nečitelné chování nabralo na obrátkách v posledních měsících, to gradovalo veřejnými urážkami celebrit, podivnými toxickými výroky, v neposlední řadě se zasloužil o rozruch kolem mikiny s nápisem „White Lives Matter“, kterou odprezentoval na své pařížské módní přehlídce. Tato tři slova však mají ve společnosti hluboký význam, mírně řečeno sabotují boj za lidská práva, v tom horším případě inklinují k rasismu.

  • Mel Gibson

    Charismatický herec ověnčený filmovými cenami patří k největším bouřlivákům Hollywoodu. Na kontě má totiž dle slov své druhé ženy domácí násilí, v minulosti nešetřil prudkými nadávkami na policisty, kteří ho zastavili za rychlou jízdu, jednou údajně napadl i fotografku. Důvodem jeho chování je maniodepresivní psychóza, ke které se přiznal v roce 2008, ale i celoživotní démon jménem alkoholismus.

  • Mariah Carey

    Oblíbené zpěvačce byla nemoc diagnostikována v roce 2001, když byla hospitalizována kvůli fyzickému a psychickému zhroucení. Původně se domnívala, že má poruchy spánku. Léta pak popírala tuto diagnózu, žila v neustálém strachu, že ji někdo odhalí, nechtěla zklamat ostatní. Průběh své nemoci popsala pro časopis People jako depresivní stavy, které s sebou nesly velmi sníženou energii. Cítila se osamělá, smutná, ale i provinile z toho, že nedělala to, co potřebovala pro svou kariéru. Obklopila se ale pozitivními lidmi a vrátila se k hudbě, k tomu, co jí dělá radost v životě.

  • Kurt Cobain

    Frontman ikonické kapely Nirvana, který se bezesporu zapsal do hudební historie, spáchal sebevraždu v roce 1994 v pouhých 27 letech. Stejně jako u irské zpěvačky Sinéad O’Connor dětství značně poznamenalo jeho život, konkrétně rozvod rodičů. To vyústilo v deprese a následnou maniodepresivní poruchu. Tu navíc podpořil rockerským nespoutaným životem plným alkoholu a drog.

  • Petr Muk

    Oblíbený český zpěvák, který v 45 letech náhle skonal, vyvolal v roce 2010 spekulace, zda jeho úmrtí nesouviselo s touto zákeřnou nemocí. Byla mu diagnostikována už v jeho 19 letech, léčit se však začal až po celé dekádě od jejího objevení. Procházel obtížnými stavy, deprese střídaly mánie. Své dny popisoval jako zbytečné, cítil úzkosti, ale i výčitky. S nemocí bojoval nejen léky k udržení psychické rovnováhy, ale také elektrošoky.

  • Catherine Zeta-Jones

    U půvabné herečky se bipolární porucha projevila potom, co jejímu manželovi – herci Michaelu Douglasovi – diagnostikovali rakovinu jazyka. Strach o svého nejbližšího u ní nastartoval silné deprese, ze kterých se musela léčit na psychiatrii. „Byl to jasný spouštěč pro to, aby se rovnováha rozhodila – nespala jsem, strachovala se, stresovala se,“ nechala se tehdy slyšet ohledně počátku své nemoci.

Autor: Žaneta Podlahová
Klíčová slova:  vip, ze života hvězd, Bipolární porucha
Diskuse ke článku
.