Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Když sláva pomáhá: Které celebrity mění svět k lepšímu?

  • Když sláva pomáhá: Které celebrity mění svět k lepšímu?
    10. července 2023 | 06:00

    Jsou slavní, bohatí, ve svých profesích velmi úspěšní, ale navíc mají ještě srdce ze zlata. Svůj život si umí užít, nezapomínají však ani na ty, kteří takové štěstí neměli. Které celebrity využívají svou slávu a pomáhají tam, kde je to potřeba?

     

  • Leonardo DiCaprio (48)

    Autor: Profimedia.cz, Facebook, Instagram

    Leonardo DiCaprio je nejen skvělý herec, ale aktivně se zajímá také o ochranu životního prostředí. O klimatické krizi mluvil například v dokumentu z roku 2016 Je s námi konec?, stal se výkonným producentem dokumentárního filmu Cowspiracy a o problémech životního prostředí často hovoří také při přebírání filmových cen. V roce 1998 založil nadaci Leonardo DiCaprio Foundation, jejímž prostřednictvím se snaží zastavit odlesňování, chránit ohrožené druhy, obnovit ekosystémy nebo snižovat emise skleníkových plynů. Pravidelně věnuje několik miliard korun na pomoc při boji proti změně klimatu. Přispívá i tím, že jezdí autem s hybridním motorem a bydlí v pasivním domě se solárními panely. Vážná témata se nebojí posel míru OSN se speciálním zaměřením na boj proti globálnímu oteplování otevírat ani na sociálních sítích.

    VIDEO: Slavné celebrity a jejich lásky ze střední, které vydržely dodnes.

    Video se připravuje ...
    Slavné celebrity a jejich lásky ze střední, které vydržely dodnes • VIDEO: Videohub

  • Emma Watson (33)

    Autor: profimedia.cz

    Představitelka nezapomenutelné Hermiony Grangerové z Harryho Pottera se netají tím, že je feministka. Je velvyslankyní dobré vůle pro UN Women a vyhlášenou bojovnicí za práva žen a rovnost pohlaví. Angažuje se také v projektu HeForShe, který se snaží zapojit muže do boje za rovné příležitosti žen. V roce 2018 darovala více než 28,5 milionu korun fondu pro oběti sexuálního obtěžování. Nesnaží se pouze šířit osvětu, ale s rozmyslem si vybírá i své role. Chce jít tak příkladem ženám po celém světě.

  • Elton John (76)

    Autor: profimedia.cz

    V roce 1992 založil anglický zpěvák Nadaci Eltona Johna. Jejím posláním je vymýtit AIDS z našeho světa. V rámci této organizace se podařilo vybrat více než 515 milionů dolarů a podpořit přes tři tisíce iniciativ, které se soustředí na boj s tímto zákeřným onemocněním. Díky tomu patří tato organizace k nejzáslužnějším na světě a Elton John za toto počínání získal královské vyznamenání. Sám se navíc finančně podílel na několika dobročinných projektech, které se netýkaly pouze nemoci AIDS. 

  • Priyanka Chopra (40)

    Autor: Profimedia

    Priyanka Chopra není pouze hezkou tvářičkou. I ona se snaží pomáhat na místech, kde je to potřeba. Zaměřuje se hlavně na rovnost pohlaví a vzdělání dívek. Zároveň je velvyslankyní dobré vůle UNICEF, aktivně bojuje proti chudobě a sociální nerovnosti. Její práce se zaměřuje na zajištění kvalitního vzdělání pro děti, obzvlášť pro dívky v její rodné Indii. Je zakladatelkou nadace The Priyanka Chopra Foundation for Health and Education.

  • George Clooney (62)

    Autor: profimedia.cz

    George Clooney spolu s dalšími známými tvářemi založil projekt Not On Our Watch, který se zaměřuje na pomoc obětem válek a porušování lidských práv. Jejich cílem je poskytování humanitární pomoci, monitorování konfliktů a boj za spravedlnost. Herec se často zúčastňuje humanitárních misí, a tak se snaží veřejnost informovat o této problematice. Zároveň je jedním ze zakladatelů organizace Water.org. Ta se snaží zajistit přístup k čisté pitné vodě a hygieně pro obyvatele rozvojových zemí.

  • Angelina Jolie (48)

    Autor: profimedia.cz

    Pokud bychom měli jmenovat jednu známou hollywoodskou tvář, která aktivně pomáhá druhým, byla by to rozhodně herečka Angelina Jolie. Ta je s charitativní činností stejně spjatá jako s herectvím. Snímek Lara Croft: Tomb Raider z roku 2001 byl natáčen v Kambodži a životní podmínky zdejších uprchlíků ji rozhodily natolik, že se této problematice začala více věnovat. Je velvyslankyní dobré vůle UNHCR, Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, absolvovala několik misí v uprchlických táborech v zemích třetího světa a v roce 2002 adoptovala svého prvního syna Maddoxe, který se narodil právě v Kambodži. Ten však není jediným dítětem pocházejícím z chudých oblastí, které Angelina adoptovala. V roce 2005 se ujala Zahary, dívky z Etiopie, a v roce 2007 adoptovala s bývalým manželem Bradem Pittem syna Paxe, který žil ve vietnamském sirotčinci. Angelina navíc pravidelně navštěvuje místa zasažená válečnými konflikty i přírodními katastrofami.

     

     

     

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.