Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

25 let od smrti princezny Diany: Tyhle skutečnosti jste o ní možná nevěděli

  • princezna diana
    31. srpna 2022 | 06:00

    Dnes je to přesně čtvrt století od doby, kdy při tragické autonehodě zemřela princezna Diana. Přestože od její smrti uplynulo již tolik let, lidé na ni stále s láskou vzpomínají. O princezně Dianě bylo napsáno již mnoho, o některých detailech z jejího života jste možná ale nevěděli.

    Královna lidských srdcí. Přesně tak se princezně Dianě s oblibou přezdívalo. Do srdcí ostatních se zapsala hlavně kvůli svým dobročinným aktivitám a lidé na ni nahlíželi jako na milující ženu, která toužila po normálním životě. Ten jí však královský protokol příliš neumožňoval. Přesto se nebála být svá a několik pravidel porušila. Připomeňte si Lady Di tak, jak ji možná ani neznáte.

  • Přála si být baletkou

    Už od dětství si přála být baletkou. Bohužel byla princezna Diana příliš vysoká, a svého snu se tak musela vzdát. "V duši byla tanečnice. Viděla jsem ten čistý prožitek, který z tance měla. Milovala, že je schopna se pohybovat a tancovat," vzpomínala v roce 2017 na zesnulou princeznu její baletní učitelka Anne Allan. I když se mu nemohla naplno věnovat, byl tento druh umění stále blízký jejímu srdci, a pravidelně tak navštěvovala baletní divadelní představení a stala se příznivkyní Anglického národního baletu. 

    50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes. Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes • VIDEO: Profimedia

  • Princ Charles randil s její starší sestrou

    S princem Charlesem se Diana viděla poprvé v roce 1977, kdy ho na hon v Althorpu přivedla Dianina starší sestra Sarah, která se s ním v té době stýkala. Tehdy šestnáctiletá Diana neudělala na Charlese zrovna nejlepší dojem, on se však nelíbil ani jí. Sarah doufala, že si budoucího krále nakonec vezme, vztah nakonec po devíti měsících skončil, protože si pro jeden časopis pustila pusu na špacír a Charles jí kvůli tomu opustil. 

  • Zásnubní prsten si vybrala z katalogu

    Jaký je příběh nejznámějšího prstenu světa? Většina královských šperků je vyráběna na zakázku, princezna Diana si svůj zásnubní prsten ale vybrala z katalogu. Princ Charles ji totiž požádal o ruku bez prstenu, ten si sama Diana vybrala až později u klenotnické firmy Garrard. Mohl si ho tak koupit kdokoliv jiný za cenu 28 tisíc liber. Prsten nyní patří vévodkyni Kate.

  • Odmítla tradiční svatební slib

    Přestože působila princezna Diana na první pohled nesměle, v královské rodině nakonec zbořila mnoho tradic a nebála se být jiná. Během svatebního slibu se postavila zažitým konvencím a vynechala pasáž, která říká, že bude poslouchat svého manžela. Místo toho Charlesovi slíbila, že ho bude milovat a ctít ve zdraví i nemoci. Dianu později v tomto kroku následovaly také vévodkyně Kate a Meghan Markle.

    Jak šel čas s Kate Middleton: Od roztomilé holčičky až po nejsledovanější ženu světa...

    Video se připravuje ...
    Jak šel čas s Kate Middleton: Od roztomilé holčičky až po nejsledovanější ženu světa • VIDEO: Profimedia/BPŽ

  • Milovala bread pudding

    Princezna Diana neměla svou dokonalou figuru zadarmo. Dbala na zdravou stravu, ale občas ji popadly chutě na něco hříšně dobrého. Když dostala chuť na sladké, poprosila v královské kuchyni o bread pudding. Podle vzpomínek personálu pak v kuchyni čekala, než ho kuchař připraví, povídala si s ním a ujídala rozinky. Dianin oblíbený dezert je ve skutečnosti hodně podobný české žemlovce – jedná se o nákyp ze zbylého pečiva.

  • Měla mnoho známých přátel

    Přestože měla princezna Diana stále nabitý program a mnoho povinností, našla si čas také na své přátele. Byla veřejností oblíbená a její společnost vyhledávalo také mnoho známých osobností. Mezi blízké přátele princezny Diany tak patřili například  Elton John, Michael Jackson, George Michael nebo Liza Minnelli. 

  • Jako první členka královské rodiny porodila v nemocnici

    Bylo zvykem, že se královské děti rodily vždy doma. I v tomto případě se princezna Diana rozhodla porušit královské tradice a prince Williama porodila v nemocnici St. Mary's v Paddingtonu v Londýně. Stal se tak prvním monarchou, který se nenarodil doma. Později v této nemocnici porodila také prince Harryho.

  • Její oblíbenou barvou byla růžová

    Princezna Diana byla známá pro svůj cit pro módu. Při každé příležitosti vypadala dokonale, její styl kopírovaly ženy po celém světě a dodnes jsou některé její outfity aktuální. Nebála se barev, mezi její oblíbené vždy patřila růžová, kterou do svého šatníku opakovaně zařazovala.

  • Pracovala jako chůva a učitelka

    Než se stala princeznou z Walesu, vystřídala několik zaměstnání. Pracovala jako chůva a za svou práci dostávala pět dolarů za hodinu. Žena, která princeznu Dianu zaměstnávala, na ni vždy vzpomínala jako na stydlivou dívku s laskavým srdcem. Později také pracovala na částečný úvazek v mateřské škole v londýnské čtvrti Pimlico. Stala se tak první královskou nevěstou, která dostávala za práci zaplaceno.

  • Psala děkovné dopisy

    Byla známá tím, že každému, kdo jí poslal nějaký dárek, napsala děkovný dopis. Údajně napsala také poděkování všem, kteří jí po narození prince Williama přinesli dary. Bylo jich tisíce. Některé její ručně psané dopisy byly vydraženy. Toto gesto naučila v budoucnu i své syny Williama a Harryho. 

  • Špatná studentka

    Přestože byla princezna Diana přirozeně inteligentní, ve škole jí to příliš nešlo. Do svých devíti let do školy nechodila, protože ji učili doma. Nebyla silným žákem, a když jí bylo šestnáct let, musela opakovat zkoušky ze dvou předmětů. Nakonec školu West Heath opustila.

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.