Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Láďa Hruška: Na nudistu mě potkáte jednou, maximálně dvakrát za pět let

Video se připravuje ...
VIDEO: Linda Štrobachová
18. srpna 2022 | 06:00

Láďa Hruška (44) se nezapře, svou profesi miluje. Dokonce založil doma útulek pro růže, které skoupil polomrtvé ze všech okolních supermarketů. A teď mu dělají jen radost. O tom, jak strávil léto na poli kvůli tátově operaci a jak nejraději tráví prázdniny, se rozpovídal v rozhovoru.

Láďo, když se řekne ideální dovolená, co si představíš?

Hlavně klídek, žádný stres, a aby bylo všechno zalité sluncem. Takže jsem letos ideální dovolenou strávil doma a udělal jsem si pár prodloužených víkendů na Moravě a jihu Čech a jsem tak spokojený. Vlastně jsem nebyl nikde v zahraničí loni ani předloni a ani mi to nijak nechybí, ale samozřejmě pokud bude čas, rád bych se podíval k moři za sluníčkem.

Takže bytostně ti moře neschází, že bys nějak trpěl a strádal, když u něho alespoň jednou za rok nejsi?

Chybí mi moře, mám teplo rád, neobtěžuje mě a sluníčko mě nabíjí, ale když to nejde, tak to nejde. Já jsem léto strávil doma na políčku a obhospodařoval jsem naše malé zelinářské pole.

Takže ty teď pracuješ na poli. Jak je velké?

Je to pár záhonků, taťka nemohl kvůli operaci kolene, která ho čeká. Musel jsem tak zastat tu pravou zemědělskou práci, a abych se nenudil, tak jsem ještě zachraňoval skomírající sazenice růží ze supermarketu. Bylo mi jich hrozně líto a skoupil jsem je ve všech supermarketech v okolí. Založil jsem doma zahradní růžovou invalidovnu. Daly se krásně dohromady a nikdo nevěří, že před pár měsíci byly na umření.

Takže máš teď doma útulek pro květiny, jo?

Ano, i tak se to dá říct.

A co všechno na zahradě pěstujete?

My jsme praktická rodina, pocházím ze zemědělské rodiny, a tak tam máme část políčka, kde pěstujeme bio okurky, rajčata, a pak tam mám svou experimentální část, kde vedle té invalidovny je to, co si sem tam odnesu od zahrádkářů, se kterými natáčím. S velkým úspěchem doma pěstuji venkovní banánovník, který má asi pět metrů, fíky už mi dozrávají a mám vinnou révu.

Jsi ten typ, kterému by vyrostl i trpaslík?

To nevím, nechci se tím chválit, ale asi se těm kytkám u nás daří.

Zahrádce se ale musí člověk hodně věnovat a to stojí čas. Máš ho, nebo se střídáte s rodinou?

Já se na to opravdu těším. Zahrada je ale opravdu taková koule u nohy. Před domem mám ještě takovou reprezentativní zahrádku v japonsko-asijském stylu a u té jsem i já sám chtěl, abych se mohl kochat, ale nestrávil tam hodiny na kolenou pletím. Aplikoval jsem tam různé vychytávky, jako jsou bio textilie a mulčovací kůra, ale na té zadní části zahrady, tam se to bez kolen neobejde. Musím na ně padnout a okurky opravdu potřebují okopat, abych tam pod listy našel i okurky a ne pouze pýr a plevel.

Jsi soběstačný, nebo nakupuješ i v supermarketech?

V tuto chvíli jsme opravdu taková Hruškova bio farmička, protože se zeleninou, kromě květáku a brokolice, které nepěstuji, si vystačíme sami.

Vrátím se tedy k té dovolené, od které nás a evidentně i tebe odvádí zahrada. Bez čeho nevyrážíš na dovolenou?

Bohužel, musím to říct, je to bez mobilu. Já ten kontakt se sociálními sítěmi nebo s domovem musím mít. Nejsem na mobilu závislý tak jako na své práci, dokážu se od něho oprostit na několik hodin, než si přeplavu pár temp v bazénu. Ale aspoň jednou dvakrát za den se na něj musím podívat.

Co si většinou zapomínáš?

Vždycky si zapomenu plavky a žabky, je to v podstatě to první, co by si měl člověk zabalit, ale já si vždycky zabalím spoustu jiných věcí. Na sedm dní si beru sedm párů ponožek, sedm trik, aby mě někdo nepomluvil, že chodím pořád v tom samém, ale jak to asi většinou dopadne? Chodím sedm dní v jednom a tom samém triku a v resortu si musím koupit žabky a plavky.

Já myslela, že se koupeš bez!

To ne. Pokud dojde na nejhorší a setmí se, tak nemám problém do vody skočit na nudistu, ale to se stává jednou, maximálně dvakrát za pět let.

Jsi spíš dobrodruh, nebo plánovač?

Jsem spíš lenoch na to, něco plánovat, mám to tak v osobním životě dané, že se nechávám překvapit tím, co přinese nový den, a snažím se si ho užívat naplno. Něco si člověk naplánovat musí, ale v mém případě je to převážně práce, abych něco neprošvihnul. Jakmile je volno nebo dovolená, tak to neplánuji nic, to se nechám unášet, mohu se utrhnout ze řetízku a na to se těším.

Jak to vypadá, když se Láďa Hruška utrhne ze řetízku?

Nekouká na hodiny a čas a snaží se co nejvíc se bavit s přáteli, známými a rodinou, na které nemá během roku čas. I oni se pak těší na mě, a o to více si užijeme společné chvilky nad dobrým drinkem, v mém případě je to dobrý, lehký vinný střik.

Jak bys tohle léto popsal jedním slovem?

Je prima, ale přál bych si, aby to příští bylo ještě více prima, abychom se nemračili nejen na sebe, ale ani na to, že na tu dovolenou nemáme peníze, které jsme museli vydat za složenky za energie. Také s hrůzou očekávám složenky na plyn, ale co se dá dělat, budeme se muset uskromnit. Nechceme to slyšet, ale budeme muset. Na druhou stranu se na tu další dovolenou budeme o to víc těšit.

Video se připravuje ...