Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pocity vlastního selhání nám brání požádat o pomoc a potom už bývá pozdě, tvrdí terapeutka

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
25. dubna 2022 | 06:00

Každá doba s sebou přináší různé fenomény, jež vznikají nově, a tak si mnohdy lidé nevědí rady, jak je řešit. Ocitla jste se v situaci, kdy se staráte o své děti a zároveň musíte pečovat o stárnoucí rodiče? Jste tedy jasným příkladem sendvičové generace, o které budeme mluvit v dalším dílu pořadu Nejsi v tom sama s terapeutkou a koučkou on-line terapie Hedepy Michaelou Ehrenbergerovou.

Termín sendvičová generace je docela nový. „Už ze samotného názvu je jasné, že je to něco, co je naskládáno k sobě. Jedná se vesměs především o rodiny, jež se zároveň starají o děti a stárnoucí rodiče,“ objasnila terapeutka. Tato situace je velice energeticky náročná a klade na nás obrovské nároky. „Především my ženy máme tendenci přeceňovat svoje síly a chceme všechno zvládnout samy,“ vysvětlila Michaela. Bojíme se požádat o pomoc a vůbec si přiznat, že nějakou potřebujeme, protože to považujeme za osobní prohru a selhání. Bojíme se, aby nás neodsoudila naše rodina a blízcí.

Přitom existuje nesčetně možností, jak si alespoň trochu ulevit, protože takový nápor na organismus se odrazí v podrážděné psychice a může to dojít tak daleko, že životem pod permanentním stresem si vykoledujeme ještě něco mnohem horšího. Poruchy spánku, trávicího traktu a celkový pokles imunity, a tím náchylnost k mnoha chorobám jsou jen špičkou ledovce.

Michaela pracuje, jak už jsem zmínila, v on-line terapii Hedepy, která funguje velmi flexibilně, a pokud dojdete do stadia, kdy si budete potřebovat třeba jen s někým nezávislým pohovořit, můžete se na ně obrátit. Do čtyřiadvaceti hodin si můžete dát sezení s terapeuty a nemusíte nic obíhat nebo čekat několik měsíců na volné termíny. Vše z pohodlí domova. S možnostmi pomoci s vaším seniorem vám pomohou v různých seniorských centrech nebo na městských úřadech. Jak vysvětlila Michaela, je dobré situaci, co bude až…, řešit dříve, než nastane, a je dobré být velmi trpěliví a laskaví v komunikaci s rodiči stejně jako s dětmi.

Nejvíce informací k této problematice načerpáte na stránkách Centra pro rodinu a sociální péči z Brna (https://www.crsp.cz/sendvicova-generace/). Věnují se tomuto tématu speciálně již několik let, a dokonce mají i podcasty, které mapují situaci a vysvětlují, jak podchytit vše, co je třeba. Jestliže jste právě vy chycena v této sendvičové pasti, pak si poslechněte náš rozhovor a jistě najdete mnoho užitečných informací.

Video se připravuje ...