Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdy zasít osení, aby vám vyrostlo do Velikonoc? Právě teď!

Video se připravuje ...
Velikonoční osení: Kdy je ten pravý čas ho zasadit?
VIDEO: Adam Balažovič/bpž
8. dubna 2019 | 10:00

Velikonoční osení je oblíbenou jarní dekorací. V mnoha domácnostech právě misky se zelenou travinou zdobí jídelní stoly či okenní parapety. Víte však, kdy osení zasít, aby vyrašilo v pravý čas? Zhruba 10 dní před Velikonocemi! Poradíme vám, jak na to, aby bylo krásně husté a nepřerostlo vám.

Osení je tradiční velikonoční travinou, která zkrášlí české byty a domy. Správnou dobou pro výsev je 10 – 14 dnů před svátky. Některé druhy osení však stačí zasít i týden předem. Pokud zapomenete, nezoufejte. Zajímavou alternativou je i naklíčená čočka, která stůl ozdobí svými zvláštními lístky.

Budete potřebovat:

  • misku
  • zeminu
  • vatu
  • hrst ječmene

Postup:

Mělkou misku ( výška cca 5 cm) vyložíme do dvou třetin zeminou či pískem. Pokud sejeme osení na talíř, vyložíme jej mokrou vatou. Poté na misku rovnoměrně nasypeme hrst osení a zakryjeme centimetrovou vrstvou zeminy.

Takto připravený osev přikryjeme talířem či potravinovou fólií a vložíme na teplé místo. Až osení trochu naroste, nádobu odkryjeme a vystavíme na slunce.

Osení průběžně zaléváme, ale je potřeba dát pozor na přemokření, aby semínka nezačala plesnivět. Aby vám osení nepřerostlo a vypadalo stále hezky, není nic jednoduššího, než ho zastřihnout obyčejnými nůžkami.

Jak osení dozdobit a vytvořit tak krásnou velikonoční dekoraci? Inspirujte se ve videu:

Video se připravuje ...
Ozdobte si osení a udělejte z něj velikonoční dekoraci na stůl • VIDEO: Adam Balažovič/bpž

 

Autor: mk

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!