Sobota 23. listopadu 2024
Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Polojasno 3°C

Velikonoční pečínka: Recept na tradiční naloženou jehněčí kýtu

9. února 2024 | 14:57

Na Velikonoční pondělí se už tradičně peče jehněčí kýta.Rozhodli jste se, že si tuto dobrotu letos dopřejete? Základem je správná marináda. Vyzkoušejte náš recept na jehněčí na rozmarýnu a česneku.

 

Hodit pečínku jen tak na pekáč by byla škoda. Proto se inspirujte našim receptem a maso pořádně naložte.

Suroviny: 

600 až 800 g jehněčí kýty 
8 lžic panenského olivového oleje 
šťávu z 1 citronu 
1 stroužek česneku 
sůl, čerstvě mletý černý pepř 
5 kuliček jalovce 
2 bobkové listy 
3 snítky čerstvého rozmarýnu 
700 g menších brambor

Postup:

1. V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, rozmačkaný česnek, sůl a koření. Maso na několika místech propíchejte vidličkou, aby mohla marináda proniknout dovnitř. Vložte ho do nádoby, ve které se bude marinovat, maso potřete a zapíchejte do něj kousky větviček. Zakryjte fólií a nechte v chladničce odležet do druhého dne.

2. Omyté neoloupané brambory rozkrájejte na půlky, osolte je a pokapejte olivovým olejem a rozložte je na větší pekáč. Kýtu položte na brambory, přidejte kolem snítky rozmarýnu a bobkové listy, které zbyly z marinády.

3. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte pětačtyřicet minut. Aby se maso nevysušilo, podlévejte jej během pečení marinádou. Před podáváním nechte zakryté odpočinout ještě na deset minut.

Recepty na mazanec, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka se dočtete ZDE >>>

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!