Neděle 24. listopadu 2024
Svátek slaví Emílie, zítra Kateřina
Polojasno 3°C

Co s vejci natvrdo: Tradiční velikonoční vaječná tlačenka

10. února 2024 | 13:48

Co s vejci natvrdo, které nám doma zůstaly? Připravte z nich tu  nejlepší velikonoční vaječnou tlačenku a určitě nebudete litovat!

Velikonoční vajíčková tlačenka se té zabíjačkové podobá snad jen v tom, že do obou je nutné použít želatinu, Jinak ale základ této pochoutky tvoří hlavně vejce natvrdo. Možná vás napadne, že nevypadá zrovna lákavě, ale nedejte se. Chutná skvěle a pokud si pohrajete s její přípravou, dokážete vytvořit krásně barevnou mozaiku.

Suroviny:

  • 1 sklenice nakládané zeleniny
  • 1 polévková lžíce nasekané petrželky nebo pažitky
  • 200 g šunkového salámu
  • 2 polévkové lžíce práškové želatiny
  • 5 ks vajec natvrdo
  • sůl, pepř

Postup:

Slejte nálev ze zeleniny a na dvě hodiny do něj dejte nabobtnat želatinu. Pak ji na velmi mírném plameni zahřívejte, aby se rozpustila, ale pozor, nevařte! Do želatiny přidejte všechny ingredience pokrájené na drobné kostičky, opatrně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

Vlijte do igelitem vyloženého srnčího hřbetu, nebo plňte do tlačenkové nohavice. Nechte vychladnout a dejte ztuhnout do lednice. Podávejte s bílým pečivem.

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!