Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Barvy roku 2021: Zářivá žlutá a šedá. Jak je nosit a co vlastně vyjadřují?

11. ledna 2021 | 06:00

Je to černé na bílém. Tedy žluté na šedém! Barvy roku 2021 podle americké společnosti Pantone Color Institute, jež je jedničkou ve světě v určování barevných trendů, se nevěští z křišťálové koule, nýbrž odráží aktuální náladu ve společnosti, to, jak se cítíme. Co se skrývá za zvolením právě tohoto barevného dua?

Tento rok nás nebude doprovázet jedna barva, ale rovnou dvě. Zářivá, oslňující a energická žlutá s názvem PANTONE 13-0647 Illuminating a praktická, nadčasová a skvěle doplňující šedá barva PANTONE 17-5104 Ultimate Gray. A právě vzájemná podpora dvou nezávislých barev tvoří tolik elegantní souhru.

Jaký význam mají barvy roku 2021?

Optimistické spojení lahodící oku vyzařuje příslib lepšího žití, sílu a odvahu s velkou dávkou štěstí. Tak tato moderní barevná kombinace působí na psychiku, se kterou tvůrci pracují. Celý tým, jenž promyšleně vybírá finální barvy roku, ve výzkumech odráží skutečnosti, kterými jsou analýzy sociálně-ekonomického světového dění, módní trendy ze všech oblastí designu i sociálních sítí, ale především příběhy lidí, jejich nálada a hlubší pocity, jež rezonují společností.

Šedá barva s názvem Ultimate Gray podporuje vytrvalost, houževnatost, statečnost, sílu i odolnost. Z hlediska přírody je to barva oblázků na pláži, kamenů či skal. Barevný naturální tón odkazující na pevný základ, na kterém můžeme stavět své hodnoty, které jen tak nespadnou. Na straně druhé hřejivá žlutá Illuminating, která nám kouzlí úsměv na tváři, přináší pocit naděje, ohleduplnost a otevřenost k novým výzvám. Spojení, které dává příslib přátelského žití.

Jak nosit žlutou a šedou?

Zařaďte tyto barvy nejen do svého obydlí, ale také do svého šatníku a dáte nám za pravdu, že se vaše pocity ihned zlepší. Můžete zvolit doplňující se barvy v podobě šedého kabátu v kombinaci se žlutým rolákem nebo zářivou kabelkou. Nemusíte však vždy nutně kombinovat pouze tyto barvy, můžete je nosit zvlášť, zářivou pouze na doplňcích nebo je lze doplňovat jinými barevnými tóny. Žlutá bude tvořit originální kombinaci i s pastelovými barvami, jako jsou růžová, blankytně modrá, levandulová. Bude si ale rozumět i s červenou či oranžovou. Ostatně i tyhle barvy budou doprovázet letošní rok. Tak udělejme za ponurým tmavým rokem tlustou čáru a vnesme nejen do svého šatníku svěží barevnost a pozitivní náladu.

Podívejte se na ty nejlepší šedé a žluté kousky do naší fotogalerie!

Chcete se inspirovat dalšími módními trendy? Podívejte se na video!

Autor: Žaneta Podlahová