Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Voňavá levandule nepatří jen do šatníku! Co si z ní připravit?

21. června 2023 | 06:00

Silně aromatická levandule právě teď rozkvétá na českých zahrádkách. Je nejvyšší čas připravit si zahradnické nůžky a pustit se do sklizně. Poradíme vám, co si z ní můžete vyrobit.

Recepty z levandule:

1. Osvěžující čaj
2. Křehké máslové sušenky
3. Lihová tinktura
4. Levandulový olej
5. Voňavá sůl
6. Levandulové polštářky

Ostříhejte delší stonky s květy, svažte je provázkem do snopů a sušte je zavěšené na suchém místě, kde proudí čerstvý vzduch a nepraží slunce. Usušené svazky pak můžete dát do vázy, pověsit do bytu nebo z nich udělat drobné květinové dekorace, které provoní váš byt nebo šatník. To ale zdaleka není všechno. Levanduli můžete dobře zužitkovat i v kuchyni nebo na kosmetické a léčebné účely.

Osvěžující čaj

Květy levandule zalijte horkou vodou a nechte 10 minut louhovat, podle chuti můžete přidat heřmánek nebo mátu a plátek citronu. Denně můžete vypít jeden šálek nápoje, není ale vhodný pro těhotné ženy. Teplý voňavý nápoj pomáhá zklidnit organismus, zahání nespavost, deprese, bolesti hlavy i pocit napětí. Popíjet ho můžete i při nachlazení, dýchacích problémech, zánětu dutin, chřipce nebo angíně.

Křehké máslové sušenky

Co budete potřebovat: Připravte si 200 g polohrubé mouky, 160 g rozpuštěného másla, 80 g moučkového cukru, vanilkový cukr, ½ kypřicího prášku do pečiva, špetku skořice, špetka soli a lžičku drcených levandulových květů.

Postup: Všechny přísady zpracujte do těsta, rozválejte, vykrájejte kolečka, která rozložíte na plech vyložený pečicím papírem a potřete bílkem. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova. Skladujte v plechové dóze.

Lihová tinktura

Do sklenky konzumního lihu vložte čerstvé květy levandule, uzavřete zátkou a nechte dva týdny luhovat. Hotovou tinkturu sceďte před čisté bílé plátno do lahvičky z tmavého skla a uzavřete. Používat ji můžete při revmatických bolestech, zánětech pohybového ústrojí nebo k ošetření menší oděrek.

Levandulový olej

Podobně můžeme připravit levandulový olej, tentokrát ke kuchyňským účelům. Do lahvičky nalijte panenský olivový olej, přidejte několik stonků byliny a dobře uzavřete zátkou. Za 14 dnů můžete začít olej použít, třeba do čerstvých letních salátů, na grilované maso nebo do těstovin.

Voňavá sůl

Usušené květy levandule promíchejte s hrubě drcenou, nejlépe mořskou solí. Použít ji můžete na čerstvě grilované steaky nebo zeleninu.

Levandulové polštářky

Jak si doma vyrobit nahřívací levandulové polštářky, které si při potížích můžete přiložit na krční páteř, bedra nebo třeba břicho, zjistíte ve videu.

Video se připravuje ...
Jak si doma vyrobit nahřívací levandulové polštářky? • VIDEO: TV Prima

 

Autor: ot
Video se připravuje ...