Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co oblékali na svah slavní? Retro poklady ze 70. až 90. let vám vyrazí dech!

21. prosince 2023 | 06:00

Lyžařské dovolené byly vždy pro veřejně známé osoby součástí jejich životního stylu. Co se ale nosilo na horách v sedmdesátých až devadesátých letech? To vám odkryjí dechberoucí retro fotografie královské rodiny nebo slavných hereček tehdejších dob.  

Královna kombinéz

Princezna Diana měla v oblibě lyžařské kombinézy, především v odstínech červené, modré, ale nechyběla ani elegantní černá. Protože tato barva není na lyže příliš bezpečná – vzhledem k její nevýraznosti pro případ horských nesnází – lady Di neponechala nic náhodě. Její oblíbenkyně byla totiž zdobena v horní části reflexním růžovo-tyrkysovým motivem v podobě písmenka V s hvězdou uprostřed. Královna našich srdcí zbožňovala i doplňky a nezbytnou součástí jejího outfitu byly sluneční brýle na šňůrce, které představovaly v 80. a 90. letech žhavý trend. Brýle díky tomuto drobnému detailu získaly nejen na módní atraktivitě, ale i praktičnosti vzhledem k tomu, že je neztratíte, protože je můžete nosit na krku. Není tak divu, že se retro brýlové šňůrky přeměnily ve zlaté či stříbrné řetízky a tento doplněk je na výsluní i v dnešních dnech!

Princezna Diana v roce 1988.

I princ Charles měl svou lyžařskou módní oblíbenkyni. Byla jí bílá prošívaná bunda s modrými rukávy a zajímavými detaily v podobě zipů. Podívejte se na ni do naší fotogalerie!

Tragická událost

Princezna Diana často nosila i propletené čelenky či teplé beranice, s nimiž dělala parádu v Klosters, švýcarském lyžařském středisku, které měl v oblibě princ Charles. A právě Klosters se mu stal v roce 1988 osudným. Princ Charles byl účastníkem lavinové nehody, při níž tragicky zahynul jeho blízký přítel a kapitán královny Alžběty II. Major Hugh Lindsay. Princezna Diana tohoto osudného dne zůstala na chatě a vzhledem k tomu, že tehdy její choť vyvázl jen náhodou, se do střediska Klosters už nikdy nevrátila. Charles toto středisko navštívil pak v 90. letech a v novém tisíciletí se svými syny, princem Williamem a princem Harrym.

Princezna Diana s přáteli na dovolené v roce 1988.

Chcete načerpat módní inspiraci na zimu? Podívejte se na video!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Za dámu i na sáňkách

O půvabu Audrey Hepburn, nejvýraznější osobnosti 50. a 60. let, nikdo nikdy nepochyboval. Za každé situace byla velmi elegantní a její módní styl byl nenucený a přirozený, věrně kopíroval její charakter. V roce 1951 si oblékla na sáňkování černý rolák spolu s teplými kalhotami totožné barvy. Look doplnila šálou uchycenou za opaskem. Tento outfit lze definovat jako právoplatný podpis jejího stylu.

Audrey Hepburn v roce 1951

Dominance horské módy

Krásná Sophia Loren na sebe v roce 1978 upoutala pozornost červenou úpletovou čepicí spolu s totožně barevnou šálou. Zimní doplňky se vyjímaly na námořnickém modrém svetru s norským vzorem. Třešničkou na dortu byly pak černé velké sluneční brýle. Díky tomuto looku byla zajisté italská filmová herečka královnou svahu.

Sophia Loren v roce 1978

Sháníte stylové zimní oblečení? Vyzkoušejte náš internetový srovnávač Zboží Dáma a ušetříte!

Autor: Žaneta Podlahová