Čtvrtek 17. října 2024
Svátek slaví Hedvika, zítra Lukáš
Polojasno 15°C

Jak se jednou provždy zbavit černých teček: Tipy a triky, které zabírají!

  • Péče o pleť
    16. října 2024 | 06:00

    Černé tečky se neobjevují pouze v pubertě, mnohé z nás trápí také v dospělosti. Často jich bývá mnoho a na tváři nevypadají vůbec hezky. Naštěstí se jedná o problém, který se dá lehce vyřešit. Stačí změnit pár zajetých návyků a odměnou vám bude čistá pleť. 

  • Proč černé tečky vznikají?

    V mazových žlázkách se nám pravidelně hromadí přebytečný maz, odumřelé buňky a další nečistoty. Po kontaktu se vzduchem začínají tyto látky na povrchu kůže oxidovat a vznikají černé tečky. Nejčastěji nás trápí na obličeji v oblasti T-zóny, tedy na nose, bradě a čele. Objevit se však mohou také na krku, v dekoltu nebo na zádech.

    VIDEO: Influencerka PetraLovelyHair radí: Jak probudit pleť do nového dne? 

    Video se připravuje ...
    Influencerka PetraLovelyHair radí: Jak probudit pleť do nového dne? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Co přispívá k jejich vzniku

    Příčinou jejich vzniku často bývá špatná péče o pleť. Pokud ji důkladně neodličujete a nečistíte, póry jsou stále ucpané nečistotami a černé tečky tak nemizí. Objevují se ale také v případě, že konzumujete příliš mastná a tučná jídla, pijete sladké limonády a alkohol. Další příčinou mohou být též hormonální změny nebo stres. Zaměřte se také na častější výměnu povlečení. Na polštáři se totiž usazují nečistoty, které pleti vůbec nesvědčí. 

  • Zaměřte se na důkladné odličování

    Pokud jste svou pleť doposud zanedbávali, je nejvyšší čas to změnit. Zaměřte se na důkladné odličování a čištění pleti. Používejte jemné čisticí prostředky, které pomáhají odstranit nadbytečný maz a nečistoty. Vyhněte se příliš agresivním produktům, které mohou pleť podráždit. Vybírejte přípravky, které obsahují kyselinu salicylovou. Ta je vhodná pro mastnou a aknózní pleť a pomáhá čistit ucpané póry.

  • Zkuste masku

    Skvěle fungují například jednorázové masky s aktivním uhlím nebo jílem. Ten pomáhá vytahovat nečistoty z pórů a snižuje tvorbu kožního mazu. Můžete si vyrobit také domácí masky. Stačí smíchat lžičku medu s lžičkou skořice, nanést na problémová místa a nechat deset minut působit. Tato směs má antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci při akné a černých tečkách.

  • Nezpomínejte na peeling

    Jednou týdně můžete do čištění zahrnout také peeling, který pomáhá odstranit odumřelé buňky a uvolnit ucpané póry. Mějte však na paměti, že exfoliace musí být jemná, příliš hrubý peeling by vaši pleť akorát podráždil. 

  • Čisticí pásky na nos

    Nejčastěji se černé otečky objevují právě na nose. Skvělou vychytávkou jsou speciální náplasti, které mají lepkavou povrchovou vrstvu. Ta přitahuje nečistoty a nadbytečný maz z pórů. Jednoduše je přilepíte na nos, necháte působit, a pak jemně odloupnete. Tyto pásky však odstraňují pouze vrchní část komedonu. Váš nos bude díky nim vypadat lépe, ale stále platí, že se musíte soustředit na správné čištění, aby se černé tečky už neobjevovaly.

  • Svěřte se do rukou profesionála

    Alespoň jedou měsíčně navštivte kosmetický salon a dopřejte si hloubkové čištění pleti. Kosmetičky mají k dispozici speciální techniky a nástroje, které jsou šetrné a zároveň účinné. Patří mezi ně například čištění ultrazvukovou špachtlí nebo chemický peeling. Po úspěšném odstranění černých teček je však důležité dbát na správnou péči a minimalizovat tak riziko opětovného vzniku.

     

     

     

     

     

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.