Pondělí 14. října 2024
Svátek slaví Agáta, zítra Tereza
Oblačno 12°C

Dejte sbohem chloupkům! 6 věcí, které byste měli vědět o domácí IPL epilaci

  • IPL
    14. října 2024 | 18:25

    Domácí IPL epilace patří mezi snadné, rychlé a dlouhodobé způsoby, které vás zbaví nežádoucích chloupků. Předtím, než se pustíte do prvního ošetření, je důležité znát několik základních pravidel. Jak funguje IPL, kdo by se této metodě měl vyhnout a jaké kroky dodržet, aby byla epilace co nejúčinnější?

  • Co znamená IPL?

    IPL epilace je metoda odstraňování chloupků pomocí intenzivního pulzního světla. Cílem je odstranění chloupků i s kořínky, a to za pomoci světla o vysoké frekvenci a intenzitě. Zábleskem epilátoru proniká světlo chloupky a zahřeje melanin na vysokou teplotu. Tak dojde ke zneaktivnění chloupků a v průběhu několika týdnů k jejich vypadnutí. IPL epilaci můžete provádět z pohodlí domova. Je bezbolestná, rychlá a šetrná. 

    VIDEO: Jak se holily Řekyně a co je dnes trendy? Podívejte se na historii ochlupení

    Video se připravuje ...
    Jak se holily Řekyně a co je dnes trendy? Podívejte se na historii ochlupení • VIDEO: Glamour magazine

  • Pro koho není IPL epilace vhodná?

    Přestože jsou nejnovější přístroje nastavené hned na několik různých fototypů, IPL epilace se například nedoporučuje majitelům zrzavých, šedých nebo velmi světlých chloupků. V tomto případě IPL technologie příliš nefunguje. Nedoporučuje se ani v případě, že je vaše pokožka velmi tmavá. Zde může dojít k hyperpigmentaci. „IPL epilátor se nepoužívá ani v případech zánětlivého či nezánětlivého onemocnění kůže a nedoporučuje se používat na místa, kde máte tetování. IPL může totiž ovlivnit vzhled tetování, zesvětlit ho nebo způsobit nerovnoměrné vyblednutí,“ říká MUDr. Jana Housková, zkušená lékařka všeobecné, preventivní a estetické dermatologie. IPL epilátor by neměly používat ani těhotné či kojící ženy a nepoužívá se ani na čerstvě opálenou pokožku. Opálení zvyšuje množství melaninu v kůži, což zvyšuje riziko popálení nebo hyperpigmentace.

  • Pravidelnost je důležitá

    Aby byl výsledek co nejefektivnější, je potřeba IPL epilátor používat v pravidelných intervalech. „Intervaly mezi ošetřeními potřebné pro co nejlepší výsledky jsou velmi individuální a odvíjejí se od barvy a tloušťky chloupků a kontrastu mezi barvou chloupku a vaší pokožky,“ dodává MUDr. Jana Housková. Během prvního měsíce se doporučuje používat IPL epilátor jednou týdně. V okamžiku, kdy zaznamenáte první viditelné výsledky, je možné aplikaci snížit na jednou za čtrnáct dní a později jednou za měsíc. 

  • Jak probíhá domácí IPL epilace?

    Před IPL epilací si pečlivě oholte všechna místa, která chcete epilovat. Tento krok je velmi důležitý, protože pokud se neoholíte, chloupky se působením paprsků spálí. IPL totiž působí na ty chloupky, které jsou ve fázi dorůstání a nejsou okem viditelné. Pokožka by měla být čistá a suchá, bez zbytků kosmetických produktů, deodorantů nebo parfémů. Samotné ošetření IPL přístrojem trvá okolo dvaceti minut. Po epilaci naneste na pokožku hydratační tělový krém. Aby nedošlo k podráždění pokožky, vyhněte se alespoň na dva dny přímému slunci.

  • Jaká místa můžeme epilovat?

    Epilovat můžete téměř vše až na horní část obličeje. Vynechte tedy oblast očí, obočí a čelo. IPL přístroje nabízejí hned několik možných nástavců, které slouží na konkrétní oblasti. Můžete tak epilovat nejenom podpaží, nohy nebo ruce, ale také chloupky nad horním rtem, bradu a IPL přístroje jsou vhodné také na intimní partie. 

  • Je IPL vhodná i pro muže?

    Ano, ale výsledky nebývají tak viditelné jako u žen. V případě mužů se IPL epilátory používají zejména na ochlupení na hrudníku, zádech, pažích, břiše a nohách. Vynechat by se měly fousy a chlupy na tváři, kde může IPL epilátor způsobit nerovnoměrné výsledky.

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.