Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vrásky na čele a suchá pleť: Jak o sebe pečovat po padesátce?

23. února 2024 | 06:00

Vidíte na sobě prohlubující se vrásky kolem očí, na čele a vaše pleť je mnohem sušší? Musíte o sebe pečovat jinak! To, co vám pleť prominula ve dvaceti nebo třiceti, teď už nebude fungovat. Jak tedy pečovat o pleť, když už je vám 50+?

Kdy začíná pleť stárnout?

Vizuálně začíná pleť stárnout po třicítce. „V těchto letech často ještě přetrvávají problémy s pozdní formou akné, pleť bývá často smíšená, se suššími a mastnějšími oblastmi. Dochází k tvorbě prvních vrásek, zejména kolem očí, na čele a mezi obočím. V padesáti letech je pleť vlivem hormonálních změn spíše suchá, dehydratovaná. Ve větší míře se tvoří vrásky a záhyby v celém obličeji. Pokožka je povadlá, dochází k poklesu kontur a ztrátě objemu. Přibývají pigmentace, různé výrůstky na kůži nebo nerovnosti pleti,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

VIDEO: Mýty kolem botoxu: Který je nejčastější a co na to dermatoložka?

Video se připravuje ...
Mýty kolem botoxu: Který je nejčastější a co na to dermatoložka? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Po čtyřicátém roce se pak na pleti začínají výrazněji objevovat nejen genetické predispozice, co se týká vrásek, ale i naše dosavadní „hříchy“. Jako jsou například kouření, ponocování, nadměrné slunění i špatná kosmetická péče, jako jsou nedostatečná hydratace pleti nebo časté neodličování pokožky.

Věk je jen číslo a i nadále chceme, abyste to tak vnímala, ale co se pleti týče, je dobré vědět, co v kterém věku dělat, a co je naopak zakázáno. Pleť totiž ztrácí s věkem elasticitu, buňky se neobnovují tak rychle, kontury povadají a vrásky se prohlubují. Ale není důvod propadat depresím, pleti můžete pomoct vypadat tak dobře, jak si jen přejete, jen je důležité vědět, co vaší pleti svědčí, a co naopak nemá ráda. Jak se tedy o pleť starat po padesátce, aby byla pořád šťavnatá a svěží?

Pořiďte si pleťový olej

V období blížící se nebo už probíhající menopauzy klesá hladina hormonů, a to se projevuje na pleti tím, že je vysušená více, než bývala dříve, a tím pádem se tvoří více vrásek. Můžete mít také pocit, že je pleť tenká jako papír. Proto je důležité hlavně navrácení hydratace pokožce. Lehké hydratační krémy vám už stačit nebudou. Vyměňte je za hutné a výživné a nebojte se rovnou vyzkoušet také pleťové oleje. Nanášejte je ale vždy na vlhkou pleť, aby byly schopny v pokožce uzavřít vodu a zároveň ji vyživovaly a hydratovaly.

Důkladné čištění

Druhým extrémem je mastící se pleť. V tom případě hraje prim důkladné čištění, které zbaví pleť přebytečného mazu. Pleťový krém si pak vybírejte lehčí, ale s anti-age účinky. Vedle krému si dejte záležet i na tom, co používáte na pleť k odlíčení. Čisticí pěny a gely pokožku příliš vysušují. Volte raději čisticí mléka a emulze a kombinujte je s pleťovou vodou nebo tonikem. Pravidelné čištění pleti je důležité ráno i večer.

Po padesátce musíte mít sérum

Pokud na poličce v koupelně ještě nemáte sérum a masku, rychle to napravte. Používání krému je sice nutnost, ale díky dalším dvěma produktům dáte pleti mnohem víc. Masku si dopřejte jednou až dvakrát za týden. Je dobré si z toho udělat příjemnou rutinu, například nedělní večer je k tomu jako stvořený. Vybírejte si masky vypínací a ty s antioxidačním efektem. Nebo můžete vyzkoušet masku s obsahem ženšenu, který je pro pleť pramenem mládí. 

Sérum používejte na vyčištěnou pleť ráno i večer. Důkladně ho rozetřete a poté použijte krém nebo pleťový olej. Jaké si z toho nepřeberného množství vybrat? Investujte do rozjasňujících a hydratačních. Dobré je vybrat si takové, které obsahují peptidy a skvěle účinkují v boji proti vráskám.

Co pomáhá proti pigmentovým skvrnám?

Pigmentové skvrny nejsou vždy záležitostí věku, ale s přibývajícími léty mohou přibývat a padesátka je přesně tou dělicí čárou. Základem je chránit pleť před sluníčkem pomocí UV filtrů. Sluneční záření totiž velmi urychluje procesy stárnutí kůže. Pak můžete pleti pomoct nejrůznějšími séry a krémy, které mají na pleť bělicí účinek. Důležitá je hlavně pravidelnost. Největším hříchem po padesátce je chovat se k pleti jako ve třiceti. Proto si na svou pleť udělejte každý den čas a věnujte jí péči, kterou potřebuje.

Velký výběr přípravků na vrásky za výhodné ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová