Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Odstraní akné, sjednotí a omladí pleť. Proč by měla mít každá z nás retinol ve své kosmetické výbavě?

14. října 2023 | 06:00

Účinný bojovník za mladší a krásnější pleť? Představujeme vám retinol. Určitě jste na něho už narazila, ale možná o něm nevíte úplně vše. Tento multifunkční produkt by vám rozhodně neměl ve výbavě chybět a my vám řekneme proč.

 

Retinol není ve světě dermatologie úplnou novinkou. Jde o derivát vitaminu A, který se už od 70. let používá hlavně k léčbě akné. Dokáže předcházet ucpávání pórů, má silné antioxidační účinky a společně s nimi schopnost odstraňovat odumřelé buňky z pleti, což je pro zmírnění zánětlivých ložisek velmi výhodné.

VIDEO: Utrácíte za drahé krémy s vysokým SPF? Je to zbytečné, říká vývojářka kosmetiky.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Jak funguje?

Retinol také skvěle působí v boji proti stárnutí pleti. Je totiž schopný podpořit produkci nového kolagenu, který je důležitý pro krásně vypnutý a mladistvý vzhled a kůži s výbornou schopností regenerace. Také zlepšuje elasticitu pleti a poradí si i s vyhlazením její nerovné struktury a s pigmentovými skvrnami. Díky tomu, že čistí póry, vám navíc zaručí, že další kosmetické produkty se dostanou do pleti mnohem lépe. 

V případě retinolu naštěstí navíc nejde o žádný chemický koktejl, který byste se měla obávat nanést na svůj obličej. Retinol může být rostlinného nebo živočišného původu a přirozeně se nachází například v melounu, mrkvi, dýni, sladkých bramborách, masu, rybím oleji a vejcích – tudíž v produktech, z nichž alespoň některé určitě pravidelně konzumujete.

Pro kosmetiku se retinol získává z těchto přírodních zdrojů, u pleťových výrobků s vysokou koncentrací této složky se však vyrábí i synteticky, tedy v laboratořích. V obou případech jde ale rozhodně o složku, kterou by každá žena se zájmem o co nejzdravější a mladě vypadající pleť měla zařadit do své kosmetické rutiny.

Jak vybrat správný retinol právě pro vás?

Při výběru správného produktu s retinolem právě pro váš typ pleti a vaše konkrétní požadavky (redukce akné, vrásek nebo sjednocení tónu pleti) může nastat trochu zmatek. Retinol dnes najdeme v pleťových i očních krémech, ale i v sérech s různou koncentrací tohoto prospěšného derivátu. Kterou z těchto forem ale zvolit právě pro sebe?

Obecně platí, že pokud jste retinol nikdy nezkoušela nebo máte extrémně citlivou pleť, je dobré začít s produktem, který obsahuje retinol v nízké koncentraci, například 0,3 %. Tím předejdete zbytečnému podráždění pokožky a vyhnete se možnému zarudnutí nebo pálení. Retinol je totiž, stejně jako například vitamin C, látkou, na jejíž působení si vaše pleť musí postupně zvykat. Pokud tedy patříte mezi retinolové začátečníky a toužíte po jeho omlazujících účincích, doporučuje se začít s pleťovým nebo očním krémem s obsahem retinolu. Právě u krémů často dostupných i na pultech drogerií bývá koncentrace této složky nízká.

Jestli vás retinol láká pro zmírnění akné či ucpaných pórů, vaše pleť asi více než mastný krém ocení retinolové sérum. To na rozdíl od krému neobsahuje složky, které by mohly vaší problematické pleti uškodit. I u séra se však doporučuje začít nejdříve s malou koncentrací retinolu, a to zhruba v rozmezí 0,5 % až 0,6 %. Na vyšší koncentrace derivátu vitaminu A (například 1 %) se doporučuje přecházet postupně, minimálně po třech měsících pravidelného používání koncentrace nižší.

Pravidelnost a ochrana pleti

Právě pravidelnost je – stejně jako u mnoha jiných kosmetických produktů – klíčem ke správnému působení retinolu na pokožku. Ideální variantou je napevno zakomponovat produkty s retinolem do své večerní pleťové péče. Jedině díky disciplinované aplikaci tohoto zázračného derivátu vitaminu A se můžete těšit na požadované výsledky.

Určitě svou snahu s retinolem nevzdávejte, pokud nezaznamenáte výsledky po prvním týdnu (až dvou týdnech) používání. Spousta profesionálních dermatologů i ostřílených beauty guruů vám potvrdí, že výsledky se dostaví až po několika měsících pravidelné péče. Vše je samozřejmě individuální a i působení retinolu záleží na vašem typu pleti i rozsahu problémů, se kterými se chcete vypořádat. Nejde o tekutý botox ani o dávku kouzla v lahvičce, pokud však chcete docílit krásné a pevné pleti nenásilnou cestou, která vám zaručí dlouhodobé výsledky, je retinol tím pravým pro vás.

Nezapomeňte, že pokud používáte retinol, neměla byste nikdy vycházet na denní světlo bez opalovacího krému s ochranným faktorem SPF v rozmezí 30 až 50. Na vaší pleti bude totiž díky retinolu probíhat intenzivní obnova buněk a na povrch se bude více dostávat obnovená kůže. Ta je na škodlivé sluneční záření extrémně citlivá, a pokud opalovací krém vynecháte, mohlo by dojít ke vzniku hyperpigmentace a dalšímu poškození pleti.

Kdy retinol nepoužívat?

Může se stát, že zpočátku bude vaše pleť po retinolu červená a objeví se i suché šupinky. Jde o běžnou reakci, jelikož si pleť musí na tak silný produkt zvyknout. Pokud však tyto problémy přetrvávají, raději retinol vynechte. Mohlo by dojít k podráždění pokožky nebo ekzému. Retinol nepoužívejte ani v případě, že jste těhotná nebo kojíte.

Přípravky pro krásnou a mladě vypadající pleť vybírejte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Autor: Nia, Aneta Valešová