Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak opravdu působí spánek na pleť? Je za tím víc, než by se mohlo zdát

Působení spánku na pleť
31. srpna 2021 | 06:00

Spánek pro krásu je obecně známá formulace. Nejen naše babičky věděly, že kvalitní odpočinek zaručí svěží a mladistvější vzhled. Jak ale spánek doopravdy působí na naši pleť? A co můžeme udělat, abychom jeho účinky zefektivnily?

Video se připravuje ...
Dopomozte si ke kráse jídlem: Jaké beauty triky s potravinami fungují? • VIDEO: Videohub

Pravidelnost a minimálně osm hodin v tichém a temném prostředí. Všeobecně platné požadavky pro správný spánek určitě znáte. Ne každému se ale daří si ničím nerušenou osmihodinovku opravdu dopřát. Stres, pracovní povinnosti a péče o rodinu často dokážou s naším spánkovým režimem pekelně zamávat a na jeho srovnání někdy zkrátka nezbývá čas ani motivace. Vedle naprosté nutnosti pořádného odpočinku pro celkové fungování našeho organismu je ale spánek nevídaně prospěšný i pro vzhled naší pleti.

Prokrvená pleť, zdravá pleť

Určitě jste už slyšela, že během spánku se celé naše tělo obnovuje a hojí. To samozřejmě platí i pro kůži, která je naším největším orgánem – v závislosti na výšce a váze může dosahovat rozlohy až 2 metrů čtverečních. Tajemství její obnovy během spánku pak spočívá hlavně v prokrvení. Právě to se totiž během nočního snění oproti bdělému stavu výrazně zvyšuje.

Takové zvýšené prokrvení má pro pleť několik výhod. Zmenšuje otoky kolem očí a úst. Také nám do tváří po ránu vhání krásně narůžovělou barvu, kterou ženy už od nepaměti na svých líčkách dotváří tvářenkami. Správné prokrvení obličeje během noci také zaručí, že se nám do pokožky dostanou vitaminy a minerály, které tělo přijalo z potravy a výživových doplňků. V neposlední řadě se během nočního prokrvování posiluje i ochranná bariéra pokožky, která pomáhá bojovat s bakteriemi způsobujícími akné a chrání kůži před okolními toxiny a UV zářením.

Nedostatek spánku – podle vědců tedy pět a méně hodin – může toto prokrvení naopak výrazně snížit. To vede k otokům, celkově bledé nebo našedlé pleti a zhoršení či špatnému hojení akné. Pokud vás a vaši pleť tedy trápí zmíněné neduhy, rozhodně je čas zamyslet se i nad svým spánkovým režimem.

V noci všechno platí dvojnásob!

Spánek je pro pleť opravdovým pomocníkem i z jiných důvodů. Jak už jsme zmínily u prokrvování, v noci naše tělo pracuje trochu jiným způsobem než ve dne. Dopřává si mimo jiné i více času na produkci účinných látek, mezi které patří i kolagen. Ten, jak jistě víte, působí na obnovu pleti, dodává jí pružnost a zabraňuje vzniku vrásek. Kvalitním spánkem tedy docílíte mladistvého vzhledu nejen momentálně, ale i do budoucna.

Během spaní také prokazatelně lépe působí všechny kosmetické produkty, které si večer aplikujete na pleť. Séra, hydratační krémy nebo retinol – to vše na vaší kůži zapracuje mnohem intenzivněji, zatímco odpočíváte. To samé samozřejmě platí i u léčivých přípravků proti akné. Pokud tedy během dne péči o pleť zanedbáváte, správnou aplikací kosmetických produktů před spaním můžete mnohé dohnat.

Jak své pleti během spánku pomoct?

Ačkoliv základem je dostatečně dlouhý a ničím nerušený odpočinek, existuje ještě několik tipů, jak blahodárné účinky spánku na pleť podpořit. Prvním z nich je provádět důkladnou obličejovou masáž, například pomocí kamene gua sha těsně před spaním a následně i po probuzení. Masáž totiž ještě více podpoří účinné prokrvení pleti a proudění lymfy v ní.

Proti otokům v obličeji můžete bojovat v noci také tím, že si hlavu pořádně nadzvednete – samozřejmě tak, aby toto vyvýšení vyhovovalo i vaší krční páteři. Pleti a hlavně boji proti vzniku vrásek také příliš nesvědčí spaní na boku nebo břiše. Tlakem obličeje na polštář se totiž prokrvení pokožky snižuje. Pokud je to tedy možné, spánek pro krásu by měl probíhat na zádech.

Pro pokožku není důležitá jen výška, ale i povrch polštáře. Povlaky z tuhých drsných tkanin, mezi které patří například len, přispívají k poškození kůže během noci. Snažte se proto spát na povlacích z opravdu jemně tkané bavlny nebo hedvábí.

Velmi důležitý je i hygienický aspekt vaší večerní péče o pleť. Před spaním se opravdu vždy správně odličte a kůži na obličeji důkladně vyčistěte. Zamezíte tak vzniku přebytečného mazu a potažmo také ucpaných pórů. Kvůli tomu, že v noci se z pleti vyplavují nečistoty, je také opravdu důležité pravidelně měnit povlak polštáře, a to ideálně alespoň jednou týdně.

Posledním zlatým pravidlem je hydratace. Během spánku tělo rychle spotřebovává zásoby vody. Pleť je proto nutné před spaním hydratovat zvenku i zevnitř. Vaše večerní péče by tedy měla obsahovat správně zvolený hydratační krém, a to ideálně v noční variantě, která je určena pro ochranu pokožky v rámci všech výše zmíněných nočních procesů. Neopomíjejte ani pitný režim a na nočním stolku mějte vždy připravenou sklenici čerstvé vody, z níž můžete během noci nebo hned po probuzení upíjet.

Kosmetiku pro krásnou a zdravou pleť pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Nia