Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Akné v dospělosti umí potrápit. Poradíme vám, jak na něj vyzrát!

  • ...
    24. července 2023 | 06:00

    Akné potrápí člověka nejen v pubertě, ale bývá velkým problémem také v dospělosti. Zatímco v pubertě stojí za vznikem nevzhledných červených pupínků hormonální nerovnováha a změny, na které kůže reaguje citlivěji, v dospělém věku je akné způsobeno z různých příčin. Co s tím?

    Akné se většinou objevuje v důsledku nezdravého životního stylu, nesprávného aplikování různých kosmetických produktů nebo mylně prováděné hygieny. Často se ale vyskytuje také v případě různých zdravotních nebo psychických problémů. "Jedná se o onemocnění kůže, při kterém se v důsledku nadměrné činnosti mazových žláz tvoří hnisavé pupínky a následně nežádoucí pigmentové skvrny a jizvičky. Vliv na vznik a závažnost akné má řada faktorů, například hormonální činnost, typ kůže nebo životní styl. Akné se obvykle objevuje s pubertou, u řady lidí však přetrvává i v dospělosti. Nejčastějšími místy výskytu akné jsou obličej, záda, krk a paže,“ říká dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology. Přestože je tento problém velice nepříjemný a často působí na naši psychiku, dá se řešit. Přinášíme vám několik rad, jak s akné v dospělosti zatočit.

  • Důkladná hygiena je základ

    Absolutní základ tvoří důsledné odličování a následné čištění pleti, nejlépe vždy po probuzení a večer před spaním. Pokud už tohle máte v malíčku, můžete pokračovat dále. Jestli musíte, mačkejte si pupínky za pomoci papírových ubrousků. Tuto zásadu většina lidí s aknózní pletí nedodržuje a potom je pleť zanícená, červená a celá situace je následně horší.

    VIDEO: 4 největší chyby v odličování: kterou z nich děláte také?

    Video se připravuje ...
    4 největší chyby v odličování: Kterou z nich děláte také? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Poznejte svou pleť a podle toho používejte vhodné produkty

     

    Základ pro boj s akné představuje odhalení příčiny. Pokud se nemůžete pupínků zbavit, je to signál vašeho těla, že někde něco není v pořádku. Nejlepší je zajít ke kosmetičce a nechat si zjistit stav a typ pleti. Akné totiž vždy nezpůsobuje pouze mastná pokožka, někdy je příčinou suchý typ pleti, taková není ani dostatečně hydratovaná a tvorba mazu je jen voláním o pomoc. Tento fakt není příliš známý, a tak mnoho lidí aknózní, suchou pleť ještě více vysušuje nevhodnými produkty! Poznejte svou pleť a podle toho si kupujte kosmetiku, čisticí pěny, odličovací vody a další produkty, které používáte.

  • Zázračná voda

    Není to žádná novinka, a přesto mnohé z nás dělají chybu právě v hydrataci. Pijte hodně tekutin – a tím nemáme na mysli slazené nápoje a kávu, ale neslazené čaje a čistou vodu. Nemusíte vypít galon vody, ale minimálně litr a půl by měl za den vypít každý. Nejen naše pleť, ale celé tělo bude díky hydrataci zdravější, a tudíž krásnější. Používejte hydratační krémy na váš konkrétní typ pleti a pleť si nikdy nevysušujte nekvalitní lacinou kosmetikou.

  • Zaměřte se na svá střeva

    Pro krásnou pleť jsou velmi důležitá správně fungující střeva. Pokud je ve střevě příliš mnoho škodlivých mikrobů, hovoříme o střevní nerovnováze. Jestliže střeva přestanou optimálně fungovat, vitaminy, minerály a stopové prvky, jako jsou zinek nebo selen, nemohou být dostatečně vstřebány. Škodliviny tak mohou volně pronikat do našeho organismu a vyvolávat záněty nebo alergické reakce v podobě pupínků nebo atopického ekzému. Zaměřte se proto na svá střeva, odlehčete jídelníček a sledujte, co to udělá s vaší pletí.

  • Zdravá strava, pohyb a duševní pohoda

    Ano, je to opravdu tak – pokud se neustále stresujeme, a tím je naše duševní zdraví pochroumané, naše pleť nám nastaví zrcadlo. Pokud netrávíme čas v přírodě, která nás uklidňuje, ani necvičíme, jsme opět v průšvihu. Tělo a mysl nelze oklamat, a když budeme zdravě jíst, chodit na procházky a pracovat na sobě, jednou z mnoha odměn nám bude zdravá a krásná pleť.

  • Navštivte dermatologa

    Pokud je akné již velmi viditelné, je pro úspěšné vyhojení důležité zvolit kombinaci celkové i místní léčby. Zároveň je třeba připravit se psychicky na to, že problém vyžaduje disciplínu a trpělivost, protože příznaky nezmizí přes noc, ale jedná se o dlouhodobější proces. Pokud se akné stále zhoršuje, navštivte dermatologa, který umí rozpoznat typ akné a poradí vám vhodnou léčbu.

    Velký výběr kosmetiky pro krásnou a zdravou pleť najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.