Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pupínky na zadku nejsou tabu! Takhle se jich zbavíte jednou provždy

  • ...
    30. září 2023 | 06:00

    Akné na zadku bývá častým problémem, o kterém se ale většina z nás stydí mluvit. Možná právě proto spousta lidí neví, jak se takových pupínků zbavit nebo jak jim předcházet. Přestože nejdou vidět, život umí potrápit stejně jako třeba akné na obličeji. Jak na ně vyzrát?

    Akné se projevuje pupínky až celými zánětlivými mapami na kůži. Nejčastěji se vyskytuje na obličeji, hrudníku, horních partiích zad, je však velká skupina lidí, kterou obtěžuje právě na půlkách sedacích partií. Pro ženy se často jedná o stresující záležitost, za kterou se stydí, a často ani neseberou odvahu navštívit dermatologa. Jak se akné na zadku zbavit?

  • Pozor na spodní prádlo

    Rozhodně vás nemusíme poučovat o tom, že byste si spodní i noční prádlo měla pravidelně měnit. Pozor si však dejte také na materiály. Syntetické látky i krajka nejsou úplně vhodné. Nejlepší volbou pro pokožku bojující s akné je 100% bavlna. Svou roli hraje také střih kalhotek. Ty nejméně přitažlivé jsou nejpraktičtější, tedy kraťásky, klasické kalhotky nebo dámské boxerky. Také těsné oblečení může způsobit podráždění. Zkuste proto raději nosit volnější střihy, pod kterými může pokožka dýchat.

    VIDEO: Odborník o kopřivce: Jak se léčí a rozeznáme ji od jiné vyrážky?

    Video se připravuje ...
    Odborník o kopřivce: Jak se léčí a rozeznáme ji od jiné vyrážky? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Důkladná hygiena

    Důkladně si umývejte zadní partie každý den, a to teplou vodou a jemným mýdlem. Vybírejte sprchové gely, které jsou bez parfemace, jsou hypoalergenní a nekomedogenní (neucpávají póry). Můžete použít antibakteriální přípravky obsahující kyselinu salicylovou. Nezapomínejte tyto partie pravidelně hydratovat. K tomu používejte lehký hydratační krém, díky kterému se pokožka jen tak nevysuší.

  • Pozor na sezení

    Ke vzniku akné na zadku napomáhá také sedavý životní styl. Pokud prosedíte hodiny a hodiny od rána do večera, zejména v prostředí, kde je horko a kde se potíte, póry se vám snadno ucpou a akné se pak objevuje ve větším množství. Pokud se zapotíte, například v posilovně, nezapomeňte se hned osprchovat a pokožku důkladně osušit. 

  • Pomůžou i potraviny

    Víte, že existují potraviny, které vám vyhladí zadeček? Jezte hodně čerstvé zeleniny, ovoce a omega-3 mastných kyselin, které jsou obsaženy hlavně v rybím tuku (tuňák, makrela, sleď, sardinky, losos). Dále je obsahují vlašské ořechy, sója, slunečnicová semínka, sezam nebo pšeničné klíčky.

  • Nezapomínejte na peeling

    Právě peeling, který si můžete několikrát týdně dopřát ve sprše, zbaví pokožku odumřelé kůže a nečistot, takže se snadněji zahojí a nebude mít důvod k zanícení. Díky peelingu bude kůže čistá, hydratovaná a hebká na dotek.

  • Co může udělat lékař?

    Jestliže nepomůže nic shora uvedeného, nezbývá než se vydat ke kožnímu lékaři. Ten předepíše buď již hotovou mast, nebo vám ji namíchají podle receptu v lékárně. Vyzkoušet můžete také chemický peeling. Ten se běžně používá na obličej a vyhlazení pleti, může však fungovat i na pozadí. Zatímco klasický peeling pracuje na bázi odstranění drobných odumřelých buněk, chemický jde v pokožce hlouběji a postup aplikace se liší. Dermatolog vám nanese přípravek na bázi kyseliny glykolové, která během několika minut způsobí začervenání a postupné olupování horní vrstvy pokožky, pod níž se nachází nová, hezká a neporušená kůže.

    Kosmetické přípravky pro zdravou a hladkou pokožku najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

     

     

     

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.