Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Máte citlivou pleť? Podívejte se na praktické tipy i tu nejlepší kosmetiku, která vaši kůži zklidní

6. září 2021 | 06:00

Zarudnutí, olupování, akné nebo otoky. To vše patří mezi příznaky citlivé pleti. Trpí jí spousta z nás, ale ne každý si citlivost své pokožky uvědomuje. Právě tento typ kůže ale vyžaduje opravdu speciální péči a zacházení.

Jak citlivá pleť vzniká a jak se projevuje?

Důvodů pro vznik přecitlivělé pokožky může být mnoho. Dá se zdědit po rodičích, často za ní ale stojí také špatná životospráva, přemíra stresu nebo (nejen potravinové) alergie. Citlivost se projevuje nejčastěji zarudnutím, pálením, rychle vysychající a olupující se kůží, přičemž spousta z těchto reakcí vzniká aplikací nevhodné pleťové kosmetiky nebo vlivem povětrnostních podmínek – silným slunečním zářením, větrem či deštěm.

V těch závažnějších případech se citlivá pleť může projevit i skrze ekzém, růžovku, psoriázu nebo dermatitidu. Všechny tyto kožní problémy zcela určitě nejlépe diagnostikuje odborník.

Výběr správné kosmetiky

S citlivou pletí je absolutní nutností pečlivě vybírat veškeré produkty, které si na pokožku obličeje nanesete. Obecně platí, že pleťovou péči by lidé s citlivou pletí měli vybírat takovou, jež obsahuje co nejméně ingrediencí a je zcela bez parfemace. Na obalech určitě pátrejte také po nápisu „hypoalergenní“ – jedná se o kosmetiku se speciálním složením pro vysoce reaktivní a citlivou pleť. Řešením jsou také produkty s čistě přírodním složením, ideálně bio oleje nebo péče o pleť určená pro miminka. Ta je vzhledem k jemné dětské pokožce často úplně zbavena iritujících ingrediencí. 

Zcela určitě se v kosmetice vyhněte všem látkám, které pleť dráždí, zejména retinolu, AHA kyselinám, alkoholu a dalším antibakteriálním složkám, které se často nacházejí v produktech péče o pleť s akné. Naopak přátelskými složkami pro citlivou pleť jsou například aloe vera, glycerin, výtažky z růže, kyselina hyaluronová a ceramidy, díky nimž si pleť udrží dostatek hydratace, a tím pádem bude lépe chráněná před nepříznivými vlivy zvenčí. UV záření blokujte poctivě každý den opalovacím krémem s minimálním ochranným faktorem 30. Pokud používáte mycí gely či další čističe obličeje, ujistěte se, že neobsahují mýdlo.

Co se týká make-upu, i v něm se nachází pár složek nevhodných pro citlivou pleť. Patří mezi ně například konzervanty. Ty často neobsahuje veganská a čistě přírodní dekorativní kosmetika. Místo minerálního make-upu či pudru vaše citlivá pleť ocení základ s obsahem silikonu, jenž pokožku během dne ochrání. Vyhněte se i některým očním linkám nebo fixům na obočí – mohou obsahovat latex, který je pro citlivou pokožku obzvláště nepříjemný.

Zdaleka nejužitečnější pomůckou při hledání té pravé kosmetiky pro vaši pleť je sepsat si (například do mobilu) seznam výše zmíněných nebezpečných i prospěšných ingrediencí a v drogerii či na oblíbeném e-shopu důkladně pročítat složení konkrétních produktů. Postupně si navyknete vyhýbat se nevhodným složkám a zakomponujete do své pleťové péče to pravé pro zklidnění a ochranu pokožky.

V následující fotogalerii najdete několik tipů na kosmetické produkty, které vaší citlivé pleti prospějí. >>>

Tipy pro snazší život s citlivou pletí

Pokud zkoušíte novou pleťovou kosmetiku, doporučuje se nanést ji nejdříve na malé místečko na kůži za uchem a alespoň tři dny sledovat, jak pokožka zareaguje. V případě, že na tomto místě nedojde k zarudnutí či alergické reakci, měl by produkt bezpečně působit i na ploše obličeje.

Dobrou radou v péči o citlivou pleť je i vyvarovat se voděodolného make-upu – rtěnek, řasenek a linek. Na jejich odstranění totiž potřebujete speciální odličovače, které mohou citlivou pokožku dráždit.

Zcela určitě si u vší kosmetiky kontrolujte datum expirace, a když se přiblíží, produkt ze své sbírky nekompromisně odstraňte. Stará kosmetika může citlivé kůži uškodit mnohem výrazněji než té s lepší schopností ochrany.

Když už jsme u ochrany – správným hydratačním krémem a opalovákem s pořádným UV filtrem to nekončí. Citlivou pleť často podráždí i obyčejná voda z kohoutku. Než půjdete do sprchy, namažte si obličej hydratačním krémem a učiňte tak i potom, co vanu opustíte, ideálně ještě dokud je vaše pokožka mokrá. Snažte se nesprchovat ani nekoupat v příliš horké vodě – ta má na citlivou pleť nepříznivý vliv. I v prostorách svého domova se pokuste během podzimu a zimy netopit příliš. Suchý a teplý vzduch pokožce se sklony k podráždění také nesvědčí.

Velký výběr přípravků pro citlivou pleť najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Video se připravuje ...
Zázračné aktivní uhlí: Vybělí zuby, zabrání pocení a zbaví vás akné • VIDEO: Facebook

Autor: Nia