Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pigmentové skvrny: Proč vznikají a jak je odstranit?

  • Pigmentové skvrny
    2. června 2022 | 06:00

    Zvýšená nebo nerovnoměrná pigmentace pleti v podobě drobných nebo rozsáhlejších pigmentových skvrn má mnoho příčin. Než začnete řešit jejich odstraňování, je dobré zjistit, proč vznikají právě na vaší kůži. Nejlepším řešením je totiž – jako u mnoha kožních projevů – především prevence.

    Ať už se vám nevyžádaná pigmentace objevuje v obličeji, na dekoltu nebo i na jiných částech těla, příčin, proč vzniká, je mnoho. I když se v případě tmavých flíčků na kůži nejedná o život ohrožující problém, z estetického hlediska jde o jev, který mnohým z nás ubírá na sebevědomí, nutí nás nanášet vrstvy make-upu či jinak zakrývat místa na našich tělech. Naštěstí dnes ale existuje mnoho způsobů, jak se fleků úplně nebo alespoň částečně zbavit.

    Proč pigmentové skvrny vznikají?

    Důvodů je mnoho a jako u všech kožních projevů je lze rozdělit do dvou skupin. Fleky nadměrné pigmentace se na kůži projevují kvůli jejímu mechanickému poškození neboli kvůli venkovním vlivům. Můžou se ale vyskytovat také u lidí s hormonální nerovnováhou, onemocněním štítné žlázy nebo u těch, které trápí problémy s játry. V tomto případě jde o příčinu, jež vychází zevnitř našich těl.

    Poškození pokožky po škrábnutí nebo akné

    Převážně hnědá pigmentace či hyperpigmentace, která je také často temně růžová a fialová, mnohdy na pleti vznikne kvůli jejímu poškození zvenku. Stačí se škrábnout nebo říznout a na místech, kde se ranka špatně zahojí, se rázem může objevit nerovnoměrné zabarvení kůže. Stejně tak je tomu u akné – ať už si pupínek vymáčknete (což se samozřejmě v žádném případě nedoporučuje!) nebo ho necháte vyhojit přirozeně, může se stát, že na jeho místě vám po mnohé měsíce nebo roky zůstane připomínka v podobě hyperpigmentace. U řezů, škrábnutí nebo u hojících se zánětů na pleti proto dbejte na správnou péči, abyste vzniku nevyžádaného pigmentu předešla. Ranku dostatečně promazávejte svým oblíbeným olejem nebo hojivou mastí. Obzvláště účinná je obyčejná kalciová mast, kterou pořídíte v každé lékárně. Drobné zranění ošetřované právě touto mastí se bude hojit rychle a „správně“, což by mělo vzniku hyperpigmentace úspěšně předejít.

    Podráždění po holení nebo depilaci

    Poškození kůže má ale i jiné podoby než ranky a záněty. Patříte mezi ty, které zaznamenávají v oblastech pravidelného holení (nejčastěji v tříslech a v podpaží) kůži o několik stupňů tmavší, než je ostatní přirozený odstín pleti? Zřejmě u vás dochází ke zvýšené produkci pigmentu v místech, kde je vaše pokožka pravidelně drážděna žiletkou nebo depilátorem. Pokud plánujete v odstraňování ochlupení pokračovat, je velmi pravděpodobné, že se tmavějšího zabarvení pleti v těchto místech jen tak nezbavíte. Profesionální dermatolog by vám po konzultaci s největší pravděpodobností doporučil odstranění pigmentu IPL laserem, který může být opravdu velmi účinný. Je však také možné, že i po úspěšném odstranění se vám nerovnoměrný pigment do těchto oblastí může vrátit, pokud budete v holení či depilaci pokračovat. Nevěště však hlavu. Nerovnoměrná pigmentace v těchto partiích se objevuje u opravdu mnoha a mnoha žen a je zcela přirozená. Rozhodně není potřeba se za takový projev pokožky zbytečně stydět a vyhýbat se bikinám nebo tílkům.

    Pigmentové skvrny ze slunce

    Třetí a asi opravdu esteticky i zdravotně nejrizikovější faktor je poškození pleti slunečními paprsky. O škodlivosti UV záření snad v roce 2022 nemusíme ani diskutovat – chraňte se a nejen v létě! Pigmentové skvrny totiž opravdu často vznikají vlivem slunce na pokožku. Zdaleka nejrizikovější jsou oblasti obličeje, dekoltu, ale i rukou a předloktí. Pravidelným používáním opalovacího krému s minimálním ochranným faktorem 30 (ideálně 50) se ochráníte nejen před vznikem pigmentových skvrn a rakovinou kůže, ale zajistíte si také pokožku, která stárne „lépe“ a pomaleji.

    Hormonální nerovnováha

    Vedle vnějšího poškození, které lze snáze identifikovat a eliminovat, však zvýšená pigmentace na pleti často vzniká jako projev toho, že s naším tělem není něco v pořádku. Nejčastěji souvisí s hormony. U žen se melasma, jak se chronickému výskytu pigmentu zejména na obličeji říká, nejčastěji objevuje v těhotenství. Zde se jedná o vychýlení hormonů, které by po těhotenství mělo postupně odeznít – a společně s ním odezní i melasma. Ta se u žen také hojně vyskytuje v důsledku užívání hormonální antikoncepce. Pokud tedy máte podezření, že hyperpigmentace se u vás objevila souběžně s užíváním pilulky proti početí, je možná na čase zvážit, zda by vám jiný způsob ochrany proti otěhotnění neprospěl více.

    Poruchy funkce štítné žlázy

    Vedle těchto příčin spojených především s velmi komplexním ženským hormonálním systémem může výskyt pigmentových skvrn poukazovat i na poruchy funkce štítné žlázy. Pokud se u vás vedle nadměrné pigmentace projevují i některé z příznaků poukazujících na hypotyreózu nebo hypertyreózu, je na čase vyhledat odbornou zdravotní pomoc. Žluté a nahnědlé fleky zejména kolem koutků úst zase naznačují problémy s játry. I v tomto případě je potřeba nejdříve řešit zdravotní problém zevnitř, než se budete zabývat odstraňováním jeho příznaků na kůži.

    Jak se pigmentových skvrn účinně zbavit, čtěte na následující straně.  >>> 

  • Zatočte s pigmentovými skvrnami jednou provždy

    Když zjistíte možnou příčinu výskytu pigmentových skvrn na své pleti, je na čase jim dát jednou provždy sbohem. Naštěstí žijeme v době, kdy nám rychle se vyvíjející dermatologická technologie dokáže zaručit výsledky, které by byly před dvaceti lety nemožné. Pro odstranění méně rozsáhlé či méně závažné formy pigmentace však často stačí snadno dostupné kosmetické produkty, nebo dokonce i pár babských rad, které můžete snadno vyzkoušet v pohodlí domova.

    Laser na rozsáhlé pigmentace

    Tyto větší zákroky dermatologa se doporučují hlavně v případě rozsáhlé pigmentace, která vznikla v důsledku mechanického poškození kůže nebo hormonální nerovnováhou – u té je však nutné nejdříve vyřešit její příčinu, jak zmiňujeme na předchozí straně. Jestli potřebujete laser, chemický peeling nebo například zásah mikrojehličkovou radiofrekvencí, nejlépe zjistíte po konzultaci s profesionálem, který zákrok následně provede.

    Obecně se k odstraňování pigmentu nejčastěji používá IPL laser. Jde o pulzní světelnou terapii, jež vedle pigmentu dokáže odstranit i ochlupení. Dále se jako velmi účinný uvádí i frakční CO2 laser, který vedle pigmentu dobře zatočí i s jizvičkami a dalšími nerovnostmi pleti. Po použití tohoto typu laseru však, na rozdíl od IPL, následuje poměrně náročná rekonvalescence – jedná se totiž asi o nejinvazivnější možnou metodu, po jejím podstoupení se výrazně loupe pokožka v ošetřených místech.

    Mikrojehličková radiofrekvence také na omlazení

    Podobného efektu je možné dosáhnout i mikrojehličkovou radiofrekvencí čili kombinací drobných jehliček a radiofrekvenčních vln, které proniknou do pokožky. Vytvoří se tak drobné ranky, které vyvolají produkci nového kolagenu a následné obnovení pleti. Vedle pigmentu metoda skvěle působí na drobné jizvičky, akné a celkově omlazuje pleť. Rekonvalescence po mikrojehličkování je sice kratší a méně bolestivá než po frakčním laseru, i u ní je ale potřeba vyhradit si alespoň několik dní doma, bez make-upu a slunečního záření.

    Chemický peeling: Méně invazivní metoda

    Méně invazivní metodou je ošetření pleti chemickým peelingem neboli aplikací koncentrovaných alfa-hydroxykyselin, beta-hydroxykyselin a kyseliny trichloroctové odborníkem na pleť. I po chemickém peelingu často dochází k následnému loupání pokožky, nemusí být však natolik výrazné jako u frakčního laseru nebo mikrojehličkování. Všechny tyto zmíněné metody je většinou nutné několikrát v dostatečném odstupu zopakovat, aby byl výsledek co nejlepší a opravdu trvalý.

    Kosmetika s vitaminem C a AHA kyselinami

    Je to sice běh na dlouhou trať, ale pokud se chcete vyhnout často velmi nákladným zásahům dermatologa, můžete s pigmentovými skvrnami na své pleti zatočit i díky běžně dostupné kosmetice. Vašimi nejoblíbenějšími ingrediencemi by v takovém případě měl být buď vitamin C, nebo přírodní AHA kyseliny

    Céčko na bělení i kolagen

    Vitamin C je výborným pomocníkem téměř pro každou pleť. Pomáhá vybělit pigmentové skvrny, urychluje hojivé procesy a podporuje přirozenou produkci kolagenu v pleti. Mít tak ve své kosmetické výbavě sérum či hydratační krém s obsahem tohoto zázračného vitaminu rozhodně není na škodu. Obzvláště séra s „céčkem“ se pro ty, kdo zápasí s pigmentovými skvrnami, výborně hodí. Doporučuje se aplikovat je na pleť hlavně večer a po jejich aplikaci ráno rozhodně neodejít ven bez nanesení vrstvy opalovacího krému. Pro dosažení požadovaného výsledku je potřeba sérum či krém s tímto vitaminem používat s disciplínou a opravdu pravidelně – teprve pak se dostaví požadované výsledky.

    AHA kyseliny na pigmentaci a akné

    AHA kyseliny, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině a mléce, zjednodušeně řečeno jsou méně agresivní a snadno dostupnou variantou profesionálního chemického peelingu. Naleznete je hlavně v čisticích gelech, tonerech a speciálních sérech. Pokud zvolíte například toner, u nějž je koncentrace těchto kyselin malá, můžete ho, stejně jako sérum s vitaminem C, aplikovat den co den. I zde ale rozhodně platí, že v době, kdy AHA kyseliny používáte, nesmíte denně zapomínat na opalovací krém. Na trhu jsou ale dostupná i speciální séra s vyšší koncentrací AHA kyselin. Ta mají silnější peelingový efekt, a proto je stačí použít jednou za týden dva nebo podle návodu výrobce. Vedle pigmentace si AHA kyseliny dokážou poradit i s akné, rozšířenými póry a mastnou pletí.

    Kosmetiku za nejlepší ceny vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

    Babské rady: Levné a účinné

    V neposlední řadě můžete vedle laserů a kosmetiky vyzkoušet i prověřené babské rady. Za ty mnoho peněz neutratíte, ale na drobnou, méně závažnou hyperpigmentaci můžou mít skvělé účinky.

    Citronová šťáva: Přírodní variantou séra nebo krému s vitaminem C je obyčejná citronová šťáva. Vymačkejte potřebné množství citronu a šťávu zřeďte v poměru 1:1 s vodou. Vatovým tamponkem aplikujte citron na skvrny. Pokud vaše pokožka reaguje lehkým štípáním, nelekejte se – podobně by tomu bylo i u aplikace séra s vitaminem C nebo toneru s AHA kyselinami. Po několika minutách můžete šťávu smýt vlažnou vodou. Pokud vás na pleti obzvláště nepálí, nechte šťávu působit přes noc. Používejte pravidelně.

    Jablečný ocet: Ten zase nahradí účinky AHA kyselin v kosmetických produktech. Stejně jako šťávu z citronu jablečný ocet smíchejte v poměru 1:1 s vodou a vatovým tamponkem aplikujte pouze na místa s výskytem hyperpigmentace.

    Mléko: Kyselina mléčná obsažená v kravském mléce je jedna z těch, které při dlouhodobém používání také umí zatočit s nevyžádanou pigmentací. Použijte čerstvé bio mléko bez konzervantů a vatovým tamponkem jej aplikujte na pigmentové skvrny alespoň dvakrát denně.

    Maska z červené čočky: Červená čočka obsahuje mnoho výborných antioxidantů, které se v boji proti hyperpigmentaci rozhodně hodí. 50 gramů čočky nechte přes noc nasáknout vodou. Čočku poté sceďte a rozmixujte ji do hladké pasty, tu v podobě masky naneste na pleť a nechte působit alespoň 20 minut.

    TIP NA VIDEO: Další babské rady, tentokrát na štípance, spálení nebo bradavice, najdete ve videu.

    Video se připravuje ...
    Štípance, spálení, bradavice: Jak se nepříjemností zbavit pomocí přírody?

Autor: Nia
Diskuse ke článku
.