Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Zkuste zdravé dietní cukroví a nepoznáte rozdíl! Raw zázvorky, ořechové rohlíčky a další

Ovesné placičky
9. prosince 2014 | 14:21

O Vánocích mají kalorie pré a vůbec tak nějak celkově zanedbáváme naše zdraví. Aby svátky nebyly pro tělo a organismus tak strašně moc šokující, zkuste vždy vymyslet alespoň trochu zdravější alternativu. My vám nabízíme skvělé recepty na zdravé cukroví. Chutná báječně! 

Vyberte si recept: Ovesno-ořechové kuličky   pohanko-oříškové rohlíčky   pikantní ořechové kousky   ovesné placky   medové perníčky   bezlepkové včelí úly   raw zázvorky

Ovesno-ořechové kuličky

Recept poskytla firma Pro-Bio.
Autor: Archvi PRO-BIO

Budete potřebovat:

  • 160 g ovesných vloček 
  • 160 g másla
  • 100 g vlašských ořechů
  • 3 lžíce tmavého třtinového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • kokos na obalení kuliček

Postup: 

Ovesné volčky a vlašské ořechy nahrubo rozmixujte. Uvedené ingredience smíchejte a vypracujte hmotu, ze které utvoříte kuličky. Nakonec je ještě obalte v kokosu. Obalené kuličky nechte v chladu ztuhnout a je hotovo.

 

 

Pohanko-oříškové rohlíčky

Budete potřebovat: 

Recept poskytla firma Pro-Bio.
Autor: archiv PROBIO

  • 210 g másla
  • 250 g pohankové mouky
  • 70 g třtinového cukru 
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • třtinový a vanilkový cukr na obalení

Postup: 

1. Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme odležet několik hodin (ideálně přes noc). Z těsta vytvoříme válečky o průměru cca 3 cm, ze kterých odkrajujeme a formujeme rohlíčky.

2. Rohlíčky pečeme na 180 °C 15 až 20 minut. Ještě teplé je obalujeme v cukru. Po 3 dnech jsou vláčné a rozplývají se na jazyku.

 

Pikantní ořechové kousky

Recept poskytla firma Pro-Bio.
Autor: Shutterstock.com
Budete potřebovat:

  • 1 vaječný bílek 
  • 1 lžíce medu 
  • 1 hrnek vlašských ořechů 
  • ½ hrnku dýňových semínek
  • ⅓ hrnku sušených brusinek
  • 1 lžička mleté skořice 
  • 1 lžička mletého zázvoru 
  • ¼ lžičky mletého kardamomu

Postup:

1. Ve větší míse smícháme bílek s medem. Přidáme ořechy, semínka, brusinky, skořici, zázvor a kardamom. Ze směsi hněteme kuličky, případně jiné tvary, které pokládáme na plech.

2. Do předehřáté trouby vložíme plech a pečeme na 180 °C přibližně půl hodiny, dokud kuličky nezhnědnou. Poté necháme asi půl hodiny odležet. 

Ovesné placky

Ovesné placičky
Autor: Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek mouky
  • 4 lžičky skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody  
  • 2 lžičky jedlé sody 
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku 
  • ½ lžičky mletého nového koření 
  • ½ hrnku třtinového cukru 
  • ⅓ hrnku medu
  • 2 lžíce másla nebo oleje 
  • 2 lžičky vanilkového cukru 
  • 1 hrnek nastrouhaného jablka 
  • ¾ hrnku rozinek
  • 4 našlehané bílky

Postup:

1. Smíchejte dohromady jeden hrnek vloček, mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu, muškátový oříšek, nové koření a cukr. Pořádně promíchejte. Poté přidejte zbývající hrnky vloček.

2. V druhé misce smíchejte med, máslo (nebo olej), vanilkový cukr, jablko a rozinky. Dobře promíchejte a za stálého míchání přidejte do první mísy. Nakonec vmíchejte bílky.

3. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte přibližně 12 minut. Sušenky je třeba dobře hlídat!

Medové perníčky

Recept poskytla firma Pro-Bio.
Autor: archiv PROBIO

Budete potřebovat:

  • 860 g žitné celozrnné mouky 
  • 4 vejce
  • 4 velké lžíce medu
  • 350 g třtinového cukru 
  • 1 polévková lžíce perníkového koření
  • citronová kůra (z bio citronu bez chemického ošetření)
  • 250 g sádla
  • 1 bio prášek do pečiva (vinný kámen)

Postup:

Vše smícháme a vypracujeme těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme mouku. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary, které pak rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný plech.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Bezlepkové včelí úly

Vyměňte zdravé cukroví za to klasické! Nepoznáte rozdíl!
Autor: Profimedia.cz

Budete potřebovat:

  • 1 balík bezlepkových piškotů
  • 150 g hnědého cukru
  • 2 lžíce medu
  • 50 g mletých ořechů
  • 20 g kakaa
  • 80 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce mandlového mléka
  • domácí čokoládový krém
  • piškoty na zaklopení

Postup:

1. Piškoty rozdrťte nebo nastrouhejte. Přidejte do mísy, společně s  cukrem, ořechy (namletými) a kakaem. Vše dobře promíchejte a mezitím si nechte rozpustit máslo.

2. Do mísy přidejte rozehřáté máslo, med, rum, mandlové mléko a uhněťte těsto tak, aby nebylo lepivé. Dejte do ledničky na noc uležet.

3. Z těsta dělejte malé kuličky, ty potom vtlačte do formičky na vosí hnízda a dovnitř dejte čokoládovou náplň. Vyklepněte z formičky a položte na piškot.

4. Hotová vosí hnízda skladujte v lednici.

Raw zázvorky

Nepečené zázvorové cukroví.
Autor: Profimedia.cz

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky vlašských ořechů
  • zhruba 20 datlí namočených po dobu 20 minut
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžíce strouhaného zázvoru
  • špetka mořské soli
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu

Postup:

1. Smíchejte dohromady všechny ingredience, kromě kokosu, a rozmixujte dohromady. Nakonec přidejte kokos a vše smíchejte.

2. Když je těsto hotové, můžete z něj hníst kuličky nebo dělat jiné tvary dle libosti. Před podáváním nechte pět až deset hodin odležet, aby cukroví pořádně ztvrdlo.Všechny výše uvedené suroviny seženete například na www.bioobchod.cz, www.probio.cz nebo coutrylife.cz.