Nestihli jste upéct rohlíčky, perníčky ani linecké? Vánoční cukroví je nejlepší odvlhlé a vláčné, proto už troubu ani nezapínejte a vrhněte se na přípravu nepečených druhů. Jejich příprava je snadná a rychlá, a tak se nemusíte bát, že byste nestihli vyrobit alespoň pět druhů.
Vyberte si recept: datlové kuličky vosí hnízda rumové kuličky arašídové košíčky kuličky rafaelo
Nejste příliš zruční? Pak na Vánoce oceníte hlavně recepty na nepečené kuličky. Vyberte hned několik druhů, aby bylo cukroví barevně pestré, a nedělejte kuličky moc velké. Bez obav se ale pusťte i do dalších druhů. Třeba arašídové košíčky s nadšením zopakujete i příští rok.
VIDEO: Vánoční cukroví – kuličky raffaelo.
Datlové kuličky
Autor: istock.com
O svátcích se kalorie nepočítají, ale pro zmírnění výčitek si zkuste udělat i nějaký zdravý druh cukroví. Na rozdíl od tradičního nebude tak sladký a ocení ho i celiaci a vegani.
Na přibližně 30 malých kuliček budete potřebovat:
20 vypeckovaných datlí
1 šálek mletých mandlí (mandlové mouky)
1 šálek kokosu
1 šálek jemných vloček
1 lžíci holandského kakaa
2 lžičky šťávy z citronu
1 lžičku skořice
1 lžičku perníkového koření
Postup:
Vypeckované datle si předem, alespoň na hodinu, namočte. Poté slijte vodu a spolu s ostatními surovinami vložte datle do výkonného mixéru. Těsto by mělo mít drolivou konzistenci a nelepit se. V opačném případě přidejte ještě trochu mandlové mouky nebo vloček. Ze vzniklé hmoty tvořte malé kuličky, ty můžete následně obalit v holandském kakau, kokosu nebo mletých mandlích.
Kuličky raffaelo
Kokosové kuličky jsou vděčným druhem cukroví, kterým potěšíte snad každého mlsouna. Populární nepečené kuličky raffaelo jsou toho zářným důkazem.
Budete potřebovat:
125 g ztuženého tuku Omega
1 balení (200 g) strouhaného jemného kokosu
1 plechovku kondenzovaného mléka Salko
100 g loupaných mandlí
strouhaný kokos (hrubší) na obalení
Postup:
Tuk rozpusťte a nechte zchladnout. Poté ho spolu se salkem vyšlehejte do zhoustnutí. Nakonec přidejte strouhaný kokos a vzniklou tuhou hmotu dejte vychladit do lednice. Kuličky se vám pak budou válet mnohem snáz. Doprostřed každé kuličky nezapomeňte vtlačit mandli a nakonec hotovou kuličku obalte v kokosu.
Vosí hnízda
Vedle nepečených kuliček se můžete pustit i do vosích hnízd. Ta podle tradičních receptů obsahují rum, ale pokud alkohol v cukroví nemáte rádi, držte se tohoto receptu.
Na těsto budete potřebovat:
160 g rozemletých piškotů
160 g cukru moučka
60 g změklého másla
2 lžíce polotučného mléka
1 lžíci holandského kakaa
piškoty na přiklopení
Na náplň:
80 g rozpuštěného másla
160 g cukru moučka
1 žloutek
Postup:
Nejprve si rozmixujte piškoty a poté do mixéru přidejte další sypké ingredience. Obsah mixéru přesuňte na pracovní plochu a uprostřed si vytvořte jamku, do té vlijte mléko a přidejte změklé máslo. Těsto zpracujte rukama v tuhou celistvou hmotu, která už se nedrolí. Může to trvat i deset minut.
Na přípravu krému smíchejte máslo, cukr a žloutek a mixujte, dokud konzistence nebude hezky hladká.
Do (otevíratelné) formičky na hnízdo vtlačte těsto, poté koncem vařečky udělejte dolíček a ten lžičkou naplňte krémem. Nešetřete s ním, aby krém trochu přetékal a držel na něm přilepený piškot.
Arašídové košíčky
Arašídové košíčky možná znáte jako slavné americké reeses. Jejich domácí výroba je snadná a touhle cukrovinkou můžete někoho potěšit nejen na Vánoce. Hodí se dokonce i jako dárek ve formě domácí bonboniéry.
Budete potřebovat:
papírové košíčky
100 až 150 g hořké nebo mléčné čokolády
sklenici arašídového másla
(30 g ztuženého tuku)
Postup:
Návod na výrobu arašídových košíčků je víc než jednoduchý. Stačí ve vodní lázni pomalu rozehřát čokoládu. Tu můžete smíchat i se ztuženým tukem. Košíčky pak snadněji zatuhnou.
Do papírového košíčku lžičkou nalijte trochu čokolády, poté přidejte lžičku arašídového másla a nakonec povrch zalijte opět čokoládou. Košíčky nechte zatuhnout v lednici nebo mrazáku.
Rumové kuličky
Mezi typicky české cukroví patří rumové kuličky. Určitě je proto nevynechávejte.
Budete potřebovat:
200 g másla
150 g moučkového cukru
100 g holandského kakaa
1 balení (200 g) dětských piškotů
30 ml hnědého rumu
strouhaný kokos na obalení
Postup:
Nejprve rozmixujte piškoty a poté k nim přidejte další sypké suroviny, změklé máslo a nakonec rum. Těsto rukama zpracujte a tvořte malé kuličky. Ty nakonec obalte v kokosu.