15 tipů, aby se linecké zaručeně povedlo | Pro ženy | Blesk.cz

15 tipů, aby se linecké zaručeně povedlo

13. prosince 2011 | 09:10

Nejoblíbenější jsou na pečení cukroví křehká linecká těsta. Dobrý výsledek však závisí na kvalitních přísadách, vhodné teplotě a správném zpracování. Pak už je vše hračka.

1. Lepší je používat moučkový cukr, protože hrubé krystaly se v pečivu nerozpustí a zanechávají tečky.

2. Do každého těsta patří špetka soli, protože zvýrazní sladkou chuť a aromatické látky.

3. Důležité je, aby měly všechny suroviny na těsto teplotu pod 20 °C.

4. Tuk nastrouhejte na hrubém struhadle a s ostatními surovinami nejdřív dobře promíchejte vidličkou. Můžete použít i elektrický mixér nastavený na nejnižší rychlost.

5. Hmotu zpracujte rychle co nejstudenějšíma rukama. Pozor! Těsto nesmíte propracovávat příliš dlouho, aby tuk nezměkl a nenasákl se do mouky. Těsto by se tím spařilo, špatně by se tvarovalo a po upečení by bylo tvrdé a drobivé.

6. Pokud do lineckého těsta zapracujete pár kapek octa, nebude se pak

Vánoční pečení
drobit. Když do vajec na křehké linecké těsto přidáme trochu citronové šťávy, bude pak ještě křehčí a lehčí. Stejného efektu docílíte, když k mouce přidáte trochu škrobové moučky.

7. Zpracované těsto dejte vždy odležet do chladničky. Nejlepší je ho zadělat den předem, vydrží čtyři dny.

8. Nejvhodnější pro tvarování je teplota těsta 10–15 °C. V chladničce z něj oddělte pokaždé jen menší část a z té tvarujte kousky, aby zbytečně celé nezteplalo.

9. Pokud se těsto zahřeje a spaří, pak praská, lepí se na vál a drobí. Jeho záchrana je dost obtížná. Nepřidávejte mouku, raději ho dejte na chvíli do chladničky, případně zkuste přikápnout trošku studené vody. Nebo alespoň část zapracujte do nového těsta.

Malí cukráři a pekaři
10. Váleček se nebude na těsto lepit, když ho předem vložíte do mrazáku nebo tence potřete olejem.

11. Vyválejte plát rovnoměrně, aby byly všechny kousky stejně silné, upekly se současně a tenčí se nepřipálily.

12. Aby se těsto dobře vypichovalo, formičky musí být úplně suché (občas je proto vložte do mouky).

13. Po upečení hned cukroví sundávejte z plechu, jinak se může přilepit.

14. Když nejde odloupnout, podložte

Linecké slepované cukroví
plech mokrou utěrkou.

15. Neplněné linecké uchovávejte v suchu – třeba v plastových či plechových krabicích vyložených ubrouskem. Naplněné uložte do chladu buď v papírové krabici (do komory, na balkon či na verandu – pozor na slunce, dobrá ochrana je polystyren), anebo v uzavřeném plastovém boxu do ledničky.