Zbývá poslední den do Štědrého dne. Přestože spousta lidí začala péct cukroví už o první adventní neděli, možná právě vy jste se do pečení ještě nepustila. Není proč zoufat! Máte ještě dost času na to, abyste zvládla udělat pět jednoduchých druhů cukroví, které nepotřebují odvlhnout. Nevěříte? Výživová poradkyně Veronika Duží se s námi podělila o své oblíbené recepty včetně perníčků, které jsou měkké hned po vyndání z trouby.
5 druhů cukroví, které se nemusí nechat uležet:
1) Celozrnné perníčky
2) Kokosové kuličky
3) Proteinové kuličky
4) Zázvorky z čerstvého zázvoru
5) Čokoládové trojhránky ze špaldové mouky
„Aby bylo cukroví co nejzdravější, vybírejte co nejkvalitnější suroviny. To však neznamená, že byste si neměli dávat pozor na množství, které zkonzumujete. Vaše tělo nepozná, z čeho čerpá ty nadbytečné kalorie," radí výživová poradkyně Veronika Duží.
Měkké perníčky
Autor: archiv PROBIO
Budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 250 g celozrnné žitné mouky
- 250 g moučkového cukru
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 4 vejce
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce koření do perníku
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce medu
- 50 g másla
- 1 vejce na potření
Postup:
Smíchejte všechny sypké suroviny a vmíchejte vejce. Do vlažného mléka rozpusťte máslo a med a postupně je zapracovávejte do těsta. Mísu s hotovým těstem překryjte talířem a nechte 30 minut odpočinout. Následně ho pořádně v rukou propracujte a dejte zatuhnout na 2–3 hodiny do lednice. Poté těsto vyndejte, nechte povolit při pokojové teplotě, vyválejte do šíře okolo tří milimetrů a vykrajujte požadované tvary. Perníčky pečte při 180 °C přibližně 10 minut. Ještě horké perníčky potřete vejcem.
Kuličky z bílé čokolády
Autor: istock.com
Budete potřebovat:
- 50 g změklého másla
- 150 g nastrouhané bílé čokolády
- 2 vanilkové cukry
- 2 lžíce rumu
- 1–2 lžíce citronové šťávy
- 100 g strouhaného kokosu + kokos na obalování
- cca 100 g mandlí (dovnitř kuličky)
Postup:
Bílou čokoládu nastrouhejte najemno do mísy, přidejte vanilkový cukr, rum, citronovou šťávu, změklé máslo a nakonec přisypte kokos. Vše zpracujte v těsto, které bude drolivé, ale díky máslu po zmáčknutí v dlani udrží tvar. Z těsta tvořte malé kuličky, nezapomeňte do středu zamáčknout mandli.
„Tento druh nepatří mezi nejzdravější, ale vždy se po něm zapráší. Proto jsem ho nemohla opomenout. Věřím, že i u vaší rodiny sklidí velký úspěch," říká Veronika Duží.
Proteinové kuličky
Autor: istock.com
Budete potřebovat:
- 1/2 šálku mandlí
- 1/2 šálku lískových ořechů
- 1/3 šálku slunečnicových semínek
- 1/2 šálku vlašských ořechů
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 2 odměrky syrovátkového proteinu v příchuti vanilka nebo čokoláda
- 2 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce datlového sirupu
- popř. trocha mléka na zředění
- 100 g vysokoprocentní hořké čokolády + 1 lžíce kokosového oleje
Postup:
Sypké suroviny rozmixujte na jemnou konzistenci a přidejte tekuté ingredience. Rukou zpracujte těsto, které by se nemělo příliš lepit. Tvarujte kuličky a ty následně namáčejte v rozpuštěné vysokoprocentní čokoládě s olejem, díky kterému poleva rychleji ztuhne. Kuličky dejte na pár hodin do lednice.
Zázvorky
Autor: istock.com
Budete potřebovat:
- 500 g pohankové mouky
- 120 g třtinového cukru
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 80 g medu
- 100 g změklého másla
- 2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 5 cm najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 lžičky mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 1 vejce
- citronová kůra z jednoho bio citronu
Postup:
Nejprve důkladně promíchejte všechny sypké suroviny. V druhé míse utřete vejce s cukrem a máslem. Poté přidejte med a tekutou směs promíchejte se sypkou. Vznikne vám tuhé těsto, které je potřeba pořádně rukama propracovat. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte dvě hodiny odpočinout. Následně vyválejte do šíře o pěti milimetrech a vykrajujte požadované tvary. Pečte při 180 °C přibližně 10 minut, dokud zázvorky nezezlátnou.
Čokoládové trojúhelníčky s mandlemi
Autor: istock.com
Budete potřebovat:
- 250 g mletých mandlí
- 200 g vysokoprocentní hořké čokolády
- 80 g špaldové mouky
- 200 g másla
- 4 lžíce medu
- 5 středních vajec
- 2 lžíce citronové šťávy
- 50 g mandlí (plátků) na ozdobu
Postup:
Čokoládu nakrájejte nožem na malé kousky. Změklé máslo smíchejte s medem, vejci a citronovou šťávou. Do směsi přidejte nasekanou čokoládu, mouku a mleté mandle a vše důkladně promíchejte. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 170 °C přibližně 20 minut. Po vychladnutí polijte těsto čokoládou a posypte nasekanými mandlemi. Jakmile vše ztuhne, vykrajujte na plechu malé trojúhelníčky.
„Tenhle recept vám může přijít vhod kdykoli během roku, jelikož se nejedná o typické vánoční cukroví, ale spíše o sladkou tečku, například pro návštěvu," tvrdí Veronika Duží.